Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Από 1,35 - 1,40 από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα η διάταξη για εξίσωση του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν του κίνησης, γεγονός που εκτοξεύει την τιμή του από 1,35 έως 1,40 ευρώ το λίτρο, δηλαδή περίπου 40% ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι.
Οι πρατηριούχοι αντιδρούν στο μέτρο και έχουν ανακοινώσει ότι δε θα ξεκινήσουν από σήμερα τη διάθεση, εκτιμώντας ότι η μειωμένη ζήτηση θα οδηγήσει σε κλείσιμο και άλλων πρατηρίων.
Οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως οι παραγγελίες πετρελαίου φέτος θα είναι 50% μειωμένες σε σχέση με πέρυσι και υπολογίζουν ότι από τη μείωση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης λόγω της υψηλής τιμής, απειλούνται με κλείσιμο 2.000 πρατήρια.
Οι πρατηριούχοι ζητούν επίσης να εγκατασταθούν συστήματα εισροών-εκροών όγκου καυσίμων, όχι μόνο στα πρατήρια, αλλά και σε όλα τα στάδια της αλυσίδας διακίνησης καυσίμων.
«Δεν είμαστε αντίθετοι στην εξίσωση, αλλά αυτό που ζητάμε είναι η άμεση επιστροφή του φόρου στον καταναλωτή» ανέφερε στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Ένωσης Πρατηριούχων Εμπόρων Αττικής Γιώργος Ασμάτογλου και εκτίμησε ότι το μέτρο δε θα έχει εισπρακτικό αποτέλεσμα.
«Διακινητές και έμποροι δεν έχουν κανένα λόγο πλέον να μη μειώσουν τις τιμές», δήλωσε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Γιώργος Στεργίου.
Σε μία ακόμη προσπάθεια να βρεθεί λύση, σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με εκπροσώπους των βενζινοπωλών, των πρατηριούχων και των μεταπωλητών πετρελαίου θέρμανσης.

Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.