Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

4 χρόνια λιτότητας και μνημονίων - 4 χρόνια κοινωνικής διάλυσης: άλλη μία «χαμένη γενιά»;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η εθελόδουλη συγκυβέρνηση εφαρμόζουν και φέρνουν προς ψήφιση τα χειρότερα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία αποδεικνύονται αναποτελεσματικά και οδηγούν τη χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση και φτώχεια.
Έτσι λοιπόν οι κυβερνώντες μας, αδιαφορώντας πλήρως για τη θέληση του λαού και το μέλλον των παιδιών μας, σε συνεργασία με τους κυρίαρχους κύκλους της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. εφαρμόζουν πιστά της συνταγές της τρόικας.
Το νέο Ευρωπαϊκό δόγμα επιβάλλει τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα της κρίσης χρέους, ως ενδεδειγμένη πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης, τη δραματική αύξηση των φόρων και την ελαχιστοποίηση των κρατικών δαπανών.
Στην πράξη όμως το χρέος παρά τα «κουρέματα» παραμένει στα ίδια ονομαστικά επίπεδα (309 δις από 310δις τρία χρόνια πριν) δυσχεραίνοντας τη βιωσιμότητά του από 116% το 2009 σε 175% το 2013.
Παρόλο που πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο οι αντίθετες απόψεις από τους τεχνοκράτες, ότι δηλαδή σε περίοδο ύφεσης απαιτείται αύξηση των κρατικών δαπανών και μείωση των φόρων, συνεχίζεται η αφαίμαξη του ελληνικού λαού, με το πρόσχημα ότι χρειάζεται μια εσωτερική υποτίμηση μισθών και κόστους παραγωγής, για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και το ισοζύγιο πληρωμών της οικονομίας μας.
Το τοπίο της κοινωνικής καταστροφής που έχει συντελεσθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με την πλήρη κατάργηση και αποδιάρθρωση τους κράτους πρόνοιας, οδηγεί τη χώρα μας σε τριτοκοσμικό επίπεδο, με χαρακτηριστικά όπως:
Πτώση μισθών και συντάξεων σε ονομαστικό επίπεδο Βουλγαρίας (π.χ. εργαζόμενος σε Σούπερ Μάρκετ με 420€ μηνιαίως), όπου αν συνυπολογίσει κανείς το κόστος ζωής, δυστυχώς το πραγματικό εισόδημα θα είναι κατά πολύ μικρότερο.
Λουκέτα επιχειρήσεων, καθώς τα μέτρα δε φέρνουν ανάπτυξη, αλλά διάλυση της οικονομίας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Πλήρης κατάργηση της δωρεάν παιδείας με συγχωνεύσεις σχολείων, καταργήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ σε μια fast track διαδικασία τύπου «ΑΘΗΝΑ», με σχολεία χωρίς θέρμανση και εκπαιδευτικούς, χωρίς βιβλία, χωρίς αναλώσιμα και πολλά άλλα προβλήματα.
Πλήρης κατάργηση της δωρεάν υγείας με συγχωνεύσεις υγειονομικών μονάδων, κατάργηση κλινικών και διαγνωστικών εξετάσεων και συνεχή υποβάθμιση των συνθηκών υγείας.
Διάλυση υπηρεσιών και οργανισμών σε μια υστερία Καλλικρατικού τύπου, με απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων στο προσκήνιο.
Αύξηση της φορολογίας, νέα χαράτσια και ακρίβεια, με μια μόνιμη φορολεηλασία, αντιστρόφως ανάλογη των εισοδημάτων και του πλούτου.
Χάρισμα της δημόσιας περιουσίας στους ντόπιους και ξένους κερδοσκόπους που ονομάζονται «επενδυτές». Αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης των βασικών δημοσίων αγαθών όπως μεταφορές – νερό – ρεύμα – υγεία – παιδεία κ.λπ. είναι η περεταίρω εξαθλίωση της καθημερινής ζωής των ανθρώπων.
• Η κατασταλτική πολιτική του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης οδηγεί στον εκφασισμό της κοινωνικοπολιτικής ζωής. Σε πολλές περιπτώσεις στοιχειώδεις ελευθερίες και δικαιώματα καταπατούνται, το ΜΜΕ ελέγχονται πλήρως από την Κυβέρνηση και μέσω του κοινωνικού αυτοματισμού στέφουν το ένα κοινωνικό στρώμα ενάντια στο άλλο.
