Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Γερμανικοί δήμοι θέλουν να επενδύσουν σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο, Φλώρινα

Αυτές οι ακριτικές περιοχές έχουν μπει συχνά στο στόχαστρο περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως της Greenpeace, με την κατηγορία ότι η ΔΕΗ δεν τηρεί τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την προστασία του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα και τον υψηλό αριθμό θανάτων. Το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης σε έκθεσή του 2007 διαπιστώνει ότι ο ένας στους τρεις θανάτους στην Πτολεμαϊδα οφείλονται στον καρκίνο.
Ο δήμαρχος του Αμύνταιου Ιωακείμ Ιωσηφίδης επιρρίπτει στις ελληνικές αρχές αλλά και στη ΔΕΗ ότι δεν τήρησαν τις νομικές προδιαγραφές και δεν εκπονήθηκαν περιβαλλοντικές μελέτες για την εξόρυξη του λιγνίτη ούτε για την αποκατάσταση των περιοχών. Τώρα πλέον είναι αργά διότι λείπουν τα χρήματα.
Ο κ.Ιωσηφίδης θα ευχόταν μια αποκατάσταση της περιοχής κατά το γερμανικό πρότυπο της περιοχής του Λάουζιτς. Εκεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 δαπανήθηκαν 9 δισ. ευρώ για την ανάπλαση μιας περιοχής 100.000 εκταρίων. Η περιοχή όχι μόνο αναδασώθηκε και αφαιρέθηκαν μολυσμένα τμήματα γης αλλά δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας και η περιοχή αναπτύχθηκε τουριστικά.

Ενδιαφέρον από τη γερμανική πόλη Ντέτμολντ
Ακόμα όμως και στους χαλεπούς οικονομικά καιρούς η περιοχή θα μπορούσε να στραφεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σύμφωνα με οδηγίες τις Κομισιόν από το 2020 το 20% της ενέργειας που παράγεται σε κάθε χώρα θα πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.
«Θέλουμε να γίνει μια ομαλή μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ώστε το ποσοστό παραγωγής να παραμείνει το ίδιο αλλά με άλλες μεθόδους ανανεώσιμες όπου δεν έχει πρόβλημα το περιβάλλον να μολύνεται αλλά ούτε και να εξαντλούνται οι φυσικοί πόροι» δηλώνει η δήμαρχος Πτολεμαίδας Πρασκευή Βρυζιτού.
Η περιοχή άλλωστε βρίσκεται στο επίκεντρο του φωτοβολταϊκου προγράμματος «Ήλιος» και η γερμανική πόλη Ντέτμολντ έχει εμπειρία σε επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η πόλη των 70.000 κατοίκων σε συνεργασία με άλλους γερμανικούς δήμους και την μεγάλη εταιρεία RWE διαχειρίζονται αιολικά πάρκα στη Βόρεια Θάλασσα αλλά και τη Σκωτία.
Για τον Στέφαν Φράιταγκ, επικεφαλής του τμήματος αγοράς της εταιρείας παραγωγής ενέργειας του Ντέτμολντ, δυο πράγματα θα πρέπει να ξεκαθαριστούν «Από τη μια πλευρά θα πρέπει να ξεκαθαριστεί η συναλλαγματική ισοτιμία στην περίπτωση που η κατάσταση φτάσει στα άκρα και η Ελλάδα δεν είναι πλέον στην Ευρωζώνη και από την άλλη θα πρέπει να μας παρουσιάσουν ένα σταθερό πρόγραμμα χρηματοδότησης για τα επόμενα 20 χρόνια».
Γερμανική τεχνογνωσία και επενδύσεις αλλά και η θέληση από ελληνικής πλευράς ίσως να επιτύχουν ένα θετικό αποτέλεσμα για την ανάπτυξη της περιοχής.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Μαρία Ρηγούτσου
Πηγή: DW

2 σχόλια:

  1. Είναι αυτό που ακούγετε και πλασάρετε σιγά σιγά . Το άσχημο είναι ότι αυτά είναι δρομολογημένα πριν αρχίσει η κατασκευή του εργοστασίου στην περιοχή μας . Γιατί νομίζετε ότι έκαναν (1 απο τα 5 ποιό σύγχρονα εργοστάσια) την μεγάλη αυτήν επένδυση στην περιοχή μας για καλό μας ??? Πατριώτες και μη. Έλληνες και μη η όπως σκατα θέλετε να αυτοαποκαλείστε χορεύοντας λοιπόν το πουστσένο η λυτό σας βάλτε το δάκτυλο στο (προβατίσιο) σας κεφάλι και κάντε συνειρμούς . Πού αλλου λοιπόν στην Ελλάδα υπάρχει τόση χαλαρή κοινωνική συνοχή ??? ΠΟΥΘΕΝΑ . ΓΙ ΑΥΤΌ ΛΟΙΠΌΝ Ο ΓΙΩΡΓΆΚΗΣ ΜΑΣ ΈΚΑΝΕ ΤΟ ΔΩΡΑΚΙ .Μην ξεχνάμε ότι εδώ θα εργάζονταν 3000 άτομα (ψέμματα λέω ). Μια εικόνα λοιπόν έρχετε στο μυαλό μου τον πατέρα μου να μου λέει . Οσα θέλουν ας μας δώσουν αρκεί να μπούνε τα παιδιά της Μελίτης σε δουλειά . Και κεί εξαπατηθήκαμε απο τους άρχοντες του τόπου λοιπόν Δεν επρόκειτο για απαλοτρίωση απλά ήταν θέμα διαπραγμάτευσης . Τώρα λοιπόν πάλι εξαπατόμαστε ακόμα μια φορά και μας ψοφάει η κατσίκα του γείτονα .Πέραν του ότι το κέρδος του χωριου μας είναι 37 χαμηλόμισθοι εκ των οποίων οι μισοί ζούν στην Φλώρινα και δεν συνεισφέρουν στο χωριό . Και οι άνθρωποι που υπολόγιζαν στα ορυχεία δεν έχουν να πληρώσουν τα γραμμάτια γιατί ??. Ξέρετε όλοι γιατί .Γιατί φταίει ο Ρόζας Γιατι φταίει η Αχλάδα γιατί σε δουλεύουν όλοι ψιλό γαζί φιλαράκο και σε λίγο έρχοντε οι τράπεζες και ο δικαστικός κλητήρας και θα παραδωθείς άνεφ όρων στις ορέξεις τους . Και αυτο που σου κρατάω μυστικό είναι ποιός κρύβετε πίσω απ όλα αυτά ??? Ξύπνα φιλαράκι ΣΕ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕΣ ΝΑ ΣΟΥ ΦΙΛΑΝ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.