Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Ο δισυπόστατος άνθρωπος

Γράφει η Καλυψώ Τόττη,
Ψυχολόγος

Είναι αλήθεια ότι στη ζωή μας διαχωρίζουμε πάντα το καλό από το κακό. Λέμε, παραδείγματος χάριν, "είναι πολύ καλό παιδί" ή " είχε κακή πρόθεση και μίλησε με αυτόν τον τρόπο". Κατατάσσουμε, λοιπόν, τις σκέψεις, τα συναισθήματα , τις πράξεις, τους άλλους ανθρώπους και τις καταστάσεις σε μια από τις δυο προαναφερθείσες κατηγορίες (καλό ή κακό).
Ολοι γαλουχηθήκαμε λίγο ή πολύ με παραμύθια και μύθους όπου το καλό και το κακό βρίσκονται σε αέναη μάχη (ο πρίγκιπας πολεμάει την κακιά μάγισσα και παντρεύεται την όμορφη κοπέλα) και νικητής είναι πάντα το καλό. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική, όσο κι αν αυτό σας προκαλεί εντύπωση. Ο άνθρωπος είναι δισυπόστατος με την έννοια της συνύρπαξης και όχι του διαχωρισμού του καλού από το κακό. Σκοπός για τον άνθρωπο δεν αποτελεί η "εσωτερική διαμάχη" αυτών των δυο και η κυριαρχία του ενός, αλλά η ισορροπία μεταξύ τους, που θα φέρει στον καθένα ψυχική και πνευματική γαλήνη.
Όταν σκεφτόμαστε άσχημα για κάποιον ή για κάτι νιώθουμε συνήθως ενοχές, λόγω των εσωτερικευμένων μας ηθικών αρχών ή- δανειζόμενη τον όρο από τον Freud- του Υπερεγώ (συναισθήματα ενοχής όταν λειτουργούμε με μη κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους) μας. Προσπαθούμε να διώξουμε τις δυσάρεστες σκέψεις μας, υπό πίεση. Στην ουσία ασφυκτιούμε γιατί δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τον εαυτό μας έτσι όπως ακριβώς είναι και φοβόμαστε να παραδεχτούμε ότι δεν είμαστε "άγιοι". Αυτήν την αμυντική στάση θα την παρομοιάσω με έναν βουλωμένο νιπτήρα. Αν μέσα σε έναν νιπτήρα "πετάμε" συνέχεια τις τρωτές αλλά συνάμα ανθρώπινες πλευρές μας και αρνούμαστε τα πάθη μας, κάποια στιγμή ο νιπτήρας θα βουλώσει και θα αρχίσει να μυρίζει. Μόνο τότε θα αναγκαστούμε να λύσουμε το πρόβλημα γιατί η μυρωδιά αυτή θα μας ενοχλεί.
Κατα τη γνώμη μου, όταν απωθούμε τις άσχημες και κακές πλευρές μας βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο στο σκοτάδι, γιατί γνωρίζουμε τον εαυτό μας επιφανειακά ή τον βλέπουμε κατά το ήμισυ. Χρειάζεται να κατανοήσουμε, πρώτα, ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που μας κάνουν περισσότερο δυσλειτουργικούς και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους γύρω μας. Μετά από αυτό το βήμα, θα είμαστε ικανοί να τα ελέγξουμε και να τα μετατρέψουμε σε θετικά στοιχεία του εαυτού μας.
Είναι μια καλή ευκαρία να συμφιλιωθούμε με την "ανθρώπινη" φύση μας και να ωριμάσουμε ψυχικά μέσα από την εξ' ολοκλήρου αποδοχή του εαυτού μας και τότε θα δούμε ότι η κακιά μάγισσα του παραμυθιού κρύβει μέσα της πολλά "καλά"!
Καλή αναζήτηση...

http://kalypsototti.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.