Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς πεσόντες στη μάχη της Βεύης

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς πεσόντες στη μάχη της Βεύης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πραγματοποιήθηκε χθες σε Ξινό Νερό και Φλώρινα.
Αρχικά, στο μνημείο Πεσόντων του Ξινού Νερού πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθως, στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας, έγινε ενημέρωση για τα πολεμικά γεγονότα εκείνης της περιόδου.
Παρόντες στις εκδηλώσεις ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης Θόδωρος Καράογλου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, οι Βουλευτές Φλώρινας Στάθης Κωνσταντινίδης και Θανάσης Γερμανίδης, οι Αντιπεριφερειάρχες Φλώρινας Δημήτρης Ηλιάδης και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Πρωτογενούς Τομέα Χρήστος Ευαγγέλου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γεώργιος Παπαδόπουλος, μέλη του Κοινοβουλίου της Αυστραλίας, απόγονοι βετεράνων του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, ο διοικητής της 9ης Ταξιαρχίας Παναγιώτης Σταμάτης, ο αντιδήμαρχος Φλώρινας Θεοδόσης Καραγκιοζίδης κ.ά.
Στο ιστορικό της Μάχης των Στενών του Κλειδίου αναφέρθηκε εκτενώς ο Ταγματάρχης Ιωάννης Μπλάγας.

Δείτε στα παρακάτω video τη δήλωση του Περιφερειάρχη Γ. Δακή και την ανάκρουση των εθνικών Ύμνων της Ν. Ζηλανδίας, της Αυστραλίας και της Ελλάδας.





9 σχόλια:

  1. Έχω την εντύπωση οτι σε εκείνη τη μάχη που καθήλωσε τους Γερμανούς στο στενό του Κλειδίου, ο αδύναμος κρίκος των συμμαχικών δυνάμεων ήταν αυτά τα στρατεύματα που ήρθαν να πολεμήσουν απο την πλευρά του Ειρηνικού. Ήταν ανέτοιμα να σταθούν δίπλα στους Έλληνες μαχητές της Αλβανίας, και στην μικρή δύναμη των Άγγλων. Οι τιμές και δόξες είναι για τους Ελληνες μαχητές του Αλβανικού Μετώπου οι οποίοι με τα λιγοστά όπλα καθήλωσαν τις Γερμανικές Δυνάμεις μέσα στο Στενό του Κλειδίου. Ήταν Απρίλης και πλησίαζε Πάσχα.
    Οι περιγραφές των Ελλήνων μαχητών για την συγκεκριμένη μάχη αναφέρουν οτι όσο απέκρουαν τις επιθέσεις μέσα στενό, η προέλαση των Γερμανών είχε σταματήσει. Τους είχαν κρατήσει σχεδόν τέσσερις ημέρες. Και χιόνιζε, και τα κτυπημένα τάνκσ των Γερμανών είχαν φράξει τη δίοδο για το Ξυνό Νερό και κατεπέκταση προς την Κοζάνη - Λάρισα κτλ.
    Οι Γερμανοί έσπασαν το μέτωπο σε ένα σημείο, μόνο όταν υποχώρησαν κάποιες δυνάμεις, λόγω των οτι δεν ήταν συνηθισμένες σε αυτές τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Η μάχη στη συνέχεια μεταφέρθηκε στα στενά της Κλεισούρας, στη δίοδο για την Καστοριά, αλλά αυτό εδώ το κομμάτι είναι μια άλλη ιστορία.
    Καλό είναι να συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις του τύπου,να τιμάμε τους αγωνιστές που πολέμησαν μαζί μας, αλλά θα πρέπει να τοποθετούμε τα γεγονότα στη πραγματική τους διάσταση. Και θα τολμήσω να πώ οτι ΕΑΝ η Ελλάδα τιμα τους πολεμιστές των Οχυρών του Ρούπελ που αντιστάθηκαν στις Γερμανικές δυνάμεις, θα πρέπει να τιμήσει και αυτούς τους αγωνιστές των Στενών του Κλειδίου. Οι Γερμανοί πέρασαν όλη την Γιουγκοσλαβία, όλη την Ευρώπη και υπολόγιζαν με μαθηματική ακρίβεια να προσπεράσουν και αυτό το εμπόδιο. Πέσαν κορμιά εκεί μέσα στο Κλειδί, εκεί και στη Κλεισούρα. Σε αυτά τα μέρη έγιναν οι τελευταίες μάχες των Ελληνων στρατιωτών του Αλβανικού Μετώπου, έως ότου δοθεί διαταγή απο τον ίδιο τον Φύρερ να επιτρέψουν, οι Γερμανικές δυνάμεις στους ήρωες Έλληνες πολεμιστές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, και στα αγαπημένα πρόσωπα για να γιορτάσουν το Άγιο Πάσχα.
    Οι μάχες μετά μεταφέρθηκαν στα βουνά.

