Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Νοσοκομεία σε διάλυση, γιατροί σε απόγνωση στη Δυτική Μακεδονία

Τον χάρτη της διάλυσης των δημοσίων νοσοκομείων στη δυτική Μακεδονία έδωσαν στη δημοσιότητα οι γιατροί τους! Όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα ξεχειλίζουν από προβλήματα, καθώς εντείνονται οι χρόνιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, όπως αποκαλύπτει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Δυτικής Μακεδονίας (ΕΙΝΔΥΜ).
Όπως καταγγέλλουν, οι κλινικές «δουλεύουν» κάτω από τα όρια ασφαλείας, ενώ σοβαρές είναι οι ελλείψεις και σε αναλώσιμα υλικά, πολλά από τα οποία είναι άκρως απαραίτητα. Ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΔΥΜ Χρήστος Κατσίνας αναφέρει ότι δεν έχουν γίνει διορισμοί ακόμη και σε γιατρούς για τους οποίους ολοκληρώθηκαν οι κρίσεις. Την ίδια ώρα, τα προβλήματα των εφημεριών λύνονται με εσωτερικές μετακινήσεις γιατρών, οι οποίοι πηγαίνουν σαν… «περιφερόμενος θίασος» από το ένα νοσοκομείο στο άλλο για να καλύψουν τα κενά στις εφημερίες. Η καταγραφή των προβλημάτων, όπως παρουσιάζονται, έχει ως εξής:

52 ασθενείς σε αιµοκάθαρση µε έναν µόνιµο και µια αποσπασµένη
Καστοριά Με σοβαρά προβλήματα στελέχωσης διαταράσσουν τη λειτουργία του νοσοκομείου. Στην Παιδιατρική, υπηρετούν δυο παιδίατροι, ένας διευθυντής και μια επιμελήτρια Β΄, οι οποίοι δεν προλαβαίνουν να ανταποκριθούν στη λειτουργία των τακτικών και επειγόντων ιατρείων. Οι εφημερίες του μήνα καλύπτονται με μετακίνηση γιατρών από άλλα νοσοκομεία είτε με υποχρεωτική εφημέρευση. Στη Γυναικολογική Κλινική υπηρετούν δύο γιατροί που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και, όπως υποστηρίζουν, είναι αδύνατο να υπάρξει ασφαλής λειτουργία, χωρίς ταυτόχρονα να στελεχωθεί η Παιδιατρική Κλινική. Ελλιπής είναι η κάλυψη των αναγκών κι εξαιτίας του μικρού αριθμού αναισθησιολόγων.
Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, με 52 ασθενείς υπό αιμοκάθαρση, υπηρετούν ένας μόνιμος και μια αποσπασμένη, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες του μήνα, τόσο σε τακτικά όσο και σε επείγοντα περιστατικά. Επιπλέον, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών δεν είναι επαρκώς στελεχωμένο, ενώ λείπουν οδηγοί ασθενοφόρων και καθυστερεί η εκτέλεση εξετάσεων. Προβλήματα δημιουργούνται επίσης από την απόσπαση γιατρών για την εκτέλεση εφημεριών σε άλλα νοσοκομεία, καθώς και από την έλλειψη αντιδραστηρίων και ιατροφαρμακευτικού υλικού.

Με το σταγονόμετρο γάντια, φλεβοκαθετήρες και… αντιβιώσεις!
Γρεβενά Από τον Μάιο οι οργανικές κλίνες μειώθηκαν από 134 σε 110 και οι ελλείψεις γιατρών είναι μεγάλες. Στην Καρδιολογική Κλινική υπηρετούν 3 ειδικοί, αλλά ο ένας βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια, οπότε υπάρχουν μέρες χωρίς εφημερεύοντα. Η Χειρουργική έχει 3 γιατρούς και τα Σαββατοκύριακα γίνονται εφημερίες ετοιμότητας, το Παιδιατρικό Τμήμα έχει 3 γιατρούς, ενώ καλύπτουν και την Παιδιατρική της Πτολεμαΐδας για εφημεριακές ανάγκες, εξαιτίας ελλείψεων. Στο Ακτινολογικό Εργαστήριο, υπάρχουν 3 γιατροί και γίνονται εφημερίες ετοιμότητας τα Σαββατοκύριακα. Οι ελλείψεις υλικών εντοπίζονται σε αναλώσιμα γάντια, συστήματα ορών, φλεβοκαθετήρες και φάρμακα, ακόμα και αντιβιώσεις!

