Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

«Πολιτιστικά Δρώμενα 2012»

Ολοκληρώθηκε άλλη μία βραδιά των εκδηλώσεων «Πολιτιστικά Δρώμενα 2012» του Δήμου Φλώρινας. Έτσι την Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν στις 8.00 το βράδυ στην Πλ. Γεωργίου Μόδη, Σκάκι από τη Λέσχη Πολιτισμού ενώ την ίδια ώρα στο 3ο Γυμνάσιο, συνεχιζόταν η Έκθεση Φωτογραφίας από τα 22 χρόνια λειτουργίας του σχολείου και συγχρόνως πραγματοποιούνταν Βραδιά Παραμυθιού και κουκλοθέατρου από τη δημιουργική ομάδα του Εσπερινού Λυκείου.
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν στο κτίριο Εξάρχου στις 8.30 το βράδυ για τα Πρέσπεια 2012, με την πραγματοποίηση πνευματικής εκδήλωσης με θέμα τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Φλώρινας, στην οποία παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Ιωάννης Βοσκόπουλος και στην ομιλία του συγκεκριμένα είπε:
«Σεβασμιότατε, κύριε Περιφερειάρχη, κύριοι Βουλευτές, κύριοι Αντιπεριφερειάρχες, κυρίες και κύριοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Αξιότιμες Αρχές, Συμπατριώτες μου.
Ως Δήμαρχος της πόλης με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη Φλώρινα και στις εκδηλώσεις «ΠΡΕΣΠΕΣ 2012». Κι αυτό το λέω γιατί δύο δεκαετίες και πλέον οι εκδηλώσεις αυτές δημιούργησαν το δικό τους κοινό και η Φλώρινα απέκτησε πολλούς φίλους ανά το πανελλήνιο.
Ένας ιδιαίτερος και σημαντικός φίλος μας είναι ο Αλέξης Κωστάλας ο οποίος επί 22 χρόνια προσφέρει στη Φλώρινα παρουσιάζοντας αφιλοκερδώς στις εκδηλώσεις ΠΡΕΣΠΕΣ.
Δύο δεκαετίες και πλέον οι εκδηλώσεις με τον ακούραστο δημιουργό τους τον Γιώργο Λιάνη, προσφέρουν στον πολιτισμό και στον τόπο μας, ό, τι καλύτερο για τον πολίτη.
Δύο δεκαετίες και πλέον με αφορμή τις εκδηλώσεις πέρασαν από τον τόπο μας όλες οι μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής και πνευματικής ζωής της χώρας μας, όλες οι προσωπικότητες της τέχνης και του πολιτισμού.
Δίκαια λοιπόν ηγείται των κορυφαίων πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, προσφέροντας ποιότητα και ανανέωση, έτσι που πάντα να έχεις να δεις αλλά και να ακούσεις κάτι διαφορετικό από τις προηγούμενες χρονιές. Ανατρέχοντας στις δυο δεκαετίες και μετρώντας τα βήματα των εκδηλώσεων βλέπουμε την ανανέωση και την ευρηματικότητα κυρίως του δημιουργού τους, του Γιώργου Λιάνη.
Οι Φλωρινιώτες αυτές τις μέρες ζούμε την αποκορύφωση του πολιτισμού με τις εκδηλώσεις του Δήμου «πολιτιστικά δρώμενα 2012» και τις «Πρέσπες 2012». Ο Πολιτισμός για μας είναι υψηλή προτεραιότητα, στην οποία μπορούμε να επενδύσουμε και να προκαλέσουμε ανάπτυξη. Σ’ αυτή την προσπάθεια σύμμαχοι μας είναι οι συνδημότες μας που επιμένουν να αγαπούν την περιοχή με μοναδικό τρόπο.
Είναι ιδιαίτερη τιμή για όλους εμάς η παρουσία απόψε στην εκδήλωση μας, στοχαστών και συγγραφέων, που ανήκουν στην εθνική του πνεύματος της χώρας μας,
Φέτος που οι «ΠΡΕΣΠΕΣ 2012», συμπίπτουν με τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια ελεύθερου βίου της πόλης μας και της περιοχής, η αποψινή εκδήλωση αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον. Θα έχουμε την ευκαιρία να πλουτίσουμε τις γνώσεις μας, να βαθαίνουμε τη σκέψη μας, να γνωρίσουμε και άλλες πτυχές της τοπικής μας ιστορίας, κάνοντας γιατί όχι και δεύτερες σκέψεις για τα γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο μας και καθόρισαν την πορεία του.
Ζούμε χρόνια δύσκολα. Χρόνια οργής και θυμού. Χρόνια θλίψης και απογοήτευσης από το πολιτικό σύστημα. Χρόνια όπου η πολιτισμένη Ευρώπη ξεχνά την προσφορά της πατρίδας μας στον πολιτισμό και στην ελευθερία.
Από τη ρήση του απελευθερωτή της Φλώρινας Ιωάννη Άρτη το 1912 ότι « άπαντες οι κάτοικοι των μερών αυτών, ανεξαρτήτως φυλής και θρησκεύματος έσονται ίσοι απέναντι του νόμου, ως τον Χένρυ Ουάλας, Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, όταν το 1944 είπε ότι «Ποτέ δεν θα λησμονήσουμε τις αδικίες που έχουν διαπραχθεί σε βάρος της Ελλάδας, όταν έρθει η ημέρα της κρίσης..." , οι Έλληνες προσφέρουν στην Ευρώπη για την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η ώρα της κρίσης έφτασε και δεν τις πρέπουν της πατρίδας μας συμπεριφορές όπως ορισμένων εταίρων μας σήμερα.
Όλοι μαζί ας κάνουμε την υπέρβαση. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Ιωάννη Άρτη ο οποίος με ολιγάριθμους ιππείς εισέβαλε στην πόλη της Φλώρινας και την κατέλαβε απελευθερώνοντας την από τον τουρκικό ζυγό, επαληθεύοντας τον αρχαίο Αισχύλο ότι «μόνο εμείς αντίθετα με τους βαρβάρους, δεν μετράμε ποτέ το πλήθος του εχθρού». Και στην προκειμένη περίπτωση, εχθροί μας είναι όλοι αυτοί που προσπαθούν σήμερα να καθυποτάξουν οικονομικά και εθνικά τη χώρα μας.
Ως Δήμαρχος του τόπου αυτού θέλω να σας εκφράσω την χαρά και τις ευχαριστίες όλων των συμπολιτών μου, προς τους ομιλητές, σε σας που αφήσατε τη βολή σας και ήρθατε εδώ ψηλά στη Φλώρινα, για να περάσετε λίγες ώρες μαζί μας, να μας δώσετε κάτι από τον εαυτό σας, το πνευματικό σας απόθεμα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.