Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Πασχαλινές ευχές



Κατά τίς ἅγιες ἡμέρες πού ἑορτάζουμε τίθενται συχνά, ἀπό «πιστούς» καί δυσπίστους, τά ἐρωτήματα:
• «Παρ’ ὅ,τι πιστεύω, γιατί δέν ἔχω αἴσθηση τῆς παρουσίας τοῦ Ἀναστημένου Χριστοῦ στήν ζωή μου;»
• «Γιατί, ἐνῶ συμμετέχω στήν ζωή τῆς Ἐκκλησίας, ὁ Χριστός συνεχίζει νά εἶναι ὁ ἄγνωστος «Χ» τῆς ζωῆς μου;»
• «Γιατί, ἐνῶ ἑορτάζω τήν Γέννηση, τήν Μεταμόρφωση, τήν Σταύρωση, τήν Ἀνάσταση τοῦ Χριστοῦ δέν συναντῶ τόν Γεννηθέντα, Μεταμορφωθέντα, Σταυρωθέντα καί Ἀναστάντα Χριστό στήν πορεία μου;»
Ταπεινῶς φρονῶ ὅτι στά ἐρωτήματα αὐτά ἡ ἀπάντηση εἶναι μία: Δέν αἰσθανόμαστε τόν Χριστό, δέν συναντοῦμε τόν Χριστό, δέν ζοῦμε τόν Χριστό, γιατί συνεχίζει ἡ καρδιά μας νά παραμένει ὑποδουλωμένη στά πάθη της. Καί ὅταν ἡ καρδιά εἶναι δούλη στήν ἁμαρτία, τότε ὅλος ὁ ἄνθρωπος εἶναι ὑπόδουλος στόν διάβολο. Στόν ἄνθρωπο αὐτόν, ἐνῶ ὁ Χριστός εἶναι δίπλα του δέν Τόν αἰσθάνεται, ἐνῶ τοῦ μιλάει δέν Τόν ἀκούει, ἐνῶ γίνεται τροφή δέν Τόν γεύεται, ἐνῶ γίνεται ὀξυγόνο δέν Τόν ἀναπνέει, ἐνῶ γίνεται ὕλη δέν Τόν ἀγγίζει. Ἔτσι ὁ Χριστός παραμένει ὁ ἄγνωστος Θεός, ἡ ζωή του στήν Ἐκκλησία καταντᾶ ἀσφυκτική καί ἡ συμμετοχή του στίς ἑορτές τῆς πίστεως εἶναι κάθε ἄλλο ἀπό οὐσιαστική .
Μέ τήν περίοδο τῆς ἀσκήσεως πού διανύσαμε ἀλλά καί μέ τήν περίοδο στήν ὁποία μόλις εἰσήλθαμε ἡ Ἐκκλησία μας, ὡς φιλόστοργη μητέρα, προσπάθησε, σεβόμενη ἀπόλυτα τήν ἐλευθερία μας, νά μᾶς μυήσει σέ αὐτήν τήν μεγάλη ἀλήθεια, ὅτι ὁ Χριστός φανερώνεται σέ καρδιές μέν ἁμαρτωλές, οἱ ὁποίες ὅμως μέ δάκρυα μετανοίας ζητοῦν τό ἔλεος Του καί μέ συνεπή ἄσκηση ἀγωνίζονται νά καθαρίσουν τήν καρδιά τους γιά νά κατοικήσει ὁ μονος καθαρός Κύριος.
Ὅταν, λοιπόν, ἔτσι ζεῖ ὁ ἄνθρωπος ὅλη αὐτήν τήν περίοδο, τότε τήν ἡμέρα τῆς Ἀναστάσεως συνατᾶ τόν Ἀναστημένο Χριστό στήν Γαλιλαία τῆς καρδιᾶς του. Ὁ Χριστός συμπορεύεται ἀναστημένος δίπλα του γιά νά Τόν νιώσει, τόν χαιρετᾶ γιά νά Τόν ἀκούσει, τοῦ δίδει τό σῶμα καί τό Αἷμα Του γιά νά Τό γευτεῖ, εὐωδιάζει ἀπό τά μῦρα τοῦ ἄδειου τάφου γιά νά Τόν ὀσφρανθεῖ, τόν ταΐζει μέλι καί ψάρι γιά νά Τόν ἀγγίξει. Ὄχι μόνον ἡ καρδιά ἀλλά ὅλες οἱ αἰσθήσεις του βιώνουν τήν παρουσία τοῦ Σταυρωμένου καί Ἀναστημένου Χριστοῦ. Καί ἔτσι τό Πάσχα γίνεται ἀπαρχή τῆς αἰωνίου ζωῆς.
Ἀγαπητά μου πνευματικά παιδιά,
Μέσα στίς σκληρές ἡμέρες πού διερχόμαστε καί ὡς Ἔθνος ἀλλά καί ὡς πρόσωπα ἡ μοναδική ἐλπίδα πού μπορεῖ νά ἀνανεώσει τήν πίστη σ’ ἕνα καλύτερο αὔριο εἶναι ὁ Ἀναστημένος Χριστός μας. Αὐτός πού «τίς ἁμαρτίες μας ἔλαβε καί τίς ἀρρώστιες μας ἐβάστασε»(Ματθ.η,17). Σέ αὐτόν ἄς στρέψουμε καί πάλι τόν νοῦ καί τήν καρδιά μας. Καί ἄς ὁμολογήσουμε μέ συντριβή «Κύριε, σοί μόνῳ ἁμαρτάνω ἀλλά καί σοί μόνῳ λατρεύω» (εὐχή Πεντηκοστῆς). «Σύ γάρ εἶ Θεός ἡμῶν, ἐκτός Σοῦ ἄλλον οὐκ οἴδαμεν».
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΑΔΕΛΦΟΙ! ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ!
Μετά πολλῶν πατρικῶν ἐορτίων εὐχῶν
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ὁ Φλωρίνης, Πρεσπῶν & Ἑορδαίας
ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ


«Τα αδύνατα παρά τοις ανθρώποις, δυνατά παρά τω Θεώ εστί»
Tο λυτρωτικό μήνυμα της θυσίας του Θεανθρώπου ας γίνει οδηγός μας και ενωμένοι ας βιώσουμε την Ανάσταση ως τρόπο Ζωής.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
Ευστάθιος Κωνσταντινίδης
Βουλευτής Ν.Δ. Φλώρινας

Συμπολίτισσες και συμπολίτες,
Στους δύσκολους και ταραγμένους καιρούς που διανύουμε, με την πλειοψηφία των συμπολιτών μας να βιώνει την εξαθλίωση, το μήνυμα της Σταύρωσης και Ανάστασης του Κυρίου παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ.
Με την έγνοια μου στους συνανθρώπους μας, που αυτές τις μέρες έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη, στέλνω ένα μήνυμα αλληλεγγύης και αισιοδοξίας.
Το αναστάσιμο μήνυμα ας γίνει μήνυμα ανάστασης και ανάτασης του λαού μας. Ας μπολιάσει τις σκέψεις μας για μια αναγκαία ανατροπή. Όλοι μαζί και ο ένας δίπλα στον άλλον ας ξεπεράσουμε τους προσωπικούς μας φραγμούς και φόβους και ας συστρατευτούμε στον αγώνα για μία κοινωνία ελευθερίας, αξιοπρέπειας, δικαιοσύνης, ισονομίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής.
Καλή Ανάσταση και Αφύπνιση των Ψυχών μας!!!
Θανάσης Γερμανίδης
Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ.
Π.Ε. Φλώρινας

«Ανέστη Χριστός και πεπτώκασι δαίμονες. Ανέστη Χριστός, και χαίρουσιν άγγελοι. Ανέστη Χριστός, και ζωήν πολιτεύεται…»
Επαναλαμβάνοντας αυτήν την νικητήρια ιαχή του ιερού υμνογράφου και τον πασχάλιο χαιρετισμό «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ», ολόψυχα εύχομαι στους όπου γης Φλωρινιώτες όπως το ανέσπερο φως της Αναστάσεως καταυγάζει τη ζωή και τα τίμια έργα των χεριών σας.
Δημήτριος Ηλιάδης
Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας

Σας εύχομαι ολόψυχα το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου να φέρει χαρά στις καρδιές μας.
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ

Αγαπητές συνδημότισσες και αγαπητοί συνδημότες,
το θαύμα της Ανάστασης του Κυρίου αποτελεί φάρο ελπίδας για τον καθένα ξεχωριστά, αλλά και το σύνολο του Ελληνισμού που δοκιμάζεται σκληρά τα τελευταία χρόνια.
Είναι γνωστό ότι οι Έλληνες ανεβαίνουμε τον Γολγοθά της οικονομικής ύφεσης, των οικονομικών αδιεξόδων, της ανεργίας και της συνεχούς μείωσης του βιοτικού μας επιπέδου. Δυστυχώς, στο στόχαστρο μπήκε πρόσφατα η Κύπρος και κυριολεκτικά σε μία νύχτα υποβαθμίστηκε το βιοτικό επίπεδο των αδελφών μας Κυπρίων. Μετά από αυτό μπορούμε να πούμε ότι όλος ο Ελληνισμός βρίσκεται σε μία δίνη και ο αγώνας για να βρούμε την έξοδο από τα τεράστια προβλήματα που μας καταδυναστεύουν πρέπει να είναι τιτάνιος.
Πέρα όμως από τα τεράστια ποσοστά ανεργίας, τους μεγάλους αριθμούς που δείχνουν την οικονομική ύφεση και την πτώση του βιοτικού επιπέδου, υπάρχει και ο παράγοντας «άνθρωπος». Πίσω από τα ποσοστά και τα νούμερα υπάρχουν άνθρωποι της διπλανής πόρτας που ζουν το προσωπικό τους δράμα και ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά, προσδοκώντας ότι και γι’ αυτούς θα έρθει η Ανάσταση. Η πρόσφατη αλλά και η παλιότερη ιστορία του Ελληνισμού, μας έχει διδάξει ότι στις δύσκολες στιγμές ο λαός μας στηριζόμενος στις δικές του δυνάμεις και με ενότητα, αγάπη και αλληλεγγύη κατάφερε να ξεπεράσει τα προβλήματα. Αυτό είναι και το μεγάλο μήνυμα της Ανάστασης, που μας διδάσκει πως με τη θυσία του Θεανθώπου, που έγινε από Αγάπη προς τον άνθρωπο, φτάσαμε στην Ανάσταση και το ελπιδοφόρο μήνυμα της σωτηρίας.
Αγαπητές συνδημότισσες και αγαπητοί συνδημότες,
επειδή όπου υπάρχει Γολγοθάς και Σταυρός εκεί στο τέλος θριαμβεύει η χαρά της Ανάστασης, πρέπει να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή. Να εντείνουμε τις προσπάθειες με ενότητα, αγάπη και αλληλεγγύη προς όλους εκείνους που δοκιμάζονται περισσότερο και να στρέψουμε την προσοχή και το βλέμμα μας στον δοκιμαζόμενο συνάνθρωπο της διπλανής πόρτας. Μόνο έτσι θα ανυψώσουμε τους εαυτούς μας και θα νοιώσουμε το ξεκάθαρο νόημα της Ανάστασης του Κυρίου. Μόνο με ενότητα, αγάπη και αλληλεγγύη μπορούμε να βάλουμε στις καρδιές μας το αναστάσιμο φως και να καταφέρουμε ως κοινωνία να ξεφύγουμε από τα τεράστια προβλήματα που μας ταλανίζουν.
Καλή Ανάσταση!
Μάκης Ιωσηφίδης
Δήμαρχος Αμυνταίου


Οι Άγιες ημέρες του Πάσχα, της πιο σημαντικής γιορτής της Ορθοδοξίας, ας γεμίσουν τις καρδιές όλων μας με αισιοδοξία, για να αντιμετωπίσουμε με δύναμη και αξιοπρέπεια τη δύσκολη σημερινή πραγματικότητα.
Το μήνυμα της θυσίας και της Ανάστασης του Κυρίου ας κυριαρχήσει στις ζωές μας, να μας θυμίζει στις δύσκολες μέρες που ζούμε, ότι δεν πρέπει να χάνουμε την πίστη και την ελπίδα μας.
Η ανιδιοτελής και αληθινή αγάπη του Χριστού προς τον άνθρωπο, ας είναι παράδειγμα για όλους μας, ώστε να σκύβουμε με ενδιαφέρον προς εκείνους που μας χρειάζονται, γιατί σήμερα όσο ποτέ, η κοινωνία μας χρειάζεται αλληλεγγύη και ανθρωπιά.
Θέλω ειλικρινά να ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου, σε όλους
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!
Ο Δήμαρχος Πρεσπών
Βασίλειος Ζ.Τσέπας


Στους δύσκολους και ταραγμένους καιρούς που διανύουμε, το μήνυμα της Αναστάσεως του Χριστού παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ. Ας αποτελέσει πηγή δύναμης, πίστης, προσωπικής δημιουργίας και συλλογικής προκοπής. Ας μας δώσει την έμπνευση για να ξεπεράσουμε την πρωτόγνωρη κρίση που βιώνουμε με όπλα μας την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη. Η αγωνία και η προσμονή όλων μας ας γίνει ευχή και ας μετασχηματιστεί σε δημιουργική, ατομική και συλλογική προσπάθεια για τη διέξοδο από τη δύσκολη κατάσταση που όλοι βιώνουμε και η Ανάσταση του Κυρίου να γεμίσει τις ψυχές μας με πίστη και αποφασιστικότητα.
Χρόνια Πολλά, Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.
Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας
Κων/νος Χαρ. Ρόζας


Εγκάρδιες πασχαλινές ευχές!
Όλγα Μούσιου-Μυλωνά

Η πρόεδρος και το Δ.Σ. του Συλλόγου ΑμεΑ του Δήμου Αμυνταίου εύχονται ολόψυχα
«ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ»
Το ανέσπερο φως της Αναστάσεως να φωτίσει τις ψυχές μας και να μας χαρίσει ελπίδα.

1 σχόλιο:

  1. εργαζόμενοι σε εργολάβους στην δεη μελιτης δεν παιρνουν δώρο πασχα? τους ελέγχει κανείς αυτούς? ίσως επειδή παίρνουν 200-300 ευρώ το μήνα δεν τα χρειάζονται! ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.