«Εξαφανίστηκαν» ΩΡΛ-Πνευμονολογικό
Φλώρινα Στη Μαιευτική/ Γυναικολογική, στην Ορθοπεδική και την Ουρολογική Κλινική η στελέχωση είναι ελλιπής, ενώ η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού λειτουργεί με μια νεφρολόγο και έναν επικουρικό παθολόγο. Οι γιατροί καταγγέλλουν ότι από τον οργανισμό του νοσοκομείου… εξαφανίστηκαν τμήματα όπως ΩΡΛ και Πνευμονολογικό και οι κλίνες του νοσοκομείου μειώθηκαν από 129 σε 110.

Κοζάνη – Πτολεμαΐδα Υποστελεχωμένα είναι τα περισσότερα τμήματα. Στην Ουρολογική της Κοζάνης, οι εφημερίες καλύπτονται με εφημερία στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, αφού ο μοναδικός γιατρός στο Νοσοκομείο Κοζάνης αναγκάζεται να μετακινείται στην Πτολεμαΐδα για εφημερία. Στην Παιδιατρική του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, όπου υπηρετούν ένας διευθυντής και μια επικουρικός, για να «βγουν» οι εφημερίες μετακινούνται παιδίατροι από άλλα νοσοκομεία ή κέντρα υγείας. Οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού λειτουργούν σε πλήρες πρόγραμμα με μόλις δυο νεφρολόγους, έναν μόνιμο και έναν επικουρικό, για κάθε νοσοκομείο.
Από έλλειψη προσωπικού «πάσχει» και η ΜΕΘ Πτολεμαΐδας, αφού διαθέτει μόνο δύο εντατικολόγους και έναν επικουρικό. Το Τμήμα Αιμοδοσίας Κοζάνης κινδυνεύει να κλείσει, δεδομένου ότι η μοναδική γιατρός βρίσκεται σε άδεια εγκυμοσύνης, ενώ κίνδυνο λουκέτου αντιμετωπίζουν πολλά τμήματα.

Πηγή: www.efsyn.gr

7 σχόλια:

  1. σφάλμα πρώτο στην "διάγνωση των συνασπισμένων γιατρών"....ΩΡΛ ΠΝΕΥΜΟΛΟΓΙΚΟ δέν λειτουργούν ούτε υπήρχε ποτε ξεχωριστή κλινική παρα μονάχα ιατρεία και ένας θάλαμος σε κλινική του εκάστοτε τομέα ...απλά οι ιατροί των ειδικοτήτων αυτών έκαναν τα χαρτιά τους και πήραν μετάθεση σε νοσοκομεία της αρεσκείας τους ..
    σφάλμα δεύτερο
    Γιατροί στην Μαιευτική και ουρολογική ήρθαν αλλα κατα μυστήριο λόγο παραιτήθηκαν ..άς αναζητηθούν ευθύνες για την παραίτηση τους στον κύκλο των συνασπισμένων ιατρώνΣτήν Ορθοπαιδική ήρθαν αλλα με χρονικό περιορισμό βλ σύμβασης εργασίας.
    σφάλμα τεταρτο...
    Οι γιατροί του συνασπισμού ή θέλουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο...οι περικοπές στις σπατάλες των νοσοκομείων η διάλυση και το χάος ασφαλιστικών άδειων ταμείων τα απλήρωτα νοσοκομεία και οι απλήρωτες εταιρίες προμηθειών οδήγησαν στο σημείο να υπάρχουν τραγικές ελλείψεις είτε λόγω τεχνητών ελλείψεων γιατί οι εταιρίες είναι απλήρωτες απο τα απλήρωτα νοσοκομεία όπου τα κονδύλια πλέον στάζουν με το σταγονόμετρο.
    Στα νοσοκομεία η προσπάθεια των ιατρών ξεπερνάει τα όρια τους να προσφέρουν στους ασθενείς αλλα αυτό δέν αποτελεί το άλλοθι οι ίδιοι οι (κομματικά συνασπισμένοι γιατροί να βγάλουν τα μάτια με τα ίδια τους τα χέρια για να υπονομεύσουν οι ίδιοι το εθνικό σύστημα υγείας .

