Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Διακατασκηνωτικό διήμερο επιμόρφωσης & επικοινωνίας από την Μητρόπολη

Για 1η χρονιά, η Ιερά Μητρόπολή μας πραγματοποίησε στην καρδιά του χειμώνα ένα ξεχωριστό διακατασκηνωτικό "Διήμερο Επιμόρφωσης και Επικοινωνίας" για τα στελέχη (αρχηγούς, ομαδάρχες, επιτελείο) που διακονούν στις Εκκλησιαστικές Μαθητικές Κατασκηνώσεις της.
Την πρώτη ημέρα, Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013 είκοσι πέντε στελέχη της Κατασκήνωσης της Ι. Μ. Λευκάδος & Ιθάκης, συνοδευόμενα από τον π. Ιωαννίκιο Ζαμπέλη, υπεύθυνο του εκεί Κέντρου Νεότητας, αναχώρησαν με την ευλογία του τοπικού Επισκόπου τους για την ακριτική Φλώρινα.
Πρώτος σταθμός η Πτολεμαΐδα, όπου προσκύνησαν στη νεόδμητη Ιερά Μονή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και φιλοξενήθηκαν κατόπιν στην Ενορία της Αγίας Σκέπης, συμμετέχοντας παράλληλα σε πρωτοχρονιάτικη σύναξη (δείπνο – συζήτηση - κοπή Βασιλόπιτας) των μαθητών Λυκείου που συμμετέχουν στις ενοριακές νεανικές συνάξεις.
Το βράδυ έφτασαν στον προορισμό τους, τις Κατασκηνώσεις της Ι. Μητροπόλεώς μας στην Πρώτη Φλωρίνης, όπου τους υποδέχτηκαν τα περίπου εβδομήντα στελέχη της Κατασκήνωσης μας, υπό τον συντονισμό του υπευθύνου π. Ιωαννικίου Αθανασιάδη, με πρόγραμμα ψυχαγωγίας («μαύρο θέατρο», τραγούδι κ.ά.).
Το πρωινό της δεύτερης μέρας, Παρασκευής 4 Ιανουαρίου 2013, ξεκίνησε με την ακολουθία των Μεγάλων Ωρών της εορτής των Θεοφανείων και πρόγευμα, προσφορά ομάδας εθελοντών που διακονούν θυσιαστικά την τοπική Εκκλησία της Φλώρινας.
Στο μεταξύ, αφίχθηκαν και περίπου σαράντα στελέχη των Κατασκηνώσεων της Ι. Μ. Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας από τα Γιαννιτσά, με επικεφαλής τον υπεύθυνο της Κατασκήνωσης, π. Ιωάννη Σπυρίδη, Αρχιερατικό Επίτροπο Γιαννιτσών. Διαμορφώθηκε έτσι μια πολύ ευχάριστη και ζωντανή νεανική συντροφιά που μπόρεσε στη συνέχεια να επικοινωνήσει άνετα, να διαλεχθεί ελεύθερα, να ψυχαγωγηθεί ανυπόκριτα και γενικά, να χαρεί την κάθε στιγμή αυτής της τριμερούς συνάντησης συν-εργασίας και επικοινωνίας.
Το πρόγραμμα της συνάντησης περιελάμβανε εισήγηση προβληματισμού από την πρεσβυτέρα κ. Αικατερίνα Αγγελίδου – Σπυρίδου, αρχηγό των Κατασκηνώσεων της Ι. Μ. Εδέσσης με θέμα: «Η προσωπικότητα του στελέχους μιας Εκκλησιαστικής Κατασκήνωσης», η οποία τόνισε την ανάγκη για συνέπεια λόγων και έργων, τακτική και συνειδητή μυστηριακή ζωή και αγάπη πολλή, αφού «τα παιδιά καταλαβαίνουν αυτός που πάει να τα πλησιάσει αν πράγματι τα αγαπάει», για να καταλήξει με τις προτροπές: «Προσευχηθείτε! Εμπνευσθείτε! Εργαστείτε!»
