Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Να αποσυρθεί η κοινωνικά άδικη και επώδυνη για τα λαϊκά στρώματα εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης

«Να αποσυρθεί η κοινωνικά άδικη και επώδυνη για τα λαϊκά στρώματα εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης» ζητούν με ερώτησή τους στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είκοσι ένας (21) βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ., ανάμεσά τους και ο Βουλευτής Φλώρινας Θανάσης Γερμανίδης.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης
Σε μείζον κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό ζήτημα εξελίσσεται το θέμα της αύξησης της τιμής των υγρών καυσίμων. Ιδιαίτερα η επικείμενη εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης αναμένεται να εξελιχθεί σε πραγματικό εφιάλτη με τραγικά αποτελέσματα για χιλιάδες συνανθρώπους μας.
Την ίδια ώρα που κερδοσκόποι και ΚΑΡΤΕΛ πλουτίζουν σε βάρος των πολιτών και το λαθρεμπόριο των καυσίμων μένει στο απυρόβλητο, η συγκυβέρνηση προχωράει, με πρόσχημα την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, στην εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, δηλαδή σ’ άλλο ένα «χαράτσι» στην ήδη άδεια τσέπη των πολιτών.
Τα κριτήρια, οι περιορισμοί και το ύψος του επιδόματος που ανακοινώθηκαν, καθορίστηκαν με προχειρότητα και αδιαφορία για τις τεράστιες ανάγκες των νοικοκυριών και αποτελούν, επί της ουσίας, εμπαιγμό των πολιτών.
Η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης στοχεύουν πρωτευόντως στην αύξηση των εσόδων, με κοινωνικά βάρβαρο τρόπο, εφαρμόζοντας την υψηλότερη στην ΕΕ φορολογία και δευτερευόντως στην πάταξη του λαθρεμπορίου. Μια βασική μάλιστα πηγή της λαθρεμπορίας, που προέρχεται από τα ναυτιλιακά καύσιμα μένει απείραχτη.
Αυτό που απαιτείται σήμερα από την κυβέρνηση είναι η ανάκληση της απόφασης και η πολιτική βούληση για την εφαρμογή ειλημμένων αποφάσεων (όπως τοποθέτηση GPS στα βυτιοφόρα, ιχνηθετών στα καύσιμα, απαγόρευση μεταφοράς καυσίμων με «λευκά» βυτιοφόρα, χωρίς δηλαδή το σήμα της εταιρείας, κ.λπ.) που θα κάνουν αποτελεσματικούς τους ελέγχους στην διακίνηση των καυσίμων.
Η εξίσωση των τιμών ούτε στην πάταξη της λαθρεμπορίας θα οδηγήσει, αλλά ούτε και σε αύξηση των εσόδων, όπως αποδείχθηκε από την μείωση των εσόδων από την φορολογία στα καύσιμα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό που θα επιφέρει είναι η φτωχοποίηση και εξαθλίωση των πολιτών.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Θα αποσύρουν έστω την τελευταία στιγμή την τόσο κοινωνικά άδικη και επώδυνη -για μεγάλο αριθμό νοικοκυριών ιδιαίτερα της Βορείου Ελλάδας- ρύθμιση εξίσωσης προς τα πάνω του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης;
2. Θα προσανατολιστούν στην κατεύθυνση αυστηρών ελέγχων με την χρήση και νέων τεχνολογιών που καθιστούν χωρίς νόημα τη συζήτηση για την εξίσωση αυτή επανεξετάζοντας ταυτόχρονα το απαράδεκτο καθεστώς του αφορολόγητου ναυτιλιακού πετρελαίου;
3. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει στην εξίσωση των φόρων πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, γιατί δεν προχωρά στην εξίσωση προς τα κάτω, ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση για τα λαϊκά στρώματα;

Οι ερωτώντες βουλευτές:


Ουζουνίδου Ευγενία

Πετράκος Αθανάσιος
Γερμανίδης Αθανάσιος
Διαμαντόπυλος Ευάγγελος
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Κουράκης Τάσος
Αμανατίδης Γιάννης
Γαϊτάνη Ιωάννα
Αμμανατίδου Λίτσα
Ζαχαριάς κώστας
Γεροβασίλη Όλγα
Καραγιαννίδης Χρήστος
Μαντάς Χρήστος
Μιχαλάκης Νίκος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Διώτη Ηρώ
Γελαλής Δημήτριος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Καραγιουσούφ Αϊχάν
Σταμπουλή Αφροδίτη
Δρτιτσέλη Παναγιώτα

2 σχόλια:

