Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Ενισχύσεις αγροτών που ασκούν γεωργική δραστηριότητα σε περιοχές Natura 2000

Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας ανακοινώνεται η 1η Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Μέτρου 213 «Ενισχύσεις Αγροτών που ασκούν γεωργική δραστηριότητα σε περιοχές Natura 2000» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013, που στοχεύει στην προστασία και βελτίωση των οικοσυστημάτων της άγριας χλωρίδας και άγριας πανίδας και των ειδών που καλύπτονται από τις Οδηγίες 92/43/ΕΚ (Φυσικών Οικοτόπων) και 79/40/ΕΟΚ (άγριων πτηνών).
Για την παρούσα πρόσκληση το σύνολο των πιστώσεων ανέρχεται σε οκτώ εκατομμύρια διακόσια είκοσι οκτώ Ευρώ (8.000.228 €) και αφορούν Δημόσια Δαπάνη.
Το μέτρο 2.1.3 του ΠΑΑ 2007 – 2013 συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) με ποσοστό από 76,54% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με το ισχύον χρηματοδοτικό σχήμα του προγράμματος και όπως αυτό ισχύει κάθε φορά.
Περίοδος υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης ορίζεται η περίοδος από 21/10/2013 έως 08/11/2013.
Οι ενδιαφερόμενοι – υποψήφιοι δικαιούχοι αφού λάβουν γνώση των όρων και προϋποθέσεων, υποβάλλουν στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της οικείας Περιφερειακής Ενότητας αίτηση ενίσχυσης, πλήρως συμπληρωμένη με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Επιλέξιμοι είναι ιδιόκτητοι βοσκότοποι οι οποίοι αποτελούν νησίδες φυσικής βλάστησης όπου αναπαράγονται είδη άγριας πανίδας, δεν χρησιμοποιούνται για ενίσχυση στο πλαίσιο των Πυλώνων Ι και ΙΙ (ενεργοποίηση βοσκοτόπων, εξισωτική αποζημίωση, βιολογική κτηνοτροφία, μακροχρόνια παύση της εκμετάλλευσης γεωργικών γαιών, δάσωση γεωργικών γαιών) και δεν είναι συνιδιόκτητοι.
Το ύψος ενίσχυσης έχει οριστεί σε 50 € ανά Ha (1 Ha = 10 στέμματα) ετησίως.
Δικαιούχοι των ενισχύσεων του μέτρου 213 μπορούν να κριθούν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
1. Είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ)
2. Κατέχουν νόμιμα ιδιόκτητους βοσκότοπους που αποτελούν νησίδες φυσικής βλάστησης όπου αναπαράγονται είδη άγριας πανίδας, εντός περιοχών Natura 2000 υπαγόμενων στη δικαιοδοσία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών
3. Φέρουν σήμανση, ότι απαγορεύεται η βόσκηση το χρονικό διάστημα από 1 Μαρτίου έως 30 Ιουνίου εκάστου έτους, με ευθύνη των καθ’ ύλην αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων.
Δεν δύναται να κριθούν δικαιούχοι των ενισχύσεων της παρούσας πρόσκλησης, έστω κι αν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, οι ακόλουθες κατηγορίες:
• Όσοι έχουν ενταχθεί στο καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης ή οι σύζυγοι αυτών
• Διάδοχοι πρόωρης συνταξιοδότησης για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση αποκλεισμού από τη λήψη οποιασδήποτε ενίσχυσης στον αγροτικό τομέα, για δέκα έτη
• Ανήλικα άτομα
Οι αιτούντες υποβάλλοντας την αίτηση ενίσχυσης, δηλώνουν με ευθύνη τους ότι δεσμεύονται για τα παρακάτω:
α. Να αρχίζουν να εφαρμόζουν με δική τους ευθύνη τις δεσμεύσεις των παραγράφων β, γ, δ, ε, στ, ζ και η που ακολουθούν από 1η Ιανουαρίου 2014.
β. Να μη χρησιμοποιούν για τη βόσκηση των ζώων τους το χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου έως 30η Ιουνίου εκάστου έτους τους βοσκότοπους τους οποίους εντάσσουν στο μέτρο 213 και οι οποίοι αποτελούν νησίδες φυσικής βλάστησης, όπου αναπαράγονται είδη άγριας πανίδας και φέρουν σήμανση με ευθύνη των Φορέων Διαχείρισης.
γ. Να διατηρούν τη σήμανση ότι απαγορεύεται η βόσκηση το χρονικό διάστημα από 1 Μαρτίου έως 30 Ιουνίου εκάστου έτους.
δ. Να τηρούν στο σύνολο της εκμετάλλευσής τους τις απαιτήσεις της Πολλαπλής Συμμόρφωσης, σύμφωνα με τις εθνικές και κοινοτικές αποφάσεις και βάσει των εγκυκλίων του οργανισμού πληρωμής.
ε. Να τηρούν φάκελο Natura, ο οποίος φυλάσσεται από τους δικαιούχους για τρία επιπλέον έτη μετά την ημερομηνία της τελευταίας πληρωμής και ο οποίος περιλαμβάνει τα εξής:
• Αντίγραφο της υποβληθείσας αίτησης ενίσχυσης
• Υπογεγραμμένη σύμβαση με τις τυχόν τροποποιήσεις της
• Αντίγραφα των ετήσιων αιτήσεων πληρωμής και δηλώσεων εφαρμογής
• Αντίγραφα των ΑΕΕ
• Κάθε άλλο έγγραφο που αφορά τη δράση που έχει ενταχθεί ο δικαιούχος.
στ. Να υποβάλλουν κάθε έτος αίτηση πληρωμής, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 16 της αριθ. 10184/13.05.2013 απόφασης (ΦΕΚ Β΄ 1211). Η αίτηση πληρωμής υποβάλλεται το αργότερο μέχρι την 15η Μαΐου κάθε έτους εφαρμογής στο φορέα συμπλήρωσης και υποβολής της ΑΕΕ.
Περαιτέρω εξειδικευμένη πληροφόρηση παρέχεται από:
• Τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Φλώρινας (αρμόδια: Τσιροπούλου Χαραλαμπία τηλ. 2385350552).
• Τους διαδικτυακούς τόπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (www.minagric.gr) και της Ειδικής Γραμματείας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών (www.agrotikianaptixi.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.