Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Αναζητώντας φθηνότερες μορφές θέρμανσης

Οι εναλλακτικές μορφές συστημάτων θέρμανσης και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Φλώρινας σε συνεργασία με την εταιρεία «Καρανάσιος Π.- Βαρσάμης Γ. Ο.Ε.».
Οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής μας επιτάσσουν την αναζήτηση φθηνότερων τρόπων θέρμανσης, με δεδομένη και την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι ομιλητές αναφέρθηκαν και παρουσίασαν τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματα, διαφόρων τρόπων θέρμανσης όπως ο ηλεκτρισμός, το υγραέριο, το πέλετ και τα καυσόξυλα. Ιδιαίτερα δε στάθηκαν στην εξοικονόμηση χρημάτων που μπορεί να προκύψει για τους πολίτες.
Παράλληλα όμως έγινε και αναφορά στα φωτοβολταϊκά συστήματα.
Ιδιαίτερα ξεχωριστή ήταν η εισήγηση της Κλειούς Αξαρλή, αρχιτέκτονα – μηχανικού, η οποία σημείωσε πως «όλες οι μέθοδοι αντικατάστασης του πετρελαίου και των συμβατικών καυσίμων προϋποθέτουν καλά σχεδιασμένα κτιριακά κελύφη, είτε πρόκειται για νέα κτίρια, είτε πρόκειται για υφιστάμενα κτίρια στα οποία πρέπει να επέμβουμε, ώστε να μειώσουμε τις απαιτήσεις τους για θέρμανση, αλλά και για δροσισμό».
«Ο καλός σχεδιασμός για ένα καινούργιο κτίριο» συνέχισε, «δεν απαιτεί επιπλέον κόστος αλλά απαιτεί καλή μελέτη, ενώ όσον αφορά τα υφιστάμενα το επιπλέον κόστος θα μπορούσε να είναι η θερμομόνωση που θα έμπαινε στο κέλυφος. Βέβαια, με τον καινούργιο ενεργειακό κανονισμό είναι αρκετά μεγάλα τα πάχη της θερμομόνωσης τα οποία απαιτούνται για την κλιματική ζώνη που βρίσκεται η Φλώρινα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.