Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Οι δυτικομακεδόνες της Αθήνας τίμησαν τους αγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα

Με σειρά εκδηλώσεων παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή, τίμησε η Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων Αθηνών, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012, τη μνήμη των αγωνιστών και των θυμάτων του Μακεδονικού Αγώνα. Ο φετινός εορτασμός προσέλαβε ιδιαίτερη λαμπρότητα καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας.
Ως είθισται η οφειλόμενη τιμή στους Αγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα, που με τις θυσίες τους διατήρησαν την ελληνικότητα της Μακεδονίας ξεκίνησε με αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Προσερχόμενος στην τελετή ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής εξέφρασε τη χαρά του απευθυνόμενος στους Δυτικομακεδόνες της Αθήνας.
«Παρακολουθώ “όπως χαρακτηριστικά σημείωσε” με ιδιαίτερη περηφάνια το αξιόλογο έργο της Ομοσπονδίας, η οποία πέρα των άλλων προβάλλει το Δυτικομακεδονικό πολιτισμό. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα στέκεται πάντα αρωγός στις προσπάθειες και τους αγώνες σας, καθώς αποτελείτε αναπόσπαστο κομμάτι της ιδιαίτερης πατρίδας μας. Έχετε ένα σημαντικό χρέος, να κληροδοτήσετε, τα ήθη και τα έθιμα στις επόμενες γενιές στις οποίες ανήκει το μέλλον. Ιδιαίτερα φέτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια ελευθερίας της Δυτικής Μακεδονίας το μήνυμα της απελευθέρωσης είναι πιο επίκαιρο από ποτέ καθώς η πατρίδα μας αναμετριέται κοινωνικά, πολιτισμικά, ιστορικά, πολιτικά και οικονομικά, αποτέλεσμα της κρίσης. Όλοι μαζί “συμπλήρωσε ο κ. Δακής” μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με πνεύμα ενότητας, ομοψυχίας και σύμπνοιας».
Οι επετειακές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με πολιτικό μνημόσυνο στην Αίθουσα του Εθνικού, Ιστορικού Μουσείου.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Καθηγητής της Παντείου Θεόδωρος Τζώνος ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: "100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ.

1 σχόλιο:

  1. Η συμπλήρωση 100 χρόνων από την προσάρτηση της νότιας Μακεδονίας από την Ελλάδα ας γίνει αφορμή για έναν πραγματικό απολογισμό των συνεπειών της για μας τους γηγενείς Μακεδόνες. Ας δούμε την ωμή πραγματικότητα και ας τολμήσουμε να πούμε όλη την αλήθεια, όσο δυσάρεστη κι αν είναι.
    Αυτά τα 100 χρόνια δεν μας άφησαν να γευτούμε τα αγαθά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Ήταν χρόνια βάρβαρης καταπίεσης και ακραίας καταπάτησης των δικαιωμάτων μας. Μας ανάγκασαν να απαρνηθούμε την εθνική μας ταυτότητα, την ιστορίας μας, τους συγγενείς μας, τους ομογενείς μας. Μας έκαναν μάλιστα να στρεφόμαστε εναντίον τους, κάνοντάς μας έτσι γενίτσαρους.
    Μας «εξελλήνισαν» με τις πιο ακραίες φασιστικές μεθόδους. Μας απαγόρεψαν τη μητρική μας γλώσσα και άλλαξαν τα ονόματά μας και τα ονόματα των χωριών και των πόλεών μας, χωρίς να μας ρωτήσουν και χωρίς να επιτρέψουν οποιαδήποτε μορφή διαμαρτυρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.