Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Απόψε η 19η Χορωδιακή Συνάντηση

Ο Δήμος Φλώρινας και ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Φλωρίνης «Ο Αριστοτέλης» συνδιοργανώνουν την 19η Χορωδιακή Συνάντηση η οποία είναι αφιερωμένη στην 100η επέτειο των ελευθερίων της Φλώρινας από τον οθωμανικό ζυγό και στον Μακεδονομάχο, πολιτικό και συγγραφέα Γεώργιο Χρ. Μόδη.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012, στις 6,30 μ.μ. στην αίθουσα θεάτρου του Φ.Σ.Φ.Α.
Επίσημος ομιλητής θα είναι ο κ. Γεώργιος Π. Αργυριάδης, Καθηγητής Φιλόλογος - Γλωσσολόγος.

Βιογραφικό ομιλητή
Ο Γεώργιος Π. Αργυριάδης γεννήθηκε στο Αμύνταιο της Φλώρινας, όπου και φοίτησε στο 6/τάξιο Δημοτικό σχολείο και στο 8/τάξιο Γυμνάσιο.
Σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, όπου ευτύχησε να έχει δασκάλους τους διαπρεπείς καθηγητές Γιάννη Κακριδή, Εμμ. Κριαρά, Λίνο Πολίτη, Νικ. Ανδριώτη.
Από το 1956 εργάστηκε ως καθηγητής φιλολογίας στην ιδιωτική εκπαίδευση και από το 1959 στο δημόσιο 6/τάξιο Γυμνάσιο Θηλέων της Φλώρινας.
Από το 1970 υπήρξε μέλος του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλώρινας «Ο Αριστοτέλης» και το 1975 ιδρυτικό μέλος της «Στέγης Φιλοτέχνων” της Φλώρινας
Από το 1971 μέχρι το 1992 δίδασκε ως μόνιμος καθηγητής ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Φλώρινας και μετέπειτα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. (με έδρα τη Φλώρινα), ενώ κατά το διάστημα 1980-1982 υπήρξε Διευθυντής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας της Φλώρινας.
Δύο από τα βιβλία του («Μαθήματα Γλωσσολογίας και αγωγής του προφορικού λόγου» και «Αρχαία ελληνική γραμματεία: Πλάτωνας, Πλούταρχος [ως παιδαγωγοί]»), εγκεκριμένα από το Κ.Ε.Μ.Ε. του Υπουργείου Παιδείας, διανέμονταν επί 10 χρόνια στους φοιτητές των Παιδαγωγικών Ακαδημιών και των Σχολών Νηπιαγωγών της χώρας, ως διδακτικά συγγράμματα, ενώ το βιβλίου του «Νεοελληνική γλώσσα: Ιστορικές και γλωσσολογικές διαστάσεις» διανεμήθηκε ως διδακτικό σύγγραμμα στους φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος του Α.Π.Θ.
Σήμερα, εγκαταστημένος στη Θεσσαλονίκη συνεχίζει να γράφει.

Έργα του Γ. Π. Αργυριάδη
«Βασικές αρχές της νεοελληνικής λογοτεχνίας», εκδότης Ι. Συγγελάκης, Φλώρινα 1967.
«Καλλιτεχνική Φλώρινα: Γλύπτες – Ζωγράφοι», Φλώρινα 1969.
«Σύγχρονοι πεζογράφοι: Ο Γ. Χρ. Μόδης και οι γενναίοι του», εκδότης Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης», Φλώρινα 1971.
«Η τεχνική των σημείων στίξεως», εκδότρια Μ. Π. Μαλάμα, Φλώρινα 1971.
«Μαθήματα γλωσσολογίας και αγωγής του προφορικού λόγου», Στοιχειοθεσία Κ. Κορδαλής, Θεσσαλονίκη 198610 (Κ.Ε.Μ.Ε.).
«Σύντομη ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας» (ποίηση), τομ. 2, Φλώρινα 1977
«Αρχαία ελληνική γραμματεία: Πλάτωνας, Πλούταρχος. Πραγμάτευση κειμένων παιδαγωγικού ενδιαφέροντος», 3η έκδοση, Αντ. Σταμούλης, Θεσσαλονίκη 2012.
«Η γλώσσα μας: το τονικό ζήτημα∙ το μονοτονικό», Φλώρινα 1984.
«Εισαγωγή στη νεοελληνική λογοτεχνία» (Βασικές αρχές), Βελτιωμένη έκδ. β΄, Φλώρινα 1985.
«Η διηγηματογραφία του Γ. Χρ. Μόδη» (Μακεδονικές ιστορίες), εκδότης Δήμος Φλώρινας, Θεσσαλονίκη 19882.
«Νεοελληνική γλώσσα: Ιστορικές και γλωσσολογικές διαστάσεις», εκδόσεις «Αφοί Κυριακίδη», Θεσσαλονίκη 1990 και Παράρτημά του, κεφ 23ο -24ο (1991).
«Η Μακεδονία στην αρχαιότητα», έκδοση «Μέγας Αλέξανδρος» Αγίας Παρασκευής κ.λπ. Φλώρινας, χορηγός «Μηχανική Α.Ε.», Θεσσαλονίκη 1994.
«Εισαγωγή στη νεοελληνική λογοτεχνία και στοιχεία αγωγής του προφορικού λόγου», έκδοση γ’, «Βιβλιο-εκδοτική Α.Ε.», Θεσσαλονίκη 1998.
«Γραμματική της αρχαίας ελληνικής γλώσσας», εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα», Αθήνα 2008.
«Γραμματική της Κοινής Νεοελληνικής», υπό έκδοση.

Σημειώσεις:
1. Μερικά από τα πιο πάνω συγγράμματα έχουν βιβλιογραφηθεί από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών στο Αναλυτικό Δελτίο της Ελληνικής Βιβλιογραφίας.
2. Η «Γραμματική της αρχαίας ελληνικής» προτείνεται ως διδακτικό σύγγραμμα για τους φοιτητές των Πανεπιστημιακών τμημάτων με σχετικές αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.