Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Επιχειρήσεις και λύσεις: μύθος ή πραγματικότητα;

Της Δόμνας Γκίνη, Project Manager

Πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού με ειδικούς επιστήμονες και νέα project προσφέρουν λύσεις στις επιχειρήσεις, ύστερα από συνεχή μελέτη και έρευνα για το πως μπορεί η επιχειρηματικότητα να ανέβει τα σκαλιά του κέρδους και της επιβίωσης μέσα από καινοτομικές ιδέες και όχι μόνο. Βέβαια ο δρόμος είναι μακρύς και όλες οι επιλογές πολλές φορές δεν "κουμπώνουν" τόσο καλά πάνω στα δεδομένα μιας επιχείρησης. Και αυτό γιατί όταν μια επιχείρηση βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας δεν μπορεί να σωθεί σε καμία περίπτωση.
Φυσικά τα μειονεκτήματα υπήρχαν προ πολλού, απλά μερικά από αυτά υπερίσχυσαν και τις οδήγησαν στο τέρμα του διαδρόμου. Kαι φτάσαμε σήμερα να περνάμε από την γειτονιά και να βλέπουμε "ερείπια" καταστημάτων με τις λεζάντες πωλείται ή ενοικιάζεται.
Βέβαια με βασικό παράγοντα την μακρά οικονομική κρίση της χώρας μας, ήταν επόμενο οι πιο μικρές πόλεις να δέχονται πρώτες τα "πλήγματα" της χρεοκοπίας. Η δε Δυτική Μακεδονία τους τελευταίους μήνες έχει σπάσει ρεκόρ λουκέτων καθώς το ένα κατάστημα πίσω από το άλλο βάζει τίτλους τέλους.
Άραγε η πρόταση ενός bussines plan να μπορεί να δώσει ανάσα επιβίωσης;. Τι φταίει; η "κακή" διαχείριση; η ανωριμότητα του επιχειρηματία; τα επενδυτικά προγράμματα; το χρηματιστήριο; τα "ανοίγματα";
Τελικά είναι μύθος, πλάνη, ή όντως αλήθεια ότι υπάρχει λύση στη κρίση;

1 σχόλιο:

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.