Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Έφτασε η ώρα… ή μήπως όχι;

Σεπτέμβριος… ξεκινάμε σχολείο. Είμαι πλέον στην τελική ευθεία. Η τελευταία και σημαντικότερη – αν θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω έτσι διότι όλες οι τάξεις είναι εξίσου σημαντικές, απλώς λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων την θεωρώ πιο κρίσιμη- σχολική χρονιά αρχίζει. Μπαίνω σε μια ρουτίνα για να προετοιμαστώ όσο μπορώ καλύτερα για τον Μάιο!
Αναλογίστηκα όσα σκεφτόμουν το καλοκαίρι, το πώς θα διαβάζω, πόσο θα διαβάζω, άραγε θα είναι πολύ κουραστικά, θα έχω πολύ άγχος, θα πετύχω τους στόχους μου… όλες αυτές οι σκέψεις-και πολλές ακόμη - που με περιτριγύριζαν αραιά και που, τώρα αρχίζουν και γίνονται πραγματικότητα!
Περνάει ο καιρός… φτάνουν Χριστούγεννα! Γιορτινές μέρες… μα το άγχος μεγιστοποιείται, οι κόποι πληθαίνουν. Όσο διαβάζω, από την μια αποβάλλω το άγχος, ενώ από την άλλη συνειδητοποιώ όσα δεν ξέρω… άρα (ξανά) εμφανίζεται το άγχος. Το σχολείο στέκεται στον αγώνα του κάθε συνομήλικού μου και σε μένα.
Οι μέρες περνούν. Πραγματικά δεν κατάλαβα πότε φτάσαμε στο Πάσχα και πέρασαν και οι διακοπές του Πάσχα. Έχουμε μάθει πότε γράφουμε και τι γράφουμε. Νομίζω πως κοντεύει η ώρα. Ναι! είμαστε πολύ κοντά. Ξαφνικά, όμως, προκύπτει άλλο πρόβλημα. Η ΟΛΜΕ σκέφτεται για απεργία εντός των ημερών των πανελλαδικών εξετάσεων. Ώρες-ώρες απορώ… θέλουν να μας τρελάνουν αυτοί οι άνθρωποι; Γιατί παίζουν με το άγχος μας και τους κόπους μας; Χιλιάδες παιδιά προσδοκούμε αυτές τις μέρες πως και πως. Αντιλαμβάνομαι τις όσες τροποποιήσεις έγιναν εις βάρος των καθηγητών μας… αντιλαμβάνομαι επίσης την απεργία ως μέσο πίεσης. Αλλά ξανά-διερωτώμαι: Αξίζει να γίνουν όλα αυτήν την περίοδο;;; Είναι παιχνίδια αυτά με τα όνειρα, το ζόρι και το άγχος που τραβάμε όλη την χρονιά;;; και στην τελική... τι φταίμε;;!! Λοιπόν… έφτασε η ώρα.. ή μήπως όχι;;;
Θέλω να πιστεύω πως έφτασε καθώς όλα θα κυλήσουν ομαλά!!!
Χριστός Ανέστη!! Χρόνια πολλά και
Καλή μας επιτυχία!!!

Μαθητής Γ΄ Λυκείου

9 σχόλια:

