Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Πετρέλαιο σε τιμή φωτιά, ενώ η θερμοκρασία πέφτει

Δύσκολος αναμένεται να είναι ο φετινός χειμώνας και λόγω της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτόν του πετρελαίου κίνησης.
Στη Δυτική Μακεδονία, ήδη η θερμοκρασία έχει πέσει κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου, τη στιγμή που υπάρχει τεράστια έλλειψη σε αποθέματα πετρελαίου. Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις στους νομούς Καστοριάς και Φλώρινας, με αίτημα τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Μάλιστα, στη Φλώρινα μέλη του σωματείου βενζινοπωλών, μαζί με μέλη της συντονιστικής επιτροπής αγώνα και με πολίτες της περιοχής, έκλεισαν συμβολικά τον τελωνειακό σταθμό της Νίκης για λίγες ώρες.
Είκοσι ένας βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχουν θέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή, όπου αναμένεται η επίσημη απάντηση της Πολιτείας, εντός των προσεχών ημερών. Από τη μεριά τους οι κάτοικοι της Φλώρινας είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, εάν δεν υπάρξει θετική έκβαση.
Η μονάδα ηλεκτρικής παραγωγής στο Αμύνταιο του νομού Φλώρινας είναι το βασικό «επιχείρημα» των φορέων του νομού, καθότι δικαιούνται να λάβουν το λιγνιτικό τέλος (ποσό που καταβάλλουν τα ιδιωτικά λιγνιτωρυχεία στο κράτος), καθώς και τον τοπικό πόρο ανάπτυξης (δίδεται ως αντάλλαγμα από το κράτος σε κοινωνίες που φιλοξενούν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας).
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες της Φλώρινας. «Εάν οι επιχορηγήσεις για την προμήθεια πετρελαίου δεν είναι επαρκείς, τότε τα σχολεία του νομού θα κλείσουν» προειδοποιούν εκπαιδευτικοί και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα υπάρχουν αρκετά άρρωστα παιδιά, τα οποία αναγκάζονται να δίνουν το παρών σε σχολικές αίθουσες, με σβηστά καλοριφέρ.
Είναι καθημερινό, πλέον, το φαινόμενο «λαθραίας εισαγωγής» πετρελαίου από τις γειτονικές χώρες, για την κάλυψη προσωπικών αναγκών. Συγκεκριμένα, από το νομό Φλώρινας υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια από και προς την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, απ’ όπου ιδιοκτήτες πετρελαιοκίνητων οχημάτων γεμίζουν το ρεζερβουάρ τους και, στη συνέχεια, γίνεται μετάγγιση του πετρελαίου αυτού στη δεξαμενή, ώστε να καλυφθούν οι οικιακές ανάγκες θέρμανσης. Αντίστοιχα, στη Βουλγαρία μετακινούνται, για τον ίδιο λόγο, από την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Πρόκειται λοιπόν, για ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας, στο οποίο επιβάλλεται να δοθεί μια λύση, ειδάλλως όσο θα «σφίγγουν» τα κρύα, χιλιάδες συμπολίτες μας θα βρεθούν στο έλεος του θεού και της κυβερνητικής «τριανδρίας», που συνομιλεί μαζί του.

Πηγή: epohi.gr

4 σχόλια:

  1. ΣΕ ΟΛΑ ΜΕΣΑ Ο ΣΑΠΑΛΙΔΗΣ, ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΪ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΪΝΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ!!! ΜΗΠΩΣ ΧΑΣΑΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΤΡΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτός είναι ο καημός σου; Το μέτρο που λες έχει χαθεί προ πολλού από τις επιλογές των κυβερνώντων, και εσύ ζορίζεσαι που "προβάλλεται" ο Σαπαλίδης; Αν τα λέει καλά, μαγκιά του. Αν μπορείς βγες κι εσύ να υπερασπιστείς το συμφέρον του τόπου σου.

      Διαγραφή
    2. ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΑΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΓΝΩΣΤΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΟΜΙΛΩ; ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΑΦΗΝΩ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ. π.χ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ κ.λ.π. ΤΟΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΞΑΦΝΙΚΑ;

      Διαγραφή
  2. Ξαφνικά; Τώρα έσφιξαν τα κρύα, τώρα ακρίβυνε το πετρέλαιο, τώρα είναι καιρός να μιλήσει κανείς. Σιγά-σιγά θα μας πεις ότι φωνάζουν τώρα για να θίξουν την συγκεκριμένη κυβέρνηση. Εξάλλου, αν νοιάζεσαι για το καλό της Φλώρινας θα έπρεπε να χαίρεσαι που κάποιος συντοπίτης μας (όποιος και να είναι αυτός) βρήκε τον τρόπο να αναδείξει τα προβλήματά της σε πανελλήνιο επίπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.