    Περισσότερο δουλειά λιγότερα λόγια γιατί με όσα διάβασα στο δελτίο τύπου των συνασπισμένων ιατρών είναι για γέλοια και κλάματα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ποτέ δεν έχει παραιτηθεί Ουρολόγος από το νοσοκομείο,εκτός από έναν ο οποίος έφυγε το 2009 για προσωπικούς και οικονομικούς λογους

      Διαγραφή
  2. εσυ να δεις για ποσα γέλοια και κλάματα εισαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 0 5,17 εργάζεται στην υπηρεσία πληροφοριών; έτσι για να μάθουν όλοι ποιοί είναι οι γελοίοι και υπονομευτές των νοσοκομείων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. για τους φακελάκηδες που κάνουν ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ για λίγα ευρώ θα εξεγερθεί ποτέ το συνασπισμένο κονγκλαβιο σε ιδιωτικές κλινικές και κρατικά νοσοκομεία;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλα ρε ανεκδιηγητε, εσενα που σε κοπτει οτι οι γιατροι ειναι του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, δεν σε προβληματιζει η κατασταση? Ολα δηλαδη ειναι τελεια και για ολα φταινε οι γιατροι? Οι υπουργοι που δεν ειναι συνασπισμενοι και εχουν καταστρεψει την υγεια (οπως και την παιδεια) δεν σε προβληματιζουν? Δεν ειμαι , ουτε και προκειται να ψηφισω ποτε ΤΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ 'Η ΤΟΝ ΣΥΝ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΙΣΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ.Η καταντια της Ελλαδας σε ολους τους τομεις ομως εχει ονομαστικες ευθυνες. ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ! Ας πληρωσουν αυτοι για οτι εκαναν και ας κατηγορησουμε μετα και τα υπολοιπα κομματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. επαναλαμβάνω ο κύριος του σχολίου 5.17 της 19ης Μαίου 2013 ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ή ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΗΘΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ;


    Αν είσαι άνδρας με .....ίδια βγές πέστο να δουμε ποιόι είναι οι γελοίοι για κλάματα ...αλλα είσαι άλλος ένας ρουφιανοχαφιές που ανέκαθεν "αντιπαθούσες και ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΣ παρέα με το συνασπισμένο κονγκλάβιο ΄.Είσαι ένας ΔΕΙΛΟΣ ΧΑΦΙΕΔΟΡΟΥΦΙΑΝΟΣ που με άλλοθι μία μειοψηφία συνασπισμένων γιατρών του χώρου υπονομεύετε γρηγορότερα την κατάρευση με άλλοθι μεμονωμένες περιπτώσεις για την γενίκευση της κατάρρευσης ...όχι πλέον δέν εισακούμε τους υπονομευτές που προλειάνουν.....μισή αλήθεια μισογεμάτα ποτήρια και ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ πιέστε τα παρέα.....ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ...ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ και όποιος δέν μπορεί να ανταπεξέλθει στον αγώνα που γίνεται ...η πόρτα ανοιχτή και τα ΣΚΥΛΙΑ δεμένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.