  1. ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙ ΜΑΘΗΤΗΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΣΕ ΕΝΟΧΛΗΣΕ? ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΜΠΕΙΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ μαθητή σέβομαι την προσπάθεια που κάνεις, την κούραση και το άγχος που σε καταβάλλουν. Όμως αντιλαμβάνομαι οτι και εσείς και όλοιοι άλλοι που κατηγορούν τους εκπαιδευτικούς, δεν έχουν καταλάβει, γιατί τα ΜΜΕ δεν τους αφήνουν να καταλάβουν, ποιος φταίει. Ούτε εσείς φταίτα, ούτε οι εκπαιδευτικοί φταίνε. Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε τώρα να περάσει τις ρυθμίσεις, γιατί το Μάρτιο ανακοίνωσε τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολών? Δεν γνώριζαν στο Υπουργείο, οτι είναι περίοδο πανελλαδικών και θα δημιουργηθούν εντάσεις? Δεν γνώριζαν το Μάρτιο, στη μέση της σχολικής χρονιάς, οτι κάποια παιδιά διαβάζουν κάποια συγκεκριμένη σχολή που πλέον μπορεί να μην υπάρχει?
    Προσπαθούν να φέρουν σε σύγκρουση κοινωνικές ομάδες, αποποιούμενοι τις ευθύνες. Αναλογίσου έναν εκπαιδευτικό, που με τις μειώσεις έχει φτάσει στα 900 ευρώ, να αυξηθεί το ωράριο του, δεκτό, αλλά αν δεν συμπληρώνει τις ώρες στο σχολείο του, θα πρέπει να τις συμπληρώσει όπου υπάρχει κενό εντός αλλά και εκτός περιφέρειας, χωρίς φυσικά την πληρωμή οδοιπορικών. Τη μετάθεση του όπου υπάρχει κενό, χωρίς να αναλογιστούμε αν έχει οικογένεια, αν φύγει μακριά πως θα καλυφθούν τα έξοδα με 900 ευρώ. Και μάλιστα όταν σε άλλες ειδικότητες πέρνουν επιδότητση ενοικίου και σίτισης. Τα παιδία του εκπαιδευτικού, που μπορεί να είναι Γ λυκείου αυτή τη στιγμή, δεν έχουν όνειρα? Δεν θέλουν να πετύχουν και αυτά άραγε? Και αν πετύχουν σε άλλη πόλη, η οικογένεια πόσα σπίτια θα διατηρεί? Τελικά ακομα και να γίνουν απεργίες, ποιο θα είναι το τόσο κακό, οτι θα παραταθεί η αγωνία σου 10 μέρες παραπάνω ή μπορεί κάποιος συμμαθητής να μην μπορεί οικονομικά από Σεπτέμβριο να σπουδάσει?
    Σε Ευχαριστώ και σου εύχομαι καλή επιτυχία και ότι καλύτερο και την μετέπειτα σταδιοδρομία σου.
    Φωτεινή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ Φωτεινή με όσα λες. Όμως αυτό που γίνεται με τις απεργίες νομίζω δεν είναι άλλο παρά το ότι κοροιδευόμαστε μεταξύ μας. Μετά από τρία χρόνια μνημόνιο ήταν επόμενο να δούμε τραγικές αλλαγές. Δεν αναφέρομαι μόνο για καθηγητές ( βλ. κατώτατο μισθό και ανεργία).
      Μα μια τέτοια απεργία που ετοιμάζεται για την περίοδο των πανελληνίων θα είναι δίχως αποτέλεσμα.
      Θεωρώ πως μία μόνο γενική απεργία διαρκείας θα βοηθούσε.