  1. Τι είναι αυτά που λες ρε Θανάση. Ντροπή. Αυτό ζητάει η Φλώρινα; Να αποσυρθεί η εξίσωση; Και τι θα γίνει; Τίποτα. Αν αποσυρθεί η εξίσωση η τιμή του πετρελαίου θα είναι 1,10 ευρώ. Μπορούμε μήπως να βάλουμε πετρέλαιο και με 1,10. Πέρσι βογγήξαμε με τα 90 λεπτά και το 1 ευρώ, φέτος με την περαιτέρω συρρίκνωση των εισοδημάτων και τους παραπάνω φόρους θα αντέξουμε το 1,10;
    Είναι και το άλλο όμως. Πάλι δηλαδή θα πληρώνουμε το ίδιο με την υπόλοιπη Ελλάδα;
    Εσύ Θανάση θα βάλεις πετρέλαιο, εμείς πως θα βάλουμε; Εσύ έχεις το βουλευτικό μισθό, εμείς τι έχουμε;
    Η Φλώρινα πρέπει να πλρώνει λιγότερο. όχι όσο η Κρήτη και όχι όσο η Θεσσαλονίκη και η Καβάλα. Εσύ μας έβαλες στο ίδιο τσουβάλι με όλους.
    Τελικά αν δεν έχεις συγκεκριμένη πρόταση για τη Φλώρινα, που δεν έχεις, είναι προτιμότερο να μη μιλάς από το να θέλεις να βγάλουμε μόνοι τα μάτια μας.
    Στο ξαναεξηγώ για να το καταλάβεις.
    Μας είπες να αποσυρθεί η εξίσωση και θα είμαστε ευχαριστημένοι με το 1,10.
    Και μετά θέλουμε δικαιότερη μεταχείριση, όταν αυτά τα λέει ο βουλευτής μας.
    Άντε στο καλό αγαπητέ.Τα ίδια είσαι. Και χειρότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μάλλον δεν κατάλαβες καλά το περιεχόμενο και το νόημα της ερώτησης και βγάζεις το άχτι σου αγαπητέ!!και το κάνεις και κοπυ πειστ σε ολα τα μπλογκς....καταρχήν η ερώτηση δεν είναι προσωπική ερώτηση του θανάση αναφορικά με την Φλώρινα,αν και θα μπορούσε να είναι και ενδεχομένως γίνονται και θα γίνουν ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση που εγώ και εσύ δεν γνωρίζουμε...η συγκεκριμένη ερώτηση λοιπόν, όπως την διάβασα εγώ, αναφέρεται γενικότερα στο θέμα του πετρελαίου θέρμανσης αφορώντας όλη την Ελλάδα, και είναι ένα συνολικότερο κείμενο που συνυπογράφεται από ένα πλήθος βουλευτών διαφορετικών περιφερειών της χώρας....δεν την συνέταξε λοιπόν ο γερμανίδης, αναφερόμενος ειδικότερα στο πρόβλημα της πόλης μας...αν και αυτά που ορθώς λες για διαφορετική μεταχείριση της περιοχής μας σε σχέση με άλλες ισχύουν και τα έχει πει πολλάκις ο θανάσης εκεί που πρέπει...συνεπώς να είσαι πιο προσεκτικός όταν αναφέρεσαι για ντροπές και τα σχετικά....ντροπή θα έλεγα εγώ ότι είναι η στάση των συμπολιτών μας που είναι η γνωστή στάση του καναπέ...αν ήσουν στη συγκέντρωση για το πετρέλαιο στην πλατεία θα καταλάβες..και θα μπορείς να συγκρίνεις με τις μαζικές διεκδικήσεις άλλων πόλεων της περιφέρειας δυτικής μακεδονίας όπως της Καστοριάς. Αν θέλουμε λοιπόν δικαιότερη μεταχείριση οφείλουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι να διεκδικήσουμε ενεργά αυτά που μας πρέπουν και μετά να περιμένουμε από τον στάθη, τον θανάση ή τον πλανητάρχη να μας λύσει το πρόβλημα...γιατί πολύ απλά η δύναμη κάθε πόλης είναι οι ίδιοι οι κάτοικοί της...αυτοί θέτουν τις βάσεις και από αυτούς παίρνει ώθηση ο εκάστοτε βουλευτής - εκπρόσωπός τους.....όσες ερωτήσεις και να σου κάνει ο κάθε θανάσης και με ό,τι περιεχόμενο και αναφορές θες, αν οι ίδιοι οι κάτοικοι αυτής της μίζερης δυστυχώς πόλης, όταν πρέπει να ενεργήσουν, ανταυτού κάθονται στον καναπέ ή στον πεζόδρομο και πίνουν τον καφέ τους, μην περιμένεις κάποιον κουκο να σου φέρει την άνοιξη....γιατί όταν στην επίσημη συγκέντρωση διαμαρτυρίας (αλλά και γενικότερα στο πέρασμα του χρόνου) για κάτι που μας καίει όλους, έχουμε αυτή την εικόνα ε λυπάμαι πολύ...θα τα βλέπουν στην αθήνα και θα λένε τι πρόβλημα μωρέ, αυτοί καλά πίνουν την καφεδιά τους....αν δεν ενδιαφερθούμε εμείς για τους εαυτούς μας και δεν το δείξουμε δεν θα το κάνει κανείς άλλος...ούτε κανένας γερμανίδης θα γίνει ο σωτήρας μας ξαφνικά και ο λύτης των πάντων...ας είμαστε πιο σοβαροί και ενεργοί λοιπόν!!

      Διαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.