Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ενημέρωση από τον Θ. Τσάπανο για τη σεισμική δραστηριότητα της Φλώρινας

Την ανάγκη να μελετηθεί διεξοδικά η σεισμικότητα της περιοχής εξέφρασε ο καθηγητής της Γεωλογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Θεόδωρος Τσάπανος, μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Σεισμική δραστηριότητα – όλη η αλήθεια» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Φλωρίνης.
Αναφερόμενος στους συχνούς σεισμούς που καταγράφηκαν τους τελευταίους μήνες, ο κ. Τσάπανος ανέφερε πως το φαινόμενο ξεκίνησε στις 20 Μαΐου και μέχρι τον Οκτώβριο έγιναν 67 σεισμοί από 1,5R μέχρι 2.5R. Το Νοέμβριο έγιναν 34 σεισμοί με μεγαλύτερο αυτόν των 2.8R στις 30/11, με επίκεντρο 5 χιλιόμετρα από την πόλη της Φλώρινας. Το Δεκέμβριο καταγράφηκαν 47 σεισμοί μεγέθους από 1.5R μέχρι 3.5R. Από την 1/1/13 μέχρι τις 9/2/13 γίνονταν μικροσειμοί κάτω των 1.5R που δε γίνονταν αντιληπτοί, ενώ μέσα στην εβδομάδα από τις 11 μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου έγιναν 32 σεισμοί μεγέθους από 1.5R μέχρι 4R.
Τα επίκεντρα των σεισμών καταγράφηκαν στον άξονα μεταξύ Φλώρινας και Σ. Ιωαννίδη και η πλειονότητα του εστιακού βάθους ήταν στα 7 χιλιόμετρα.
Επιπρόσθετα, ο κ. Τσάπανος σημείωσε πως υπάρχει η υποψία, από την εμπειρία του, ότι ενδέχεται να υπάρχουν στην περιοχή δύο σεισμογόνα στρώματα (ρήγματα). Ενδέχεται, και πάλι από την εμπειρία, να υπάρχει ανταλλαγή ενέργειας ανάμεσα στα δύο στρώματα. Αν ενωθούν και σπάσουν εντελώς μπορούν να δώσουν σεισμό από 4.6R μέχρι 5R.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως δεν υπάρχει σχέση της σεισμικής δραστηριότητας με τη δημιουργία φραγμάτων, τα ορυχεία και τις καιρικές συνθήκες, ενώ ερωτηθείς για το αν πρέπει να φοβόμαστε νέο και ίσως μεγαλύτερο σεισμό στο μέλλον, ο κ. Τσάπανος τόνισε «το πιθανότερο είναι να μην κάνει, αλλά δε μπορώ να διαβεβαιώσω για τίποτα».
Στην εκδήλωση πάντως υπήρξε η δέσμευση του Αντιπεριφερειάρχη Δ. Ηλιάδη για χρηματοδότηση της μελέτης, η οποία κολλά στην γραφειοκρατία.

Ακούστε στο παρακάτω video όλη την εκδήλωση. Τι είπε αρχικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Δημήτριος Θεοδώρου, εν συνεχεία την τοποθέτηση του κ. Τσάπανου και τέλος τις ερωτήσεις των πολιτών και τις απαντήσεις που έλαβαν:

1 σχόλιο:

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.