Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Η ομιλία του Σ. Σαπαλίδη στη σύσκεψη με τον Αλ. Τσίπρα

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Εκ μέρους του Επιμελητηρίου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων σας καλωσορίζω στη Φλώρινα και σας ευχαριστώ για την τήρηση της δέσμευσης που μας δώσατε όταν κατεβήκαμε στην Αθήνα ως συντονιστική επιτροπή αγώνα για το πετρέλαιο θέρμανσης. Οφείλω να αναφέρω ότι κανένας πολιτικός αρχηγός μέχρι σήμερα παρά τις διαβεβαιώσεις που μας έδωσαν ότι θα επισκεφτούν τη Φλώρινα δεν το έκαναν πράξη.

Κύριε Πρόεδρε,
ο νομός της Φλώρινας αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα, θα μου επιτρέψετε να κάνω μία αναφορά σε αυτά. Είχαμε επισημάνει λοιπόν ένα από τα μεγάλα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε ως τοπική κοινωνία θα προέλθει από την εξομοίωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης. Η εξομοίωση αυτή ήδη έχει επιφέρει τεράστιο πρόβλημα τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Έχει πληγεί η ανταγωνιστικότητα και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών που βλέπουν το μειωμένο εισόδημα τους να μην φτάνει πλέον ούτε για τα βασικά. Σε ένα νομό με επτά μήνες χειμώνα με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -30 βαθμούς. Ο λαός της Φλώρινας στις δύο κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που έλαβαν χώρα το Μάρτιο του 2012 με το μεγάλο συλλαλητήριο και των περασμένο Οκτώβριο με διήμερες κινητοποιήσεις σε Φλώρινα και Αθήνα. Τότε πετώντας πάγο οι Φλωρινιώτες στη βουλή των Ελλήνων, επισκεπτόμενοι και τους πολιτικούς αρχηγούς, στείλαμε ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση πως είμαστε αντίθετοι στην ενοποίηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης χαρακτηρίζοντας τον φοροεισπρακτικό μέσο, άδικο που απώτερο στόχο έχει να ξεσπάει σε αδύναμες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Κύριε Πρόεδρε,
εν ριπή οφθαλμού αλλάξαμε ποιότητα ζωής στην κυριολεξία παγώσαμε και ένα μεγάλο ποσοστό έχει στραφεί ήδη σε άλλες πηγές ενέργειας επιδεινώνοντας την ατμόσφαιρα και κατατάσσοντας την Φλώρινα πρώτη σε ατμοσφαιρική ρύπανση πανελλαδικά.

Κύριε Πρόεδρε,
Την περιοχή μας η κρίση συνηθίζουμε να λέμε έχει χτυπήσει την επιχειρηματικότητα επί δύο. Εμείς οι επαγγελματίες βιώνουμε καθημερινά την πλήρη αντικατάσταση της αγοράς μας εξαιτίας του φθηνότερου καυσίμου και όλες τις υπόλοιπες καταναλωτικές ανάγκες των συμπολιτών μας από τη γειτονική αγορά της ΠΓΔΜ. Πρόσφατη δε έρευνα που υλοποίησε το επιμελητήριο μας με την εθνική συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, δείχνει ότι 32.000 αυτοκίνητα τον μην Αύγουστο μετακινηθήκαν προς τη γειτονική χώρα ΠΓΔΜ, το καθημερινό δε εξαγώγιμο συνάλλαγμα ξεπερνάει τις 150.000 Ευρώ και σε συνδυασμό με την κρίση γενικότερα οδηγεί σε αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις.

Κύριε Πρόεδρε,
Ζητάμε την παρέμβαση σας στην κυβέρνηση για την άρση της εφαρμογής του νομοσχεδίου και τη δέσμευση σας για τη στήριξη των αιτημάτων μας. Απαιτούμαι φθηνό πετρέλαιο.

