Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Εγκρίθηκε η μελέτη σεισμικής δραστηριότητας στη Φλώρινα

Εγκρίθηκε ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας η χρηματοδότηση του έργου «Μελέτη Σεισμικής Δραστηριότητας στη Φλώρινα».
Σύμφωνα με την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας, Δημήτρη Ηλιάδη,
«από τα μέσα του Μαρτίου του 2012 παρουσιάσθηκε στο δυτικό μέρος της πόλης της Φλώρινας μία σεισμική δραστηριότητα, η οποία εντοπίζονταν στο νοητό άξονα Αγ. Νικόλαος – Άλωνα. Η εντονότερη δραστηριότητα παρατηρήθηκε γύρω από τον οικισμό Σ. Ιωαννίδης. Οι σεισμοί γίνονταν έντονα αισθητοί στην πόλη της Φλώρινας και στην περιοχή του οικισμού Σ. Ιωαννίδης, γιατί είχαν μικρό εστιακό βάθος (μικρότερο από 10 Km) και συνέβαιναν σε μικρή απόσταση από την πόλη (μέση απόσταση 5 Km). Το μέγεθος του μεγαλύτερου ως τώρα καταγεγραμμένου σεισμού ήταν 4.1 R (17/2/2013).
Η δραστηριότητα αυτή προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους και αναλήφθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακή ενότητα Φλώρινας η πρωτοβουλία για τη μελέτη του φαινομένου. Οι δράσεις που προτείνονται από τον επιστημονικό υπεύθυνος της ερευνητικής αυτής μελέτης, καθηγητή του Α.Π.Θ. κ. Θ. Τσάπανο είναι:
1) Γεωλογική χαρτογράφηση της ευρύτερης περιοχής που έχει ενεργοποιηθεί στο δήμο Φλώρινας. Η χαρτογράφηση θα βοηθήσει στην κατανόηση των γεωλογικών συνθηκών σε τοπική κλίμακα. Ο χάρτης που θα προκύψει θα βοηθήσει για την ερμηνεία του φαινομένου, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την Αντιπεριφέρεια Φλώρινας και για την κάλυψη άλλων αναγκών της Τεχνικής Υπηρεσίας.
2) Γεωφυσικές διασκοπήσεις (γεωηλεκτρική τομογραφία) με τη χρήση γεωραντάρ για την εξακρίβωση της υπεδάφιας γεωλογικής δομής με ιδιαίτερη έμφαση στην ανίχνευση υπαρχόντων ρηγμάτων και γεωλογικών σχηματισμών.
3) Αποτύπωση των επιφανειακών διαρρήξεων (τεκτονική) σε κλίμακα 1:5.000 ή μεγαλύτερη, εφόσον υπάρχει διαθέσιμο το τοπογραφικό υπόβαθρο.
4) Σεισμολογική έρευνα και σεισμοτεκτονική μελέτη της ευρύτερης περιοχής με καταγραφή της ιστορικής σεισμικότητας και μικροσεισμικότητας και συσχετισμός της με τα ρήγματα που θα προκύψουν από τη γεωλογική μελέτη και υπολογισμός βασικών παραμέτρων σεισμικότητας για την εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας της περιοχής. Εγκατάσταση μικροδικτύου ψηφιακών σεισμογράφων για την καταγραφή της σεισμικής δραστηριότητας.
5) Εκτίμηση γεωτεχνικής καταλληλότητας με βάση τα αποτελέσματα της γεωολογικής χαρτογράφησης, της σεισμολογικής έρευνας και των γεωτεχνικών συνθηκών, με σκοπό την καταλληλότητα ή μη της περιοχής για περαιτέρω ανοικοδόμηση».

6 σχόλια:

  1. ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΟΙ ΕΦΕΔΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΞΕΣΗΚΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΠΙΕΣΗ, ΑΚΟΜΗ ΘΑ ΣΥΖΗΤΟΥΣΑΜΕ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλήθεια γιατί το ρεπορταζ δεν αναφέρει το κόστος της μελέτης??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αντε και βγηκε πορισμα ,ποιος θα σταματησει τον εγκελαδο !!!!!
    Τζαμπα λεφτα θα πεταξουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταλαβα,μελετη ε,χαρα οι σεισμολογοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι σεισμοί με επίκεντρο την περιοχή μας είναι ένα καινούργιο φαινόμενο, αφού το σεισμικό ρήγμα δημιουργήθηκε πρόσφατα. Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ο γιατρός μελετά το ανθρώπινο σώμα, γιατί το έχει στη διάθεσή του. Ο σεισμολόγος δεν έχει πρόσβαση στα έγκατα της γης, οπότε η μελέτη των γεωλογικών φαινομένων εξαρτάται από τις δυνατότητες που περέχει η σύγχρονη τεχνολογία. Στην περίπτωσή μας απαιτείται η εγκατάσταση ειδικής συσκευής με τη χρήση της οποίας οι σεισμολόγοι θα μπορέσουν να δουν τι συμβαίνει σε αρκετό γεωλογικό βάθος. Ο καθηγητής σεισμολογίας κ. Θεόδωρος Τσάπανος (ως ομιλητής στην εκδήλωση που είχε διοργανώσει ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών) είχε αναφέρει ότι η μελέτη του φαινομένου (των σεισμών) θα κοστίσει 50.000 ΕΥΡΩ. Επίσης, είχε διευκρινίσει ότι θα είναι απαραίτητη η εγκατάσταση κάποιας συσκευής με τη χρήση της οποίας, η ομάδα των σεισμολόγων που θα ασχοληθεί θα μπορέσει να μελετήσει λεπτομερώς το συγκεκριμένο σεισμικό ρήγμα, επί δέκα (10) περίπου μήνες, προκειμένου να εξασφαλίσει σαφή εικόνα του υπεδάφους στην περιοχή που μας ενδιαφέρει όλους. Αν η ομάδα των σεισμολόγων αποτελείται από δέκα (10) άτομα, ο καθένας θα εισπράξει από 5.000 ΕΥΡΩ για δέκα (10) μήνες, δηλαδή από 500 ΕΥΡΩ το μήνα. Αν αφαιρέσουμε τον φόρο που παρακρατείται αυτόματα από το ελληνικό κράτος και τις διάφορες άλλες κρατήσεις που συνοδεύουν κάθε αμοιβή εργασίας, μένουν στον καθένα περίπου 400 ΕΥΡΩ το πολύ, ανά μήνα. Προσωπικά δε γνωρίζω πολλούς που θα χαίρονταν ιδιαίτερα με 400 ΕΥΡΩ το μήνα. Όσο για το σταμάτημα του εγκέλαδου, πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει τρόπος. Αν κάποιος έχει τη λύση ευχαρίστως θα τον ακούσουμε. Ο απόλυτος μηδενισμός κάποιων, δεν βοηθάει κανεναν. Ούτε τους ίδιους τους μηδενιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οχι παλι!!! Πάλι γκρίνια και πάλι μίρλα επειδή έρχεται ένας δικός μας άνθρωπος να κάνει μία μελέτη που αφορά όλους μας. Εκτός αν οι μονίμως διαμαρτυρόμενοι κατοικείτε εκτός Φλώρινας και δεν σας νοιάζει. Έχω 2 μικρά παιδιά και θέλω να ξέρω που πατώ μιά και έχω την ατυχία να κατοικώ κοντα στο Σ.Ιωαννίδη. Πάλι η Φλώρινα γίνεται ο Κρόνος που
    θέλει να κατασπαράξει τα παιδιά του. Αν σας έφερναν 1 Κρητικό ή 1 Αθηναίο ή 1 Πελοποννήσιο θα χτυπούσατε προσοχές. Ο κ. Τσάπανος είναι καταξιωμένος επιστήμονας και επειδή έχω παρτίδες με την περιοχή της Πτολεμαίδας μου είπαν ότι πίνουν νερό στο όνομά του για την μελέτη που τους έκανε πηγαίνοντας κόντρα στη ΔΕΗ, κόντρα στο ΙΓΜΕ και κόντρα σε όσες δυσκολίες αντιμετώπισε η ομάδα του. Μου αναφέρθηκε ότι τους είδαν να δουλεύουν μέσα στο χειμώνα με -15 έξω. Ας πάψει λοιπόν η μίρλα. Κ. Τσαπανε η Φλώρινα σας αναμένει με την ομάδα σας. Ας αναλάβουν οι ξερόλες να βάλουν την υπογραφή τους, άφού έχουν άποψη σε όλα, να
    μας πουν τι έχει κάτω από την επιφάνεια της Γης στη διεύθυνση Α. Νικόλαος - Αλωνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.