Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Φλώρινας για την οικονομική στήριξη του δήμου λόγω ακραίων συνθηκών διαβίωσης

Ο ακριτικός Δήμος Φλώρινας αντιμετωπίζει κάθε χρόνο κατά τη χειμερινή περίοδο, που διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες, σημαντικά προβλήματα, καθώς οι πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή καθιστούν δύσκολη τη διαβίωση των κατοίκων. Ενδεικτικά, και σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας την Τρίτη, 17-01-2012, η θερμοκρασία που επικρατούσε στην πόλη της Φλώρινας ήταν -25,1°C, ενώ σε πολλές Τοπικές Κοινότητες έφτασε και στους -30,0°C! Οι παραπάνω θερμοκρασίες διατηρήθηκαν πάνω από ένα μήνα με αποτέλεσμα την κήρυξη του Δήμου Φλώρινας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με την αριθ. 231/16-01-2012 απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Το κόστος της θέρμανσης των κατοίκων της περιοχής, είναι δυσβάστακτο, ώστε πολλές οικογένειες τον περσινό χειμώνα, να μην μπορούν πραγματικά να το καλύψουν. Είναι έντονο το αίσθημα αδικίας το οποίο νιώθουν οι κάτοικοι του ακριτικού Δήμου, αφού φορολογούνται όπως και οι υπόλοιποι κάτοικοι της χώρας, και παρότι έχουν χαμηλά εισοδήματα υποχρεώνονται να πληρώνουν 4 και 5 φορές παραπάνω για τη θέρμανση τους, αλλά και επιπλέον να επιβαρύνονται και με τη φορολογία που ενσωματώνεται στην τιμή του πετρελαίου. Θεωρούμε ότι είναι άμεση η ανάγκη για αποκατάσταση αυτής της αδικίας σε ένα κοινωνικό κράτος δικαίου.
Επίσης, η καταβολή του μεγαλύτερου μέρους του εισοδήματος των κατοίκων της περιοχής για τη θέρμανση τους δημιουργεί σημαντικά προβλήματα επιβίωσης. Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος του ΟΓΑ, ο οποίος λαμβάνει 300? σύνταξη, θα πρέπει να πληρώσει με το πενιχρό αυτό ποσό και το κόστος θέρμανσης και τα φάρμακα του, αλλά και τις βασικές ανάγκες για την επιβίωση του, πράγμα το οποίο είναι αδύνατον.
Επιπλέον, η επιβάρυνση των επαγγελματιών της περιοχής είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς υποχρεώνονται, εκτός από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, να καλύπτουν το κόστος θέρμανσης για τις επιχειρήσεις τους. Κι όλα αυτά σε μια περιοχή που το ποσοστό ανεργίας ξεπερνά το 35% και η κάθε θέση εργασίας είναι πολύτιμη.
Επιπρόσθετα, επιβαρυνόμαστε καθημερινά από τη δραστηριοποίηση της ΔΕΗ για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας (μόλυνση του περιβάλλοντος, μείωση του υδροφόρου ορίζοντα, ερημοποίηση εδαφών, κλπ.), ενώ δεν υπάρχει καμιά μέριμνα από την πολιτεία για ανταποδοτικά οφέλη.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας:

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

1) Τη μη εφαρμογή της εξίσωσης του ειδικού φόρου πετρελαίου θέρμανσης με αυτό του πετρελαίου κίνησης και καλεί σε υπερψήφιση της σχετικής τροπολογίας που έχει κατατεθεί στη Βουλή και συζητείται τις προσεχείς ημέρες σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.
2) Επιπλέον και σε κάθε περίπτωση, διεκδικούμε την εφαρμογή ειδικού καθεστώτος όσον αφορά στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στη Φλώρινα.
3) Τη θεσμοθέτηση μόνιμης επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης στο Δήμο Φλώρινας: για κάθε οικία, για κάθε επιχείρηση, για κάθε αγροτική και κτηνοτροφική μονάδα, για κάθε Δημόσιο και Δημοτικό κτίριο.
4) Τη μετακύλιση του ποσού που αντιστοιχεί στον ενεργειακό Δήμο Φλώρινας από τον Τοπικό Πόρο στους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η. των κατοίκων του Δήμου Φλώρινας, ώστε να υπάρξει σημαντική μείωση του πληρωτέου ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε οικία και επαγγελματική στέγη και την απόδοση του τέλους εξόρυξης λιγνίτη στο Δήμο Φλώρινας.
5) Ειδική μέριμνα για τις άπορες οικογένειες και τους ανέργους με την καταβολή, πέραν των προηγουμένων, επιδόματος για κάθε μορφή θέρμανσης.
6) Αύξηση των λειτουργικών δαπανών, που διατίθενται από το Υπουργείο Εσωτερικών στις σχολικές επιτροπές για τη διασφάλιση της θέρμανσης των μαθητών, τουλάχιστον στο διπλάσιο. Είναι αδύνατο να λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες, με πραγματικά αυξημένο το κόστος της θέρμανσης.
Ζητούμε και απαιτούμε την ικανοποίηση όλων των παραπάνω αιτημάτων μας, για την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των πολιτών του Δήμου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.