Πρόσφατα το επιμελητήριο μας κατέθεσε ψήφισμα διαμαρτυρίας υπόψη της διοικήτριας του ΟΑΕΕ κ. Κωτίδου για τον τρόπο αντιμετώπισης των συναδέλφων μας που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις εισφορές τους προς τον ΟΑΕΕ. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι το ποσοστό αυτό είναι 85%. Στις αίθουσες δε των δικαστηρίων είναι σύνηθες φαινόμενο να δικάζονται συνάδελφοι μας για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και να διώκονται ως εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. Κανείς ασφαλιστικός φορέας στον κόσμο δεν συμπεριφέρεται έτσι στα μέλη του. Οι δε ρυθμίσεις των οφειλών δεν ανταποκρίνονται στη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας και δε γίνετε καμία προσπάθεια για την πραγματική μείωση των εισφορών.
Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η ανεργία σε ποσοστό 40% η αεργία για τους επιχειρηματίες σε ποσοστό 80%, ενδεικτικότερα τα 300 λουκέτα του 2012 αποτυπώνουνε την κατάσταση αλλά και το τι μέλη γενέσθαι. Μέσα σε αυτό περιβάλλον οι συνάδελφοι μας στερούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με όλες τις κοινωνικές επιπτώσεις. Τελευταία ακούγετε ότι θα λαμβάνουν επίδομα ανεργίας μέσω του ΟΑΕΔ οι επιχειρήσεις που κλείνουν. Όταν μία επιχείρηση κλείσει χρωστάει πάρα πολλά οπότε δεν θα μπορεί να λάβει το επίδομα.
Για όσο καιρό διαρκεί η οικονομική κρίση να γίνονται ευνοϊκότερες και μακροχρόνιες ρυθμίσεις με παράλληλη κατάργηση προσαυξήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών και κατάργηση υποχρεωτικής αλλαγής κατηγορίας ασφάλισης. Τέλος στην εφαρμογή φυλάκισης όσων δεν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι καθώς και την αυστηρή τήρηση των ημερομηνιών των ληξιπρόθεσμων δόσεων. Τα επιχειρηματικά δάνεια και συγκεκριμένα αυτά μέσω ΤΕΜΠΜΕ είναι ανημέρωτα σε ποσοστό πάνω από το 90%, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί συνάδελφοι μας να έχουν οδηγηθεί στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, ζητάμε μακροχρόνιες ρυθμίσεις για όσο καιρό διαρκεί η κρίση.
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως νομός Φλώρινας είναι η απομόνωση από την Εγνατία οδό. Είμαστε ο μόνος νομός της Δυτικής Μακεδονίας ο οποίος ενώ συνορεύει με δύο χώρες δεν είναι συνδεμένος με τον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού. Πράξεις σαν αυτές έχουν επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση της περιοχής μας επιφέροντας τεράστιο πρόβλημα στις επενδύσεις αλλά και στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων μας χτυπώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Γι’ αυτό προτείνουμε την κατασκευή καθέτων οδικών αξόνων της Εγνατίας οδού, σύνδεση με ΠΓΔΜ και Αλβανία που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία και τις δυνατότητες της περιοχής προσφέροντας επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες και οδηγώντας την επιχειρηματικότητα σε εξωστρεφείς ενέργειες.
Με την επαναλειτουργία του τραίνου στην περιοχή μας, στο οποίο δείξατε και την ευαισθησία σας και εσείς, προτείνουμε πέρα από την μεταφορά επιβατών να γίνουν παράλληλα και εμπορευματικές μεταφορές που απώτερο στόχο θα έχουν τη μείωση του κόστους. Επίσης επέκταση του δρομολογίου Φλώρινας – Μοναστηρίου με στόχο την τουριστική και επιχειρηματική ανάπτυξη του νομού μας.
Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά έχει επιφέρει την χαριστική βολή, μαζί με τα επενδυτικά εργαλεία τα οποία απ’ ότι διαφαίνεται θα αργήσουν πολύ ακόμη. μέσω πρωτόγνωρων αντιλαϊκών και αντιαναπτυξιακών μέτρων παρασέρνοντας και μεγαλώνοντας την ύφεση. Στόχο δε, έχουν την κατάργηση της μεσαίας τάξης και το ξεπούλημα σε τιμή ευκαιρίας της χώρας μας. Μέσα σ’ αυτό το βαρύ κλίμα και με τη ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, Με φορολόγηση 28% από το πρώτο ευρώ όχι μόνο δεν αποτελούν φορολογικές μεταρρυθμίσεις αλλά θα αυξήσουν τη φοροδιαφυγή και θα αναγκάσουν μία στις τρεις επιχειρήσεις να βάλει λουκέτο. Η άλλοτε ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας έγινε παράδειγμα προς αποφυγή. Έτσι μας αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ως φοροφυγάδες, ρίχνοντας την ευθύνη στους μικρομεσαίους για την οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα.
Η κυβέρνηση με μειώσεις μισθών και συντάξεων, με απολύσεις, εργασιακή εφεδρεία, προσπαθεί να δώσει λύση στην κρίση. Η μέθοδος αυτή οδηγεί στην συρρίκνωση της οικονομίας και βαθαίνει την ύφεση. Χωρίς αναπτυξιακά εργαλεία, επενδύσεις, άνοιγμα στον πρωτογενή τομέα, στις δυναμικές καλλιέργειες, μεταποίηση, καινοτομία, δεν θα έρθει ανάπτυξη.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ανασφάλειας , η μικρομεσαία επιχείρηση κάνει τεράστιες προσπάθειες να μείνει ζωντανή. Εμείς που την εκπροσωπούμε έχουμε υποχρέωση να αναδείξουμε τα προβλήματα, να διεκδικήσουμε την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τώρα που οι καιροί είναι δύσκολοι. Απαιτούμαι από το κράτος να είναι αξιοκρατικό, δίκαιο, με κοινωνικό πρόσωπο ίσων ευκαιριών.
Παράλληλα την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με ρευστότητα.
Αξιοκρατική και δίκαιη κατανομή των επενδυτικών κονδυλίων με στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης.
Προσανατολισμό των επιχειρήσεων σε νέες καινοτόμες δράσεις νέων τεχνολογιών.
Προσανατολισμό κατάρτισης και εκπαίδευσης ανέργων
Ενίσχυση και ανάπτυξη πρωτογενούς τομέα με δυναμικές καλλιέργειες και μεταποίηση αυτών καθώς και την προώθησή τους στις αγορές.
Προώθηση του τουρισμού και ιδιαίτερα του αγροτουρισμού, με παράλληλη ανάδειξη των τοπικών και βιολογικών προϊόντων.
Παραγωγή εξαγωγικών προϊόντων με αιχμή του δόρατος τα βιολογικά.
Ανάδειξη των εθνικών δρυμών του νομού μας μέσω διαφήμισης και προβολής στο εξωτερικό.
Καλές διασυνοριακές σχέσεις και ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των γειτονικών χωρών.
Τέλος επίτευξη κράτους δικαίου ίσων ευκαιριών και όχι συντεχνιακό και πελατειακό.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας
και της Ομοσπονδίας (ΟΕΒΕΦ)
Σαπαλίδης Σάββας

1 σχόλιο:

  1. το σπουδαιοτερο προβλημα κατα την ταπεινη μου αποψη δεν αναφερθηκε . η αιτια που εχουν βουλιαξει ολες οι αγορες των ελληνικων πολεων ειναι οι ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ . αμεσα απο ολη την Ελλαδα πρεπει να εξαφανιστουν διοτι αυτες ειναι που αποροφουν και εξαφανιζουν ενα μεγαλο μερος της ρευστοτητας της ελληνικης οικονομιας . φορους σχεδον δεν πληρωνουν και εχουν σβησει και ολες τις μικρες οικογενειακες επιχειρησεις . αγαπητοι μου φιλοι αν οι ελληνες δεν αντιληφθουν εγκαιρως αυτο το προβλημα της ελληνικης οικονομιας (και 3-4 αιτιες οικονικης καταστροφης ακομη ) ειναι μαθηματικα βεβαιο οτι η Ελλαδα θα ζησει πολυ χειροτερες μερες απο αυτες που ζει σημερα . σας παραθετω την αποψη μου για να σας προβληματισω για τις συνεπειες αυτης τις αιτιας οικονομικου μαρασμου της φλωρινιωτικης αγορας και οχι μονο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.