Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Γιώργος Δακής: «Πρέπει να υπάρξει αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων»

Την ανάγκη να υπάρξει αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων στην υλοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και στην αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων κατά την νέα προγραμματική περίοδο, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής στο πλαίσιο της 4ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μακεδονία – Θράκη» 2007-2013 που φιλοξενήθηκε στη Δράμα την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012.
Όπως τόνισε: «τα διαρθρωτικά προβλήματα της περιφερειακής οικονομίας παραμένουν, αμβλύνονται καθημερινά και έχουν οδηγήσει σε ένα εύθραυστο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η εξάρτηση της παραγωγικής διαδικασίας από συμβατικούς κλάδους επίσης παραμένει και επιδεινώνεται από το γενικότερο οικονομικό κλίμα.
Αναφέρθηκε επίσης στην πορεία του Προγράμματος την οποία έκρινε ικανοποιητική, στο ποσοστό απορρόφησης του Π.Ε.Π. Δυτικής Μακεδονίας που ανέρχεται στο 41,3 %, δηλαδή στο ίδιο ποσοστό με τον μέσο όρο απορρόφησης των Περιφερειακών Προγραμμάτων της χώρας που ανέρχεται περίπου στο 41% και λίγο μεγαλύτερο από το ποσοστό απορρόφησης του ΕΣΠΑ, που ανέρχεται περίπου στο 38%.
Ο κ. Δακής εξέφρασε ακόμα την απόλυτη αισιοδοξία του για την πορεία εκτέλεσης του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ικανοποιώντας έτσι τους αναπτυξιακούς στόχους που έχουν προσδιορίσει οι τοπικές κοινωνίες.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος σε δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων, την ανάγκη έγκαιρης απορρόφησης κοινοτικών πόρων, ενώ εξέφρασε την πίστη του πως «η περιφερειακή ανάπτυξη θα βοηθήσει την χώρα για να βγει από την ύφεση».
Ο κ. Σιμόπουλος έκανε εκτενή αναφορά και στην αξιοποίηση των λιμενικών υποδομών, τονίζοντας πως «από τα λιμάνια ξεκινούν οι δρόμοι της ανάπτυξης».
Να σημειωθεί ότι στην συνεδρίαση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Άρης Γιαννακίδης, ως προεδρεύων, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας Ευθύμιος Φωτόπουλος, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης, εκπρόσωποι του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Μακεδονίας – Θράκης, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, των Ενώσεων Δήμων των Περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας, των Ενδιάμεσων Διαχειριστικών Αρχών των τριών Περιφερειών, των αρχών Διαχείρισης Συντονισμού και Πιστοποίησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και κοινωνικών, οικονομικών εταίρων και ΜΚΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.