Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Σε έξαρση η λαθροϋλοτομία το 2013 σε Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο

Ανησυχητικές διαστάσεις έχουν λάβει τα περιστατικά λαθροϋλοτομίας στις δασικές εκτάσεις της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας τη χρονιά που διανύουμε σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι δασικές υπηρεσίες της Γενικής Δ/νσης Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Καθώς το ξύλο τα τελευταία χρόνια έχει επανέλθει δυναμικά ως θερμαντικό μέσο τους χειμερινούς μήνες πολλοί είναι εκείνοι που εκμεταλλεύονται την κατάσταση, στρεφόμενοι στην παράνομη υλοτομία είτε για ίδια χρήση, είτε για πώληση. Ωστόσο στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία οι δασικές υπηρεσίες και οι διωκτικές αρχές εκτός από τους ντόπιους λαθροϋλοτόμους έχουν να αντιμετωπίσουν και τους εισαγόμενους …. από τη γειτονική Αλβανία, οι οποίοι περνάνε τα σύνορα, υλοτομούν και επιστρέφουν στη χώρα τους με την παράνομη ξυλεία. Γεγονός που επιβεβαιώνει και το τελευταίο περιστατικό στο Ασημοχώρι Κόνιτσας.
Η παράνομη υλοτομία και μεταφορά δασικών προϊόντων, βρίσκεται σε έξαρση το 2013 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια γεγονός που αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει από τις υπηρεσίες της η Γενική Δ/νση Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων. Συγκεκριμένα, στα διοικητικά όρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Ήπειρος και Δυτική Μακεδονία) από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες το 7μηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου υποβλήθηκαν 220 μηνύσεις για παράνομη υλοτομία-μεταφορά δασικών προϊόντων και κατασχέθηκαν συνολικά 2.314,51 τόνοι καυσόξυλα, 57,33 κ.μ. στρογγυλής ξυλείας, 33 οχήματα (14 αυτοκίνητα,9 φορτηγά,6 τρακτέρ, 4 πλατφόρμες,) 30 κοπτικά εργαλεία.
Όταν για ολόκληρο το 2012 είχαμε 440 μηνύσεις για παράνομη υλοτομία-μεταφορά δασικών προϊόντων και είχαν κατασχεθεί συνολικά 2.327,385 τόνοι καυσόξυλα, 59 οχήματα (43 αυτοκίνητα,5 φορτηγά,7 τρακτέρ, 4 πλατφόρμες,) 47 κοπτικά εργαλεία.
Σε επίπεδο Περιφερειών μέχρι τον Ιούλιο στην Ήπειρο είχαν υποβληθεί 95 μηνύσεις και είχαν κατασχεθεί 1898,3 τόνοι καυσόξυλα 57,33 κ.μ. στρογγυλής ξυλείας, 13 οχήματα, 6 κοπτικά εργαλεία.
Αντίστοιχα για το ίδιο διάστημα στη Δυτική Μακεδονία είχαν υποβληθεί 125 μηνύσεις και είχαν κατασχεθεί 416,21 τόνοι καυσόξυλα, 20 οχήματα, 24 κοπτικά εργαλεία.
Υπενθυμίζεται πως για την πάταξη της λαθροϋλοτομίας το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής προχώρησε στη θέσπιση νέων κυρώσεων που ισχύουν από τον περασμένο Μάρτιο και αυστηροποιούν τις ποινές.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατανοώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες λόγω της οικονομικής κρίσης τους ζητά να συνεργάζονται σε ενδεχόμενους ελέγχους και εφιστά την προσοχή στους επαγγελματίες εμπόρους ξυλείας προκειμένου να συνοδεύουν τα φορτία τους με όλα τα απαραίτητα παραστατικά και δικαιολογητικά γιατί οι ποινές για τους κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση παραβάτες είναι αυστηρές.

2 σχόλια:

  1. "Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατανοώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες λόγω της οικονομικής κρίσης τους ζητά να συνεργάζονται σε ενδεχόμενους ελέγχους".

    Μπορεί να μας εξηγήσει κάποιος τι είδους είναι αυτή η κατανόηση της "Αποκεντρωμένης Διοίκησης";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θα πιασουν κανα φουκαρα που παει κοψει κανα ξυλο [παρανομα φυσηκα] για να ζεστανει τα παιδια του και καποιους καγκουρες εμπορους που εχουν ρυμαξει τα βουνα ΜΑΣ δεν τους πιανουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.