Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Σκληρό πόκερ για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας…

Γράφει ο Μιχάλης Αγραφιώτης για τον ΑΙΡΕΤΟ

Ζυμώσεις υπάρχουν για τη διεκδίκηση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, όμως μέχρι στιγμής, εκτός του νυν Περιφερειάρχη, Γιώργου Δακή, όλοι οι υπόλοιποι κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους προσπαθώντας να προκρίνουν τις εξελίξεις και να εμφανιστούν την κατάλληλη στιγμή.

Μόνο ο σημερινός Περιφερειάρχης έχει ανοίξει τα χαρτιά του και δηλώνει εκ νέου υποψήφιος για την Δυτική Μακεδονία. Ο κ. Δακής είναι μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ όπως φαίνεται δεν έχει αντίρρηση να στηριχθεί και από άλλους πολιτικούς χώρους, όπως το ΠΑΣΟΚ, που όπως φαίνεται θα υπάρχει κοινή στήριξη σε υποψηφίους και από τα δύο κόμματα, τουλάχιστον σε επίπεδο Περιφερειών. Αδύνατα σημεία του Περιφερειάρχη, η περιοχή της Καστοριάς που όπως φαίνεται τα ποσοστά είναι αρκετά πεσμένα από το 2010, η Κοζάνη που την είχε χάσει το 2010 και οι αποχωρήσεις από το συνδυασμό που διαφαίνονται αρκετές, όπως και οι αντάρτες.

Ερωτηματικά γεννώνται για το τι θα κάνει ο έτερος διεκδικητής της Περιφέρειας το 2010, Γιάννης Παπαϊορδανίδης που τότε είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Τις επόμενες ημέρες και μόλις κατασταλάξει η κυβέρνηση σχετικά με τη νέα εκλογική διαδικασία στην αυτοδιοίκηση αναμένεται και η απόφαση του Γιάννη Παπαϊορδανίδη, ο οποίος θα επιλέξει όπως φαίνεται την Ανεξάρτητη υποψηφιότητα. Αν δεν κατέβει, η πλειοψηφία των στελεχών του θα κινηθεί προς την πλευρά του σημερινού Περιφερειάρχη. Στα αρνητικά του... η διασύνδεση του ονόματος του με τον Γιώργο Παπανδρέου, που αποτέλεσε προσωπική του επιλογή το 2010.

Από τα ονόματα που «ακούγονται» ως πιθανοί διεκδικητές της Περιφέρειας με ανεξάρτητο πολιτικό προσδιορισμό είναι ο ανεξάρτητος Βουλευτής, προερχόμενος από τη Νέα Δημοκρατία, Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος διέρρηξε ολοκληρωτικά τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Αν και υπεραμύνεται της άποψης ότι θα παραμείνει στην πολιτική σκηνή, δεν αποκλείεται η ενασχόληση του με την τοπική αυτοδιοίκηση, αν διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει μέλλον για τον ίδιο και πολιτικός χώρος στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αρκετά δημοφιλής στη Δυτική Μακεδονία, πρώτος σε σταυρούς στο Νομό Κοζάνης επί τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ο Γιώργος Κασαπίδης έχει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα στη διεκδίκηση του θεσμού. Αδύνατα σημεία, η έλλειψη κομματικού μηχανισμού, η δυσαρέσκεια Νεοδημοκρατών στο πρόσωπο του και η έλλειψη επαρκών πολιτικών παρεμβάσεων κατά την 9ετή παραμονή του στο Κοινοβούλιο.

Έπειτα, πληροφορίες αναφέρουν και τον πρώην Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Αλέκο Αθανασιάδη, γνωστό από τα γεγονότα του «μεσοπρόθεσμου» το καλοκαίρι του 2011. Είναι αρκετά γνωστός στη Δυτική Μακεδονία και με ανεπτυγμένο μηχανισμό φαίνεται ότι το σκέφτεται να κατέβει στο στίβο της Περιφέρειας, ποντάροντας στο γεγονός ότι διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ μη ψηφίζοντας το δεύτερο Μνημόνιο. Αρνητικά σημεία το σήριαλ του μεσοπρόθεσμου που ακόμη συζητιέται στην περιοχή και τα πολλά χρόνια ενασχόλησης με την πολιτική.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι διαδικασίες που θα τηρηθούν στο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ. Όπως φαίνεται θα γίνει ψηφοφορία μεταξύ των μελών, οι οποίοι θα κληθούν να αναδείξουν το πρόσωπο της αρεσκείας τους. Σε ανάλογη ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε για το Δήμο Κοζάνης τα μέλη επέλεξαν τον ίδιο σχηματισμό με το 2010. Αυτό δείχνει ότι προφανώς και στην Περιφέρεια θα επιλέξουν τον ίδιο υποψήφιο με το 2010 δηλαδή τον επικεφαλής της εναλλακτικής δράσης, Αντώνη Κύρινα, ο οποίος ανήκει στο στενό πυρήνα της Βουλευτή, Ευγενίας Ουζουνίδου και στο «Αριστερό ρεύμα».

Μεγάλο ρόλο θα παίξει το ενδεχόμενο μη ορισμού των υποψηφίων Αντιπεριφερειαρχών και της επιλογής αυτών μετά τις εκλογές, όπως επίσης και αν καθιερωθεί το πλαφόν του 42% κατά τη δεύτερη Κυριακή. Σίγουρα, εάν δεν είναι μέσα στη διαδικασία η κατάρτιση συνδυασμού, τότε θα δημιουργηθεί πληθώρα υποψηφιοτήτων.
Η προεκλογική ατζέντα θα διαμορφωθεί βάσει της τεράστιας ανεργίας που πλήττει την περιοχή, της οικονομικής ανέχειας, της έλλειψης αναπτυξιακών έργων, της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ και της δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων.

Πηγή: airetos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.