Ακολούθως, οι περίπου εκατόν σαράντα συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε έξι ομάδες εργασίας και συζήτησης με τα εξής θέματα: α. «Ανταλλαγή ιδεών από το πρόγραμμα και τις δραστηριότητες των Κατασκηνώσεών μας» (συντονιστής: π. Θεωνάς Αθανασιάδης –Ι. Μ. Φλωρίνης), β. «Σχέσεις στελεχών με το Αρχηγείο και μεταξύ τους: σημεία τριβής και τρόποι υπέρβασης» (συντονίστρια: κ. Αικατερίνα Αγγελίδου –Σπυρίδου - Ι. Μ. Εδέσσης), γ. «Σχέσεις κατασκηνωτών με τα στελέχη και μεταξύ τους: σημεία τριβής και τρόποι υπέρβασης» (συντονιστής: κ. Αθανάσιος Χατζηθανασίου - Ι. Μ. Φλωρίνης), δ. «Σχέσεις στελεχών και κατασκηνωτών με τους γονείς πριν, στη διάρκεια και μετά την Κατασκήνωση» (συντονίστρια: κ. Ελένη Κατσούλη – Λάζαρη - Ι. Μ. Λευκάδος), ε. «Πώς και γιατί να διακονήσω ως στέλεχος στην Κατασκήνωση και την Κατήχηση» (συντονίστρια: κ. Ευμορφία Σωτηροπούλου – Ι. Μ. Λευκάδος) και στ. «Γιατί η Εκκλησία να (συνεχίσει να) οργανώνει Κατασκηνώσεις;» (συντονιστής: π. Γεώργιος Σιδέρης – Ι. Μ. Εδέσσης).
Μετά από δύο ώρες συμπροβληματισμού καθ’ ομάδες, οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν ξανά σε ολομέλεια και εκπρόσωποι των ομάδων κοινολόγησαν τα πορίσματα της καθεμιάς, για να ακολουθήσει ενδιαφέρουσα συζήτηση, με συντονιστή τον π. Νικηφόρο Ασπρογέρακα, Ηγούμενο της Ι. Μονής Παναγίας Φανερωμένης Λευκάδας.
Ξεχωριστή ευλογία δόθηκε με την επίσκεψη και την πατρική ομιλία του οικοδεσπότη της συνάντησης, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεοκλήτου, τα θερμά λόγια και το πηγαίο χαμόγελο του οποίου ενίσχυσαν το ζήλο και τη χαρά της διακονίας για όλους τους συμμετέχοντες.
Το αρχοντικό γεύμα, το κεφάτο μουσικό πρόγραμμα και οι ζωντανοί παραδοσιακοί χοροί που ακολούθησαν ένωσαν ακόμη περισσότερο τους νέους ανθρώπους που διακονούν εθελοντικά στο κατασκηνωτικό έργο των τριών Ιερών Μητροπόλεων, αφήνοντας μια ζεστή αίσθηση φιλίας και εν Χριστώ αγάπης, ώστε κανείς να μη θέλει να αναχωρήσει πρώτος για τα ίδια και όλοι να προσβλέπουν σε παρόμοια ευκαιρία κοινωνίας προσώπων στο εγγύς μέλλον.
Η διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων από τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις δείχνει ότι το νεανικό έργο της Εκκλησίας μας –και δη η διακονία της νέας γενιάς στην Κατασκήνωση- διεξάγεται με ιδιαίτερη φροντίδα και επιμέλεια, συνιστά δε κατάθεση ψυχής και καρπό αγαπητικής ενασχόλησης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Όταν μάλιστα περισσότερες Ι. Μητροπόλεις συνεργάζονται, οι εμπειρίες και οι ιδέες διακινούνται, οι καρδιές «ανοίγονται», τα πρόσωπα αλληλεπιδρούν και κοινωνούν μεταξύ τους και με το Θεό, ωφελούμενοι πολλαπλά!

