Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Η Οδηγία που θωράκισε τη φύση

Αισιόδοξα μηνύματα για την ανάταξη, ακόμα και την αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος δημιουργεί ο απολογισμός της εφαρμογής του ευρωπαϊκού δικτύου για την προστασία της φύσης - Natura 2000.
Με αφορμή τον εορτασμό στις 5 Ιουνίου της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, αξίζει να αναφερθούμε στη μεγαλύτερη συλλογική προσπάθεια προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος που έχει αναληφθεί σε παγκόσμιο επίπεδο: είκοσι χρόνια μετά την ομόφωνη έγκριση από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης της Οδηγίας με την οποία θεσπίστηκε η Natura (η επέτειος εορτάστηκε στις 21 Μαΐου), έχουν πραγματοποιηθεί αληθινά άλματα στην ανακοπή της καταστροφής της βιοποικιλότητας, ενώ ορισμένοι οικότοποι δείχνουν να αποκαθίστανται, όπως εκτιμούν οι υπηρεσίες της Ενωσης. Πληθυσμοί που είχαν βρεθεί στα πρόθυρα της εξαφάνισης, αναγεννώνται, ενώ περιοχές σπάνιας χλωρίδας που κινδύνευαν με αφανισμό σε ποσοστό ακόμα και 90% τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας.
Σήμερα, στο πλαίσιο της Οδηγίας, προστατεύεται το 18% του εδάφους της ΕΕ, κάτι που ισοδυναμεί σε μέγεθος με τη Γερμανία, την Πολωνία και την Τσεχία μαζί. Προστατεύονται επίσης 200.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιων ζωνών. Το δίκτυο Natura περιλαμβάνει περισσότερες από 26.000 περιοχές και προστατεύει πάνω από 1.000 είδη και γύρω στους 230 πολύτιμους οικότοπους. Η οικονομική αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών των οικοσυστημάτων εκτιμάται σε 200-300 δισ. ευρώ ετησίως, απείρως περισσότερα από όσα ξοδεύτηκαν για την προστασία τους.
Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε ό,τι αφορά το μέγεθος της έκτασης που έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη. Στο δίκτυο Natura έχουν ενταχθεί 419 περιοχές, συνολικής έκτασης 4,2 εκατ. εκταρίων (42 εκατ. στρεμμάτων), που αντιστοιχούν στο 27% του χερσαίου τμήματος της χώρας και στο 6,5% της θαλάσσιας περιοχής.
Στις αρχές του περασμένου Μαΐου ολοκληρώθηκε από το υπ. Περιβάλλοντος ο διαγωνισμός για τη θεσμοθέτηση ενός προγράμματος παρακολούθησης των οικοτόπων και των ειδών κοινοτικού ενδιαφέροντος.

Περιβαλλοντικό έμβλημα η λίμνη Πρέσπα
Από τις πλέον εμβληματικές περιοχές του δικτύου προστασίας της Φύσης - Natura 2000 είναι και η δική μας λίμνη Πρέσπα, η οποία αναφέρεται και στην ειδική επετειακή έκδοση της ΕΕ για τη συμπλήρωση των 20 χρόνων από την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας.
Πρόκειται για μια γνωστή, πανέμορφη περιοχή, με πλούσια πανίδα και χλωρίδα, όπου ενδημεί η μεγαλύτερη αποικία αναπαραγωγής του αργυροπελεκάνου (ή δαλματικού πελεκάνου), κατεξοχήν απειλούμενου είδους. Η περιοχή χαρακτηρίστηκε το 1974 Εθνικός Δρυμός και από το 2009 προστατεύεται ως Εθνικό Πάρκο, σε έκταση 250 τετραγωνικών χιλιομέτρων λιμναίας και χερσαίας περιοχής.
Η Μικρή Πρέσπα ανήκει στους υγρότοπους Ραμσάρ. Το 2010 υπογράφηκε από τους υπουργούς Περιβάλλοντος της Ελλάδας, της Αλβανίας και της FYROM η συμφωνία για τη δημιουργία του Διασυνοριακού Πάρκου των Πρεσπών, η οποία κυρώθηκε πέρυσι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά εκκρεμεί η κύρωση από την Ελληνική Βουλή. Το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών προχωρεί καλά σε ό,τι αφορά τα θέματα προστασίας, λέει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης, Νίκος Γιαννάκης. Ωστόσο (επισημαίνει), οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν τη λειτουργία του οικοσυστήματος και απαιτούνται σωστή διαχείριση και συνεχής παρακολούθηση. Ως τα βασικότερα προβλήματα αναφέρει τη λαθροθηρία και την παράνομη απόρριψη αποβλήτων, ενώ εκφράζει τον προβληματισμό του για την καθυστέρηση στην υλοποίηση του χωροταξικού σχεδιασμού που προτείνει να κηρυχθούν ως διατηρητέα δύο χωριά της περιοχής, ο Μηλιώνας και ο Αγιος Γερμανός.

Μανίνα Νικολοπούλου
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.