Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Ευχολόγιο η απάντηση του Υπουργείου, σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ., για τις παράνομες «ελληνοποιήσεις» των φασολιών

Με ένα αόριστο ευχολόγιο-περιγραφή αρμοδιοτήτων του φορέα του Υπ.Α.Α.Τ ΕΛ.Γ.Ο-ΔΗΜΗΤΡΑ απάντησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην 8943/28-3-2013 ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Ε.Κ.Μ., Ε.Διαμαντόπουλος (Καστοριάς), Α.Γερμανίδης (Φλώρινας), Ε.Ουζουνίδου (Κοζάνης) και Ε.Αποστόλου (Εύβοιας) σχετικά με το πρόβλημα των παράνομων «ελληνοποιήσεων» φασολιών που πλήττει τόσο τους φασολοπαραγωγούς της Δυτικής Μακεδονίας, όσο και τους καταναλωτές.
Τα συγκεκριμένα ερωτήματα που διατυπώθηκαν έμειναν επί της ουσίας ανανταπάντητα. Στην απάντηση αναφέρεται ότι τα έτη 2011 και 2012 ελέγχθηκαν κάτι παραπάνω από μισές (8 και 9 αντίστοιχα σε σύνολο 15) από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία καταχωρισμένων ενδείξεων φασολιών Καστοριάς και Πρεσπών, ενώ περιγράφεται ένα πλαίσιο ελέγχων που «χρειάστηκε τη συνδρομή άλλων φορέων του Δημοσίου», χωρίς να προσδιορίζεται ούτε ποιοι είναι ούτε το είδος της «συνδρομής» τους.
Από την άλλη γίνεται παραδεκτό ότι για 10 επιχειρήσεις που παραπέμφθηκαν από το 2011(!) στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων ΠΟΠ/ΠΓΕ του ΥΠΑΑΤ ακόμη εξετάζονται...
Το Υπουργείο δεν απαντά με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες λειτουργεί αποτρεπτικά στις «ελληνοποιήσεις», τη στιγμή που παραδέχεται ότι ακόμα και για διαπιστωμένες παρατυπίες η επιβολή κυρώσεων καθυστερεί σε τέτοιο βαθμό, που κάθε άλλο παρά αποτρέπει την παρανομία! Σύμφωνα με την απάντηση το μέτρο των διασταυρωτικών ελέγχων κατατεθειμένων τιμολογίων πώλησης και πιστοποιημένων ποσοτήτων ΠΓΕ φασολιών δεν εφαρμόζεται. Την ίδια στιγμή οι αδιάθετες ποσότητες στις αποθήκες των φασολοπαραγωγών σύμφωνα με τις αναφορές τους σε μια χρονιά με εξαιρετικά (πάνω από 70%) μειωμένη -λόγω του καύσωνα -παραγωγή, έφτασαν του 120 τόνους, ενώ η κατανάλωση φασολιού εμφανίζεται πολύ μεγαλύτερη από τις παραγόμενες ποσότητες και καλύπτεται με αθρόες εισαγωγές.
Τέλος ο Υπουργός δε διαψεύδει τις φήμες για την τύχη του ΕΛ.Γ.Ο ΔΗΜΗΤΡΑ στην επικείμενη αναδιάρθρωση του ΥΠΑΑΤ, ενώ δε διατυπώνεται καν πρόθεση για ενίσχυση του ελεγκτικού έργου του εν λόγω Οργανισμού.
Από όλα τα παραπάνω είναι φανερό ότι το Υπουργείο δε διαθέτει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το φαινόμενο των παράνομων «ελληνοποιήσεων» αγροτικών προϊόντων που πλήττει παραγωγούς και καταναλωτές και ευνοεί συγκεκριμένα δίκτυα μεσαζόντων. Στο πλαίσιο της ενασχόλησης μας με το θέμα θα προχωρήσουμε άμεσα σε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Αναπτυξης και Τροφίμων.

Αθανάσιος Γερμανίδης
Ευάγγελος Αποστόλου
Ευάγγελος Διαμαντόπουλος
Ευγενία Ουζουνίδου

1 σχόλιο:

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.