15 σχόλια:

  1. ΣΑ ΔΕ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΛΕΩ ΕΓΩ...

    Ποιος να το φανταζόταν πως στη μητρόπολή μας θα γινόταν διακατασκηνωτικό διήμερο με αγόρια και κορίτσια παρέα...
    Ποιος τους είπε πως οι νέοι θέλουμε τέτοιο νερόβραστο χριστιανισμό.
    Από την Εκκλησία περιμένουμε το κάτι άλλο. Αυτά μπορούμε να τα κάνουμε και στις παρέες μας και στο σχολείο και στις καφετέριες.

    ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΥΤΟ;

    Πως θα φυλάξουν αυτά τα στελέχη την αγνότητά τους για να έχουν μούτρα και θράσος να μιλάνε για τον Θεό;

    ΝΤΡΟΠΗ ΠΙΑ!
    ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕΙ ΟΛΑ!
    ΤΟ ΑΓΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΤΡΑΒΑΕΙΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΙ ΟΧΙ ΟΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΚΙ ΟΙ ΣΥΜΒΑΒΑΣΜΟΙ!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλά τραγικός...

      Αν μιλήσεις σε άτομο του άλλου φύλου, χάνεις την αγνότητά σου... χα χα

      Διαγραφή
    2. Διέστρεψες την αλήθεια ανώνυμε των 12:08 π.μ. κι έγινες έτσι πολλαπλά τραγικός! Κανείς δεν είπε αυτό που ισχυρίζεσαι αλλά μίλησε για συναναστροφή με όρια!

      Διαγραφή
  2. Φίλε ανώνυμε, λάθος θρησκεία διάλεξες.
    Αν είναι αυτή η νοοτροπία σου, καλύτερα πάνε στο Ισλάμ, που οι γυναίκες με τους άντρες βλέπονται με το τηλεσκόπιο. Είναι και πιο εύκολη, δεν έχει και τόσες νηστείες, ούτε τόσες αγρυπνίες.

    Εμείς εδώ δεν θεωρούμε πως ένα διήμερο επιμόρφωσης είναι δυνατό να καταλήξει σε ομαδικό όργιο ακολασίας μεταξύ των συμμετεχόντων, όπως μάλλον υπαινίσσεσαι. Αν επιμένεις να το πιστεύεις, τότε κουβαλάς, δύστυχε, πολλά στερητικά σύνδρομα, και χρειάζεσαι θεραπεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν νομίζετε πως η Ορθοδοξία μας είναι μια τσίχλα που μπορείς να τη μασάς και να την κάνεις ό,τι θέλεις η τραγικότητα σας ανήκει.

      Δεν είπα πως θα καταλήξει σε ομαδικό όργιο ακολασίας αλλά στην πίστη μας, αν τη γνωρίζετε, θα ξερετε πως προσπαθούμε να φυλάξουμε και τα μάτια και τον λογισμό μας. Αν διαπραχθεί κι εκεί μια αμαρτία είναι αρκετό για να κατακρίνουμε τέτοιες κινήσεις.


      Νομίζω πως πρέπει να κυνηγάμε το άγιο, το θεϊκό κι όχι απλώς το ανθρώπινο!


      Υ.Γ: Διακρίνω μία παντελή άγνοια. Στο Ισλάμ, ω φίλε, οι άντρες επιτρέπεται να έχουν χαρέμι ολόκληρο και η ανηθικότητα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά τους.

      Η πίστη μας διεκδικεί την τέλεια αγνότητα!! Κι αυτήν την κατεύθυνση προσδοκούμε από την Εκκλησία. Φτάνουν πια η σαχλότητες. Θέλουμε οι νέοι ένα πνεύμα που θα φέρει κάτι επαναστατικό. Τέτοιες ενέργειες είναι κοινότυπες, χιλιοειπωμένες. Κουραστήκαμε από αυτά! enough

      Διαγραφή
    2. Προς 11:07 π.μ.: εσύ φίλε μάλλον πρεσβεύεις εθελοθρησκεία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σου!

      Διαγραφή
  3. είναι θέμα Χριστιανικής Ηθικής και Τάξης. Κάθε φορά που πάω στην εκκλησία βλέπω γυναίκες στα στασίδια των ανδρών και το αντίστοιχο άνδρες σε στασίδια των γυναικών.Προκλητική ενδυμασία χλιδής μέσα σε Ιερούς Ναούς, αδιάφορους ιερείς για την εμφάνιση των Πιστών και την συμπεριφορά των Ιερέων Τους . Μέχρι και ιεροψάλτισσες γυναίκες βλέπω στην 4ε τηλεόραση της εκκλησίας και παράτονα μικρά ανήλικα παιδάκια να ψέλνουν κάπως παράτερα και τσιρικτα ανάμεσα στους ιεροψάλτες που ψαλμωδουν . Ευτυχώς άνδρες δέν έχω δεί στους γυναικωνήτες.... Με αυτα όμως που βλέπω και συγκρίνω με την ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΗ στις εκκλησιές υπάρχει μία κάποια... χαλαρότητα Τότε πήγαινες στον Ιερό Ναό και ένιωθες δέος ότι ήσουν σε ΙΕΡΟ ΝΑΟ Σήμερα υπάρχει κάποιου είδους χαλαρότητα και με απωθούν.Ευτυχώς σε εκκλησίες στα χωριά τηρούντε οι αποστάσεις. Η ΕΚΟΣΜΙΚΕΥΣΙΣ Η ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΕΚΟΣΜΙΚΕΥΣΙΣ ΘΑ ΦΑΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΠΑΔΕΣ και σε αυτό ευθύνη έχουν πολλοί πάρα πολλοί και Κλήρος και Λαός.¨και μάλιστα συγκεκριμένοι "δήθεν προοδευτικοί ιερείς" όπου η εξουσιομανία και αυτοπροβολή τους καταδιώκιονταν δια ροπάλου απο τον αείμνηστο Αυγουστίνο Καντιώτη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΕΣ ΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ!!!
      ΠΕΣ ΤΑ!!!

