Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Συμμετοχή του Σωτήρη Λιούκρα στην έκθεση Άσπρο-Μαύρο

Την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014 στις 8:00 μ.μ. εγκαινιάζεται η έκθεση "Άσπρο - Μαύρο: η ασκητική της ζωγραφικής" στην Γκαλερί ΕΙΡΜΟΣ (Λεωφ. Νίκης 17 και Καρ. Ντηλ).
Το μαύρο στέκεται δίπλα στο άσπρο. Το τελευταίο έχοντας ενσωματώσει όλα τα χρώματα, από το ίδιο του το βάρος βυθίζεται στον εαυτό του και γεννιέται το πρώτο. Συζητώντας λοιπόν περί λευκού και μαύρου μιλούμε όχι μόνον πριν αλλά κυρίως μετά τα χρώματα. Ο φόβος ότι η έλλειψη χρώματος θα περιορίζει την εικόνα αναιρείται θριαμβευτικά, σαν σε έκρηξη, από τον αναπάντεχο πλούτο του μαύρου των έργων της έκθεσης "Άσπρο - Μαύρο: η ασκητική της ζωγραφικής" τα οποία διατρέχουν έναν αιώνα Ελληνικής Ζωγραφικής.
Η λιτότητα των μέσων που απαιτούνται για την υλοποίηση των σχεδίων, που αποτελούν και τη βάση της ζωγραφικής έκφρασης, επιτρέπει ακόμη την αποτύπωση και την καταγραφή στιγμών και σκηνών, όπου το ιστορικό συναντά το ανθρώπινο, κάτι που φαίνεται στο αδημοσίευτο σχέδιο του Τσαρούχη που παρουσιάζει τον ένστολο Οδυσσέα Ελύτη στο μέτωπο της Αλβανίας. Το διαπιστώνει κανείς επίσης και στην τρυφερή γραμμή του Γιαννούλη Χαλεπά στο προσχέδιό του για τον "Οιδίποδα και την Αντιγόνη" που εκτίθεται επίσης στην έκθεση.
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα των: Βαλαωρίτη, Βασιλειάδη, Γαλάνη, Γέρου, Γεωργίου, Γκίκα, Γουναρόπουλου, Γραμματόπουλου, Καράνου, Κοντόπουλου, Λαζόγκα, Λαχά, Λιούκρα, Μακρή, Ντιού, Πιεράκου, Πράσινου, Σινόπουλου, Σκούλου, Σπεράντζα, Σταθόπουλου, Τσαρούχη, Τσίζεκ, Φασιανού, Φρασιόλα, Χαλεπά.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου.

1 σχόλιο:

  1. Σωτήρη, θερμά συγχαρητήρια! Καμαρώνουμε το όνομά σου ανάμεσα στους μεγάλους από "των ιδεών την πόλιν"
    ΔΤΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.