Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Για το «Σχέδιο Δράσης» της κυβέρνησης για την «απασχόληση των νέων»

Από επιδοτήσεις στους εργοδότες, προγράμματα πρακτικής άσκησης και μαθητείας, δράσεις ολιγόμηνης απασχόλησης και προώθηση της νεανικής και γυναικείας «επιχειρηματικότητας» αποτελείται το «Σχέδιο Δράσης» που ανακοίνωσε η τρικομματική κυβέρνηση για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων έως 29 ετών.
Ο «πόλεμος» που έχει υποτίθεται κηρύξει η κυβέρνηση στην ανεργία, θύματα έχει τα δικαιώματα της νεολαίας, των νέων γυναικών, των εργαζόμενων. Η ανεργία αξιοποιείται ως πρόσχημα για να επεκταθεί η προσωρινή, φθηνή απασχόληση, η δουλειά χωρίς ασφάλιση για συνταξιοδότηση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Τα περισσότερα άλλωστε από τα 20 αυτά προγράμματα δεν είναι καινούργια. Οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων γνωρίζουν ήδη πως μέσα από την εφαρμογή τους, από τη μια, μοιράζουν χρήμα στους επιχειρηματίες και, από την άλλη, ανακυκλώνουν την ανεργία και τη μοιράζουν στους ανέργους. Πολλές δουλεύουν ήδη σε παρόμοια προγράμματα, μένουν απλήρωτες για μήνες μέχρι να βρεθούν ξανά στις ουρές της ανεργίας, χωρίς επίδομα ή άλλες παροχές.
Εξίσου παλιό είναι και το επιχείρημα της «γυναικείας επιχειρηματικότητας», που επανέρχεται με ένα νέο πρόγραμμα. Με αυτό επιδιώκουν να καλλιεργήσουν στις γυναίκες αυταπάτες πως μπορούν να γίνουν επιχειρηματίες και να γλιτώσουν από τη φτώχεια, τη στιγμή μάλιστα που χιλιάδες αυτοαπασχολούμενες αντιμετωπίζουν τα χρέη, τα λουκέτα και την ανεργία.
Καταδικάζουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης να σαρώσει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα ενώ παράλληλα κοροϊδεύει τις άνεργες και τους άνεργους.
Καλούμε τις άνεργες νέες, τις σπουδάστριες και τις φοιτήτριες, τις γυναίκες που διαθέτουν πείρα από τα προγράμματα stage και τα πεντάμηνα της «κοινωφελούς εργασίας», να δώσουν μαχητική απάντηση στην νέα πρόκληση.
Να παλέψουν μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, των ταξικών σωματείων, μέσα από τους συλλόγους και τις ομάδες της ΟΓΕ για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων, για μόνιμη, σταθερή δουλειά με σύγχρονα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.