      Διαγραφή
    2. Αν πεις και για την ενδυμασία, μάλλον αν-ενδυσία των γυναικών, θα έχει πάλι δίκαιο! Εκείνες κι αν έχουν ξεσαλώσει αφού δε δέχονται απ τους περισσότερους ιερείς παρατηρήσεις κι έχουν μεταβάλλει το σπίτι του Θεού δηλαδή το ναό σε πασσαρέλα και οίκο μόδας για να μη γράψω τίποτε χειρότερο!

      Διαγραφή
  4. Είναι δυνατόν κάποιος να μεταφέρει αυτή τη συζήτηση στους υπεύθυνους;
    Μπας και ταρακουνηθούν!!
    Είμαστε αντίθετοι και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση της κατάντιας και της ξεφτίλας θα μας βρούνε μπροστά τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο παρελθόν κάποιοι είχαν καταγγείλει κάποιες ανεπίτρεπτες κοσμικότητες αλλά δεν υπήρξε αναπόκριση απο τη μεριά των υπευθύνων καθώς φαίνεται. Έπρεπε να διοικεί τη μητρόπολη ο π.Αυγουστίνος και θα βλέπαμε αν συνέβαιναν αυτές οι κοσμικότητες. Αλλά τώρα έχουμε άλλη διοίκηση.

      Διαγραφή
  5. Αν είσαι αξύριστη τράβα ξυρίσου και πάψε να ασχολείσαι με το τι κάνουν οι άλλοι !! Ξεκολλήστε και κοιτάξτε μπροστά !! Ο Χριστός είναι για όλους !! Και για άντρες και για γυναίκες !! Και για ξυρισμένες και για αξύριστες !! Και για πλυμένους και για άπλυτους !! Γνωρίζουμε ποιές θεούσες είστε , αν ήταν σαν και εσάς οι χριστιανοί θα είχε σβύσει η Ορθοδοξία ,αλλά μερικά κορόιδα φταίνε που τρέχουν και αφιερώνουν χρόνο , ζωή και ψυχή για να γνωρίσουν τον Χριστό μερικές παιδικές ψυχούλες... Αλλά εσείς είστε ανώτεροι και πιο καθαροί από τον ίδιο τον επίσκοπο που ήρθε και ευλόγησε αυτήν την προσπάθεια... Μήπως ανήκετε στην αίρεση των καθαρών??

    Καθαρίστε μας απο κάθε τι κακό που νομίζετε εσείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαν ψηλά δε σήκωσες τον αμανέ συγκάτοικε που αντί να προσαγάγεις ουσιώδη αντεπιχειρήματα στα επιχειρήματα κάποιων σχολιαστών εσύ μιλάς για...τρίχες;
      Όσο για τον επίσκοπο και οι πέτρες πλέον στη Φλώρινα ξέρουν ότι έχει απομακρυνθεί απ τη γραμμή του π.Αυγουστίνου!

      Διαγραφή
    2. Προς συγκάτοικο: εύκολο είναι να μιλάς εντελώς αυθαίρετα για "θεούσες" όπως σκωπτικά αποκαλούν κάποιοι κοσμικοί και κάποιοι κοσμικόφρονες χριστιανοί τις αφιερωμένες στο ιεραποστολικό έργο γυναίκες που τόσα έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να προσφέρουν σ αυτό. Δύσκολο όμως είναι για σένα και τους ομόφρονές σου να καταθέσεις τεκμηριωμένη απάντηση στις ενστάσεις των σχολιογράφων.

      Διαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.