Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Το νερό είναι υπόθεση όλων μας

Του Γιώργου Δακή,
Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας

«Των πάντων τα σπέρματα έχουν την φύση τους υγρή, το δε ύδωρ είναι η φυσική αρχή των υγρών πραγμάτων» είπε ο Θαλής ο Μιλήσιος. Η 22α Μαρτίου είναι μια μέρα αφιερωμένη σ' αυτό το πολύτιμο αγαθό, καθώς καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Νερού, έπειτα από απόφαση του Ο.Η.Ε. το 1992. Απαραίτητο για την ίδια τη ζωή, το νερό συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη, στην κοινωνική ευημερία και στην ποιότητα της καθημερινότητας των ανθρώπων.
Ο Ο.Η.Ε. αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η κρίση του πόσιμου νερού στον πλανήτη θα παρουσιαστεί με δύο εκφάνσεις, αφενός με τη μείωσή του σε παγκόσμιο επίπεδο και αφετέρου με την υποβάθμιση της ποιότητάς του. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 20% όλων των επιφανειακών υδάτων απειλείται σοβαρά από ρύπανση. Ο ανταγωνισμός για καθαρό νερό αναμένεται να έχει όλο και περισσότερες κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και παγκόσμιες γεωπολιτικές συνέπειες.
Η ανάγκη ολοκληρωμένης αντιμετώπισης της διαχείρισης των υδάτινων πόρων οδήγησε στην έκδοση της Οδηγίας – Πλαίσιο 2000/60/ΕΚ για τα Ύδατα το 2000. Βασικός στόχος της Οδηγίας συνίσταται στην αποτροπή της περαιτέρω υποβάθμισης όλων των υδάτων και την επίτευξη «καλής κατάστασης». Παράλληλα, με την Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας γίνεται προσπάθεια για μία ενοποιημένη προσέγγιση όσον αφορά την προστασία των υδατικών πόρων και την προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, την αποδέσμευση του επιχειρηματικού και βιομηχανικού δυναμικού για καινοτομία και την επίτευξη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.
Η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία - Πλαίσιο 2000/60/ΕΚ πραγματοποιήθηκε με το Ν. 3199/2003 (ΦΕΚ 280Α’) και το Π.Δ. 51/2007 (ΦΕΚ 54Α’) και κατ’ εφαρμογή τους εκδόθηκε το σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Μακεδονίας (ΥΔ 09). Το σχέδιο αυτό είναι ένα έγγραφο στρατηγικού σχεδιασμού, το οποίο παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες και τις λειτουργικές οδηγίες για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των νερών εντός του ΥΔ 09 αποτελώντας ταυτόχρονα το κύριο όχημα για τη διαβούλευση με το κοινό και τους εμπλεκόμενους φορείς καθώς επίσης και τον κύριο μηχανισμό αναφορών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Περιφέρειά μας έχει ένα αξιόλογο υδατικό δυναμικό. Η μέση ετήσια συνολική προσφορά νερού ανέρχεται σε 3,2x109m3. Από το σύνολο της παραπάνω ποσότητας καλύπτονται οι ανάγκες του ΥΔ της Δυτικής Μακεδονίας και μέρους αυτών του ΥΔ της Κεντρικής Μακεδονίας (356 x106 m3). Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για την προστασία και την ανάδειξή του με την ενίσχυση του αναπτυξιακού του δυναμικού.
Η ανάγκη για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων και την καλλιέργεια υδατικής συνείδησης αποτελεί προτεραιότητα της Περιφέρειάς μας. Προωθούμε τη βιώσιμη χρήση του νερού, ενισχύουμε την προστασία και τη βελτίωση των υδάτινων πόρων και ευρύτερα του φυσικού περιβάλλοντος στηρίζοντας παράλληλα κάθε προσπάθεια εκδήλωσης ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας. Γιατί το νερό είναι υπόθεση όλων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.