      Διαγραφή
    2. Φωτεινή καλησπέρα. Λίγες παρατηρήσεις στα γραφόμενά σου.
      Όσον αφορά τις σκοπιμότητες της κυβέρνησης για τις ρυθμίσεις αυτήν την περίοδο, θα συμφωνήσω μαζί σου. Ωστόσο θα σου υπενθυμίσω πως μειώσεις δεν έχουν υποστεί μόνο οι εκπαιδευτικοί άλλα και οι άλλοι κλάδοι. Δεν σας είδα να κόπτεστε ιδιαίτερα. Θεωρώ απαράδεκτο το να διαμαρτύρεστε για 2 επιπλέον ώρες εργασίας, όταν υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα μπορεί να "βαράνε" μέχρι και 12ωρο στην δουλειά τους, την ημέρα!! Τέσσερις επιπλέον ώρες δλδ. Ότι έκανε αυτός σε μια μέρα, εσείς θα το κάνετε σε δυο εβδομάδες!! Τι να πω πάνω σε αυτό;
      Το να μετατεθεί κάποιος για δυο επιπλέον ώρες κάπου αλλού κι μάλιστα εκτός περιφέρειας, το βρίσκω κάπως χλωμό έως αδύνατο. Μάλλον το πιπιλάτε για εντυπώσεις. Όταν εργαζόμενοι άλλου κλάδου χρειάστηκε -και χρειάζεται ακόμα- να αφήσουν τις οικογένειές τους και τα σπίτια τους για να μετατεθούν σε άλλες περιοχές, οι περισσότεροι στα blog πανηγύρισαν με εκφράσεις "Καλά να πάθετε", "Να πάτε όπου σας χρειάζεται η υπηρεσία σας", "Παίρνετε τον μισθό σας καθέ μήνα επομένως βουλώστε το". Εγώ δεν θα πω τίποτα από τα παραπάνω κατάπτυστα γιατί πίστευα και πιστεύω πως να το παρατήσει κάποιος την οικογένειά του χωρίς να είναι επιλογή του, είτε αμείβεται γι αυτό είτε όχι, είναι απαράδεκτο.
      Κι αυτή τη καραμελίτσα "Προσπαθούν να φέρουν σε σύγκρουση κοινωνικές ομάδες", έλεος αλλά δεν την αντέχω καθόλου. Δεν καταλαβαίνω γιατί να στηρίξω μια ομάδα που δεν στήριξε ποτέ τους άλλους εργαζόμενους. Γιατί να στηρίξω μια ομάδα που την θεωρώ προνομιούχα; Τι με υποχρεώνει να το κάνω; Και δεν αναφέρομαι μόνο σε εσάς, αλλά και σε οποιονδήποτε κλάδο που θεωρώ ευνοημένο. Έχετε αναρωτηθεί τι περικοπές έχουν υποστεί ο κλάδος των στρατιωτικών; Αυτοί δεν έχουν μεταθέσεις; Δεν νοικιάζουν σπίτια με δικά τους χρήματα χωρίς επιπλέον αμοιβή; Βγήκατε ποτέ να διαμαρτυρηθείτε γι΄αυτούς; Να τους στηρίξετε; Όχι βέβαια, τι σας νοιάζει για τους στρατιωτικούς, ιδιωτικούς υπαλλήλους κλπ;
      Σεβαστό το δικαίωμά σας στην απεργία, αλλά μέχρι εκεί. Σχεδόν κανένας δεν είναι μαζί σας και λυπάμαι που το λέω αλλά μάλλον ήδη το γνωρίζετε.

      Κουράγιο στους μαθητές και καλή επιτυχία.

      Διαγραφή
  4. Επειδή έχω περάσει από πανελλήνιες πρέπει να πω ότι το "δράμα" των παιδιών, όπως μας το σερβίρουν τα κανάλια δεν είναι ακριβώς έτσι. Η πρώτη σκέψη ενός υποψηφίου που αγωνιά για τις εξετάσεις είναι: αν καθυστερήσουν οι εξετάσεις, έχω ακόμα λίγο καιρό να διαβάσω... όσοι έχουν δώσει εξετάσεις ξέρουν ότι και μια μέρα παραπάνω είναι κέρδος. Αν κάθε φορά που μια επαγγελματική ομάδα που απεργεί στοχοποιείται ως εχθρός του κοινωνικού συνόλου, τότε δεν πρέπει να απεργεί πια κανείς! Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το κοινωνικό σύνολο είναι όλες οι επαγγελματικές ομάδες και κάποια στιγμή όλοι θα βρεθούμε στη θέση των καθηγητών, των ταξιτζήδων των λιμενεργατών, να μας κατηγορούν τα κανάλια ως εχθρούς του κοινωνικού συνόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αααααασε μας ρε Φωτεινη. Σκοτωθηκα να διαβαζω και να δουλευω για βγαλω τα εξοδα των φροντιστηριων γιατι βλεπεις, οι δικοι μου δεν κερδιζουν ουτε 900€ και οι δυο μαζι... τωρα μας λες να τα στειλουμε ολα αυτα βολτα για την παρτη σας?? Που ησασταν τοοοσο καιρο?? Καντε καμια πλακα μεσα στις εξετασεις. Και οχι! Δεν σεβεστε καμια προσπαθεια. Περιμενω απαντηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο συμφωνώ απόλυτα.αν και δεν εβαλες στο εισόδημά τους τα μαυρα των φροντιστηρίων

      Διαγραφή
  6. Συγχωνευοντας τα σχολεία, αυξάνοντας τις ώρες προσπαθουν να μειώσουν το διδακτικό προσωπικό, να μην τοποθετησουν αναπληρωτές. Ειπε κανείς για τα οικονομικά? Γι αυτο θέλουν την απεργία ασχέτως ποτε θα την κάνουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.