• Το αποκορύφωμα των κυβερνητικών πρακτικών φίμωσης και κατάπνιξης των λαϊκών αγώνων, είναι ο χαρακτηρισμός πολλών απεργιών ως παράνομες και καταχρηστικές, με αποκορύφωμα την επίταξη των εργαζομένων σε πολλούς κλάδους, υπό το φόβο και την απειλή ακόμη και της απόλυσης (ναυτεργάτες – μετρό – καθηγητές).
Διάλυση εργασιακών δικαιωμάτων και ταμείων, όπου το 40ωρο, το πενθήμερο, οι άδειες και η αξιοπρεπής σύνταξη αποτελούν πλέον παρελθόν.
Κίνδυνος αποδιάρθρωσης της κοινωνικής συνοχής με χαρακτηριστικά την πείνα, την παιδική φτώχεια, τις αυτοκτονίες, τους θανάτους και τα συσσίτια να επιστρέφουν μετά από πολλά χρόνια, σχολεία και σπίτια να μένουν χωρίς θέρμανση και ρεύμα και οι άστεγοι να αυξάνονται καθημερινά.
Δυστυχώς οδηγούμαστε σε μια «χαμένη γενιά» και σε μια πραγματική γενοκτονία του ελληνικού λαού.
• Το χειρότερο από όλα τα κοινωνικά φαινόμενα είναι η ανεργία, η οποία βρίσκεται σε εφιαλτικά επίπεδα, αντίστοιχα με ιστορικές περιόδους που ακολουθούν μεγάλες εθνικές ή πολεμικές καταστροφές.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., η ανεργία στην Ελλάδα σχεδόν τριπλασιάστηκε την περίοδο 2009-2013 με την αρνητική πρόβλεψη ο αριθμός των ανέργων να ξεπερνά στο τέλος του 2013 τα 1.500.000 άτομα.
Το φαινόμενο είναι ακόμα πιο έντονο στους νέους, που τα ποσοστά ανεργίας είναι ακόμη πιο υψηλά, αναγκάζοντάς τους να μεταναστεύσουν.
Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και η δυσκολία εύρεσης μιας αξιοπρεπούς θέσης εργασίας αποθαρρύνουν τους νέους, οι οποίοι συχνά εγκαταλείπουν την αναζήτηση εργασίας, ενώ εμφανίζονται ολοένα και λιγότερο απαιτητικοί στη θέση απασχόλησης που τελικά αποδέχονται.
Οι συνήθεις μισθοί των νέων κυμαίνονται μεταξύ 400 - 680€ π.χ. για νεοδιόριστο εκπαιδευτικό, ενώ αυτοί που ακολουθούν δυσκολότερες επιστήμες, όπως γιατροί, προσδοκούν με τις εφημερίες τους να πάνε λίγο παραπάνω από τα 800€.
Αυτή η συνεχής τάση μείωσης μισθών που τον τελευταίο χρόνο έχει ξεπεράσει το 32%, δυστυχώς δε βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα, αντιθέτως αποδυναμώνει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας.
Προβλέπεται, πως το 2013 η ανεργία θα ανέλθει, με βάση τα επίσημα στοιχεία, στο 29-30% (με πραγματικούς όρους στο 35%) και αυτό ισοδυναμεί με ανεργία των νέων πάνω από 65%.
Δυστυχώς για τη Δυτική Μακεδονία και τη Φλώρινα τα πράγματα φαίνονται ακόμα πιο δυσοίωνα, αφού σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, είναι η ελληνική περιφέρεια με τις θλιβερές πρωτιές στην ανεργία.
Η Δυτική Μακεδονία είναι η 1η περιφέρεια της Ε.Ε. στην ανεργία των νέων (15-24 ετών) με ποσοστό 72,5% και η 5η περιφέρεια της Ε.Ε. με τα υψηλότερα ποσοστά συνολικής ανεργίας (29,9%)
Σ’ αυτές τις συνθήκες, μέρος της ελληνικής κοινωνίας «συνηθίζει» και «υποτάσσεται» χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις στην εξαθλίωση, σκεπτόμενη ίσως ότι τίποτε δεν αλλάζει.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ., αποτελεί τη δύναμη αντίστασης ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής και την εναλλακτική λύση στη συστημική μεθόδευση υποδούλωσης των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων.
Καλούμε το λαό της περιοχής μας να ενισχύσει και να πλαισιώσει την παράταξη της ελπίδας. Μέσα από αγώνες ενάντια στο Μνημόνιο και στην Υποτέλεια να οικοδομήσουμε μια κοινωνία αλληλεγγύης και δικαιοσύνης.
Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός

Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. Φλώρινας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.