    Ο Καπετάνιος απο το Βίτσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλα τωρα ,τα ξερεισ εσυ και δεν τα ξερει ο ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ απο το ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ;;;Γιαυτο δεν τον αφησαν να μιλησει και εχει σκασει απο το κακο του;;

      Διαγραφή
  2. Όποιος θυμαται, πάνω απο το χωριό ΒΕΎΗ συγκεκριμένα στην πρώτη στροφή μετα απο το γήπεδο, στην άκρη του δρόμου, της παλαιάς Εθνικής οδού Φλώρινας - Θεσσαλονικής μέσω Κέλλης, την δεκαετία του 70 είχαν ανασύρει ένα θαμένο Tiger Pantzer.
    Για ένα χρονικό διάστημα το είχαν στημένο στην άκρη του δρόμου. Μετά το τι το έκαναν, ο Θεός Ξέρει.
    Αυτά τα Τανκς χτυπήθηκαν απο την άμυνα που είχε δημιουργηθεί γύρω απο τα λόφους της Βεύης και τα οχυρωματικά περάσματα. Οι Γερμανικές δυνάμεις πέρασαν τελικά, βρήκαν άνοιγμα απο την πλευρά προς την Κέλλη, αλλά μέσα στο Κλειδί είχαν γονατίσει.

    Καπετάνιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σώστα τα λέει ο καπετάνιος και συμφωνούν αυτά και με την αφήγηση του Ιωαννίδη που τόσο φοβόντουσαν οι διοργανωτές μήπως πει τέτοιες αλήθειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα προβλήματα τα προκάλεσαν οι Αγγλοι και όχι οι Αυστραλοί που αγωνιστηκαν ενω οι Αγγλοι χρησιμοποίησαν και αυτούς και τους Έλληνες που αγωνίστηκαν σκληρά για να υποχωρήσουν. Μην λέτε πράγματα που δεν στέκουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε άλλα έχει δίκιο ο Καπετάνιος και σε αλλα άδικο. Οι Ελληνες όντως αγωνίστηκαν πιο γενναία απο όλους ομως δεν είχαν την ευθϋνη των στενών αλλά δεξιοτερα της Κέλλης. Οι Αγγλοι υποχώρησαν στο μέσον της στενωπού και προκάλεσαν σύγχυση όχι οι Αυστραλοί που μαρτύρησαν μεσα στα στενά. Τους χρησιμοποίησαν όλους οι Αγγλοι για να υπιχωρήσουν με την άνεση τους. Επισης η μάχη στα στενά κράτησε μόλις μιάμιση μέρα και δεν εφραξε απο τανκ ισα ισα τα τανκ απέδωσαν τα μέγιστα και εξέπληξαν τους Γερμανούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επίσης οι Γερμανοι δεν γονάτισαν στα στενά καθόλου ούτε πέρασαν απο την πλευρά της Κέλλης την οποία κρατούσαν οι Έλληνες. Πως τα
    λέτε αυτά χωρίς να ψάξετε τι ισχύει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θέλω κάποιος να μου πεί:
    Οι Γερμανικές δυνάμεις απο μπήκαν ΠΡΩΤΑ στο Αμύνταιο;
    Απο το Κλειδί ή απο άλλο σημείο;
    Γνωρίζει κανένας να μας πει: Σε ποιό σημείο έσπασε το μέτωπο;
    Όσο για τα στενά. Τα τανκς Βούλιαξαν στη λάσπη,έβρεχε και το γύρισε σε χιονόνερο. Κάποια απο αυτά τα κτύπησαν οι δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στα γύρω ορεινα ορύγματα, και λογικό να ακινητοποιηθούν μέσα στα στενά. Η έννοια "γονάτισαν" θα μπορούσε να ληφθεί ώς και "μεγάλη σύγχυση μέσα στα στενά", καθώς, η μέχρι τότε πορεία των Γερμανών απο τη Κεντρική Ευρώπη και την είσοδο τους στα Βαλκάνια, έμοιαζε με στρατιωτική Παρέλαση.
    Και να ξέρετε κάτι, συμβουλή απο τον Καπετάνιο:
    Άλλα γράφουν οι αξιωματικοί στις αναφορές τους, και άλλα λένε οι στρατιώτες στο λόγο τους.
    Το ζήτημα είναι οτι σε αυτές τις εκδηλώσεις που γίνονται εθιμοτυπικά κάθε χρόνο, να τιμούνται όλοι οι πολεμιστές, και όχι μεμονωμένες περιπτώσεις. Να έρθουν και Έλληνες Στρατηγοί, Ιστορικοί να μιλήσουν επίσημα, υπάρχουν ακόμα Έλληνες πολεμιστές που έζησαν εκείνη τη μάχη. Η αναφορά μου έχει να κάνει με τον Έλληνα Πολεμιστή τον νικητή της Αλβανίας και κανένα άλλον.

    Καπετάνιος απο το Βίτσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ξανακοίταξα τις σημειώσεις μου. Αναγνωρίζω το λάθος μου, Δεν ήταν τέσσερις μέρες "γονατισμένοι" οι Γερμανοί του Witt μέσα στα στενά, αλλά ΤΡΕΙΣ.
    Να το θυμηθείτε που σας το λέω. Εάν κάποια στιγμή η Δ.Ε.Η αρχίσει να σκάβει εκεί προς τη Βεύη θα βγούν πολλά "Θαμμένα" κορμιά, ανάμεσα στα μηχανοκίνητα ερπυστριοφόρα οχήματα και μη.

    Καπετάνιος απο το Βίτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.