Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Οι Φλωρινιώτες της Θεσσαλονίκης γιορτάζουν τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση

Αγαπητοί συντοπίτες και φίλοι,
Σας προσκαλούμε στην καθιερωμένη εκδήλωση για τα Ελευθέρια της Φλώρινας που θα γίνει την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012 στις 11 π.μ. στην αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (απέναντι από το παλιό 424 ΓΝΣ).
Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο συντοπίτης μας και Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ κος Περικλής Μήτκας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας κος Δημήτρης Γάκης με θέμα «100 χρόνια Ελεύθερη Φλώρινα: Παρόν, Παρελθόν και Μέλλον».
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους παριστάμενους για το μέλλον της Φλώρινας. Στην εκδήλωση θα παρουσιαθεί η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Φλώρινα 1912-1970» από την ιδιωτική συλλογή του Αθανάσιου Βογιατζή, ο οποίος, μετά την επιτυχία της έκθεσής του στον «Αριστοτέλη» μας, προσφέρθηκε ευγενικά να λαμπρύνει τον εορτασμό της ημέρας.
Αγαπητοί φίλοι αν και η ακριτική μας καταγωγή μας έχει οπλίσει με ιδιαίτερη επιμονή και αντοχή στις αντιξοότητες, σε καιρούς όπου η κοινωνία χειμάζεται ο Σύλλογος μας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα ζωντανό κύτταρο συνοχής και αλληλουποστήριξης. Η παρουσία και το ενδιαφέρον σας στις δραστηριότητες μας μπορεί να ανακουφίσει όλους μας από το άγχος και το άχθος των ημερών και να δώσει στο Σύλλογο την δυνατότητα να επεκτείνει το φάσμα των δράσεων του στο όνομα της Φλώρινας του παρελθόντος που όλοι αγαπήσαμε και του μέλλοντος που όλοι ονειρευόμαστε.
Η παρουσία σας σε όλες μας τις εκδηλώσεις θα αποτελέσει για μας ιδιαίτερη τιμή και θα μας δώσει την δύναμη να συνεχίσουμε.
Σας περιμένουμε

Ο Πρόεδρος

Δημήτριος Γάκης

Η Γεν. Γραμματέας

Γεωργία Λιαντζάκη

4 σχόλια:

  1. Αν επιχειρήσουμε να ενοποιήσουμε τα ανωτέρω, τότε θα λέγαμε πως ως μακεδονικός αγώνας θεωρείται στην ελληνική εθνική ιστορία ο ηρωικός αγώνας των Ελλήνων της Μακεδονίας κατά το διάστημα 1904-1912, για τη διατήρηση της εθνικής τους ταυτότητας και την ανεξαρτησία τους. Ένας αγώνας που από εθνική άποψη πρέπει να θεωρείται ο δεύτερος σημαντικός σταθμός, μετά την επανάσταση του '21.
    Αυτός ωστόσο ο "ηρωικός αγώνας" υπάρχει μόνο στα βιβλία των ελλήνων ιστορικών. Ο πραγματικός ελληνικός αντιμακεδονικός αγώνας, όπως πρέπει να λέγεται, είναι η συστηματική προσπάθεια που κατέβαλε το ελληνικό κράτος στις αρχές του αιώνα, για να χτυπήσει το εθνικό - δημοκρατικό αυτονομιστικό κίνημα των Μακεδόνων.
    Στον αγώνα αυτόν, το ελληνικό κράτος και εθνικιστικό παρακράτος, συμμάχησε με το οθωμανικό κατεστημένο της εποχής. Λεφτά και όπλα διετέθησαν άφθονα, για τη συγκρότηση και αποστολή ένοπλων μισθοφορικών ομάδων σε μη κατοικούμενα από Έλληνες μακεδονικά εδάφη, για να τρομοκρατήσουν το μακεδονικό πληθυσμό και να ανακόψουν τη διαδικασία της μακεδονικής εθνογένεσης.
    Οι ελληνικές μισθοφορικές ομάδες, υπό την ηγεσία ελλήνων αξιωματικών και υπαξιωματικών, έσφαξαν, βίασαν και πλιατσικολόγησαν. Έσπειραν τη φρίκη και το θάνατο στα μακεδόνικα χωριά και προσπάθησαν, ανεπιτυχώς, να εμποδίσουν την ανάπτυξη της εθνικής μακεδονικής ιδεολογίας και τον δημοκρατικό - αυτονομιστικό αγώνα των Μακεδόνων με βάση τα δημοσιευμένα απομνημονεύματα και ημερολόγια των ελλήνων "μακεδονομάχων", καθώς επίσης και ένα πλήθος από ελληνικά ανέκδοτα ιστορικά ντοκουμέντα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά η αντιμακεδονική φύση αυτού του αγώνα.

    Στην ουσία πρόκειται για ένα ταξίδι επιστροφής, από το μύθο στην ιστορία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χώνεψέ το ανθέλληνα, η Μακεδονία ήταν είναι και θα είναι ΕΛΛΑΔΑ!!! Και έχε χάρη που είσαι στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, γιατί σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ άλλο μέρος του πλανήτη θα σε είχε φάει το μαύρο σκοτάδι (δες τι παθαίνουν όσοι αρνούνται να δηλώσουν "μακεδόνες" από τους φασίστες φίλους σου στα Σκόπια).

      Διαγραφή
    2. Οι Μακεδόνες που παρέμειναν στην ελλαδική επικράτεια, πέρα από τις διώξεις, τις αδικίες, την τρομοκρατία και την καταπίεση, αναγκάστηκαν να υποστούν μια άνευ προηγουμένου μαύρη προπαγάνδα. Έπρεπε μάλιστα να τη δέχονται χωρίς αντιρρήσεις, γιατί αλλιώς θα ήταν ύποπτοι. Έπρεπε να ξεχάσουν εκείνα που ήξεραν για την ιστορία τους, την καταγωγή τους, την ταυτότητά τους. Εκτός από τη φοβέρα χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον και το ψέμα, η διαστρεύλωση και η συκοφαντία. Ο βασικός στόχος ήταν η παραχάραξη της σύγχρονης ιστορίας.

      Διαγραφή
  2. Αυτά τα 100 χρόνια δεν μας άφησαν να γευτούμε τα αγαθά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Ήταν χρόνια βάρβαρης καταπίεσης και ακραίας καταπάτησης των δικαιωμάτων μας. Μας ανάγκασαν να απαρνηθούμε την εθνική μας ταυτότητα, την ιστορίας μας, τους συγγενείς μας, τους ομογενείς μας. Μας έκαναν μάλιστα να στρεφόμαστε εναντίον τους, κάνοντάς μας έτσι γενίτσαρους.
    Μας «εξελλήνισαν» με τις πιο ακραίες φασιστικές μεθόδους. Μας απαγόρεψαν τη μητρική μας γλώσσα και άλλαξαν τα ονόματά μας και τα ονόματα των χωριών και των πόλεών μας, χωρίς να μας ρωτήσουν και χωρίς να επιτρέψουν οποιαδήποτε μορφή διαμαρτυρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.