Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Η Χριστουγεννιάτικη συναυλία του Ωδείου

Το Ωδείο Φλώρινας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αποχαιρέτησε το 2012 με μια Χριστουγεννιάτικη Συναυλία στην οποία συμμετείχαν 150 από τους μαθητές του Ωδείου σε διάφορα σύνολα και συνδυασμούς. Άξονα της συναυλίας αποτέλεσε η μουσική που παράγεται μέσα από ομαδική εργασία, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό το πλούσιο δυναμικό του Ωδείου. Εμφανίστηκαν επί σκηνής τα νέα μουσικά σύνολα που δημιουργήθηκαν φέτος πλαισιώνοντας τα ήδη υπάρχοντα και δίνοντας το στίγμα για το μέλλον.
Η έναρξη της συναυλίας δόθηκε με ύφος υποβλητικό από τον Βυζαντινό Χορό του Ωδείου υπό την Διεύθυνση του κου Βασιλείου Δόντσιου.
Ακολούθησε το σύνολο Μουσικής Προπαιδείας (Διδασκαλία-επιμέλεια της κας Πετρίνα Ζωγράφου) σε συνεργασία με την Παιδική Χορωδία του Ωδείου (Διεύθυνση κα Αντρέεα-Μιρέλα Διδασκάλου) τα οποία μας εισήγαγαν στο πνεύμα των Χριστουγέννων, με την φρεσκάδα και την αθωότητα των λιλιπούτειων μουσικών.
Με χαρά υποδεχθήκαμε την πρώτη παρουσίαση του Κιθαριστικού Συνόλου του Ωδείου (Διδασκαλία-επιμέλεια των κων Νίκου Γεωργίου και Βαγγέλη Καραμπέτσου). Το σύνολο αυτό δημιουργήθηκε μόλις ένα μήνα πριν τη συναυλία και εξέπληξε ενθαρρυντικά με την αυτοσυγκέντρωση και το πάθος που επέδειξαν μαθητές και καθηγητές, ώστε να παραχθεί ένα αξιόλογο αποτέλεσμα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Στη συνέχεια το σύνολο φλογέρας με τα νεαρά φιντανάκια του Ωδείου (υπό τη διεύθυνση της κας Γιούλιας Κόπτεβα) έδωσε τον δικό του τόνο στην παράσταση.
Ακολούθησε ένα υποσχόμενο ντουέτο κιθάρας τής τάξης τού κου Βαγγέλη Καραμπέτσου.
Τρεις μαθήτριες πιάνου της τάξης τής κας Άννιας Χατζησυμεωνίδου προκάλεσαν το ενδιαφέρον του κοινού με μια έξυπνη διασκευή του «τρίγωνα κάλαντα» για πιάνο-6 χέρια.Το σύνολο παραδοσιακής και μοντέρνας μουσικής του Ωδείου (Διδασκαλία-επιμέλεια των κων Ιωάννη Τσώτσου και Σωτήρη Κωστίδη) ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά το κοινό της πόλης με γνωστές μελωδίες και ακούσματα.
Η παράσταση πήρε έναν ιδιαίτερο τόνο όταν εμφανίστηκε επί σκηνής η Παιδική Ορχήστρα Εγχόρδων, η οποία ιδρύθηκε φέτος και θα αποτελεί το φυτώριο της Μαθητικής Ορχήστρας του Ωδείου. Οι μικροί μαθητές των εγχόρδων οργάνων ασκούνται πλέον σε εβδομαδιαία βάση με επιμέλεια και φροντίδα από τα πρώτα τους βήματα στη συνέπεια και τις ιδιαίτερες ικανότητες που απαιτεί η συμμετοχή σε ένα ορχηστρικό σύνολο. Την ευθύνη έχει αναλάβει η μαέστρος, βιολονίστα και συνθέτρια Μαρία Καραγιάννη, η οποία καθοδηγεί τους μαθητές μας με την πλούσια γνώση και εμπειρία που διαθέτει στο ειδικό αυτό αντικείμενο.
Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε η Μαθητική Ορχήστρα του Ωδείου υπό τη διεύθυνση της κας Μαρίας Καραγιάννη. Η στιγμή ήταν πολύ συγκινητική καθώς έπαιρνε μορφή μια προσπάθεια ετών να δημιουργηθεί το σύνολο αυτό στο πρότυπο της Μαθητικής Συμφωνικής Ορχήστρας, με συμμετοχή δηλαδή εγχόρδων, ξύλινων και χάλκινων πνευστών, καθώς και κρουστών οργάνων. Ο αξιοσημείωτος ζήλος που επέδειξαν οι μαθητές στη μύηση των μυστικών της ορχηστρικής τέχνης -στο μικρό χρονικό διάστημα των δύο μηνών από την ίδρυση της Ορχήστρας- και ιδιαιτέρως η εμπνευσμένη διδασκαλία και διεύθυνση της κας Καραγιάννη, οδήγησαν σε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η εμφάνιση ως σολίστα του καθηγητή βιολοντσέλου του Ωδείου κου Μίλτου Γιαννού στο υπέροχο σόλο του ‘κύκνου’ από ‘Το Καρναβάλι των ζώων’ του Σαιν-Σανς, το οποίο μάγεψε το κοινό.
Η Χριστουγεννιάτικη Συναυλία ολοκληρώθηκε με την σύμπραξη επί σκηνής της Μαθητικής Ορχήστρας και της Μικτής Χορωδίας του Ωδείου αποχαιρετώντας με ευχές το κοινό σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα.
Συγχαρητήρια και ευχαριστίες αξίζουν τόσο στους καθηγητές που είχαν την ευθύνη της διδασκαλίας-επιμέλειας-διεύθυνσης των μουσικών συνόλων όσο και στους υπόλοιπους καθηγητές οι οποίοι συνέβαλαν μέσω των ατομικών μαθημάτων στον κοινό στόχο.
Το Ωδείο θα συνεχίσει με αμείωτους ρυθμούς το εκπαιδευτικό του έργο και στη νέα χρονιά, επενδύοντας στη μόρφωση των μικρών μουσικών, τιμώντας την εμπιστοσύνη των γονέων τους και την επένδυση που κάνουν σε δύσκολους καιρούς στο μέλλον των παιδιών τους.
Η στήριξη και η συμπαράσταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ωδείου, της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας και ιδιαιτέρως του Αντιπεριφερειάρχη κου Δημητρίου Ηλιάδη στο έργο του Ωδείου υπήρξε πολύτιμη και ουσιαστική και ελπίζουμε να συνεχιστεί και για τους μελλοντικούς στόχους του Ωδείου.
Ευχές σε όλους για μια νέα χρονιά με υγεία, χαρά, ατομική και κοινωνική ευημερία και πρόοδο.

Με εκτίμηση,

Βασίλης Κίτσος
Διευθυντής Ωδείου Φλώρινας
Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Δείτε video από τη συναυλία πατώντας εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.