Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Πως άλλαξε χέρια η δεύτερη έδρα της Φλώρινας

Οι ψήφοι που έφυγαν από το ΚΚΕ – κατά κύριο λόγο – τους Οικολόγους Πράσινους και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ καθόρισαν σε μεγάλο ποσοστό την τύχη της δεύτερης βουλευτικής έδρας στην Π.Ε. Φλώρινας.
Η Νέα Δημοκρατία παρέμεινε πρώτο κόμμα στο νομό, αυξάνοντας την εκλογική της δύναμη κατά 4,5 περίπου ποσοστιαίες μονάδες, κερδίζοντας κυρίως ψήφους από τους Ανεξάρτητους Έλληνες (που έχασαν γύρω στις 800 ψήφους) και τον ΛΑ.Ο.Σ. (που έχασαν περίπου 350 ψήφους).
Εντυπωσιακή ωστόσο είναι η αύξηση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ που πέρασε στη δεύτερη θέση και κέρδισε για πρώτη φορά έδρα στη Φλώρινα. Είναι ενδεικτικό πως μέσα σε 40 μέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε περί τις 3.500 ψήφους και αύξησε το ποσοστό του κατά 10%.
Αυτή η αύξηση έχει και την εξήγησή της. Είναι η σημαντική μείωση των ποσοστών του ΚΚΕ, των Οικολόγων και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μεγάλο μέρος των ψήφων των οποίων πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ έχασε 1.587 ψήφους και μείωσε το ποσοστό του κατά 4,3 μονάδες. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχασαν 587 ψήφους και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 286 ψήφους. Το σύνολο αυτών των ψήφων είναι 2.460, σχεδόν τα 2/3 των κερδισμένων ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ.
Μια άλλη εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι και το ότι δεν υπήρχε σταυροδοσία, κάτι που οδήγησε ορισμένους ψηφοφόρους σε άλλον πολιτικό χώρο από αυτόν που ψήφισαν το Μάιο.
Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη έμεινε περίπου στο ίδιο ποσοστό, χάνοντας μόλις 300 ψήφους (που πιθανόν οδηγήθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ), όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να διατηρηθεί στη δεύτερη θέση. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός πως μόλις πριν τρία χρόνια, το 2009, το ΠΑΣΟΚ ήταν πρώτο κόμμα στο νομό με 44% και 18.000 ψήφους!
Σταθερές στις δυνάμεις τους παρέμειναν η Χρυσή Αυγή και η Δημοκρατική Αριστερά, ενώ τα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα έχασαν και αυτά μέρος της δύναμης τους.

9 σχόλια:

  1. Ναι, μας αξίζει ως λαός και κάτοικοι Φλώρινας, το πετρέλαιο να πάει στο 2.5, να μας κατασχέσουν τις επιχειρήσεις, να μας πάρουν τα χωράφια. Η Φλώρινα λίγο επιτέλους κινήθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και τωρα με την αλλαγη της εδρας δεν θα εχουμε ακριβο πετρελαιο,δεν θα κλεινουν τα μαγαζια και θα μας αφησουν τα χωραφια?? η αλλαγη της εδρας ηταν το μυστικο για να μην γινουν ολα αυτα που λες???? εεεε..... τοτε γιατι δεν μιλουσατε τοσο καιρο?????

      Διαγραφή
  2. Η Σωστή διάσταση είναι η εξής :
    Ο ΣΥΡΙΖΑ ''κέρδισε περί τις 3.500 ψήφους και αύξησε το ποσοστό του κατά 10%'' επιπλέον μετά και την εκπληκτική άνοδος (+3,500)στις εκλογές της 6ης Μαίου. Συνολικά +7.000 ψήφοι περισσότεροι από τις εκλογές του 2009
    Το ΠΑΣΟΚ ''έμεινε περίπου στο ίδιο ποσοστό, χάνοντας μόλις 300 ψήφους'' μετά τις χιλιάδες άλλες(-10.000 περίπου) που έχασε στις εκλογές της 6ης Μαίου. Συνολικά -10.300 ψήφοι λιγότεροι από τις εκλογές του 2009.
    Η Νέα Δημοκρατία ''παρέμεινε πρώτο κόμμα στο νομό, αυξάνοντας την εκλογική της δύναμη κατά 4,5 περίπου ποσοστιαίες μονάδες'' (+1200 ψήφοι) από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαίου, στην οποία και είχε υποχωρήσει κατά -6.200. Συνολικά -5.000 ψήφοι λιγότεροι από τις εκλογές του 2009.

    Άρα αυξομειώση ψήφων και ποσοστών αντίστοιχα από το 2009 :

    ΣΥΡΙΖΑ : + 7.000 ψήφοι (+21%)
    ΝΔ : - 5.000 ψήφοι (- 9%)
    ΠΑΣΟΚ : -10.300 ψήφοι (-28%)


    για μια πιο ευδιάκριτη διάσταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ αναγνώστη, έχεις απόλυτο δίκιο στη διάσταση που δίνεις... η δική μας αναφορά ήταν στη σύγκριση των δύο τελευταίων εκλογών... όσο πιο πίσω πάμε χρονικά, μπορούν ασφαλώς να γίνουν διάφορες εκτιμήσεις.

      Διαγραφή
  3. Ειναι ντροπη για την Φλωρινα τα ερμαφροδιτα της αριστερας να κερδιζουν βουλευτικη εδρα.Βεβαια το κακο ξεκινησε οταν το ΠΑΣΟΚ βγηκε πρωτο κομμα στον νομο.Αλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ειναι τιποτε αλλο παρα η μετεξελιξη του ΠΑΣΟΚ.Αυτων δηλαδη που εφεραν την χωρα στην αβυσσο.Με συνυπευθυνη την Νεα Δημοκρατια για να ειμαστε δικαιοι.Απο την αλλη το ΚΚΕ εχασε εκλογικη δυναμη οχι τυχαια αλλα σκοπιμα.Με ψηφοφορους που συμπεριφερονται σαν στρατιωτακια το θεωρω πολυ υποπτο να χανει δυναμεις.Η πολιτικη ιστορια του τοπου εχει δειξει οτι το πλεον συστημικο κομμα της χωρας ειναι το ΚΚΕ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μεγαλη δικαιωση!
      Ο λαος τιμωρει και μπράβο του...τα κομματόσκυλα του Πασοκ νόμιζαν πως έχουν τον κόσμο δεμένο στο μαντρί...αλλά ο κόσμος σας πήρε χαμπάρι λαμόγια...τώρα να σας δω. Η χθεσινή εικόνα των στελεχών του Πασοκ (τα γνωστά...)που περπατούσαν στον πεζόδρομο σαν να τα είχε χτυπησει κεραυνός ήταν η απόλυτη απόλαυση...περαστικά και του χρόνου...

      Διαγραφή
  4. @Ανώνυμε 7:23 μμ.
    Για ποιά δικαίωση μιλάς; Για ποιά "κεραυνόπληκτα" στελέχη του ΠΑΣΟΚ; Αυτά που προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ; Όλο το άθλιο, βρώμικο και βαθύ ΠΑΣΟΚ, πήρε μεταγραφή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα γνωστά λαμόγια που δεν μπορούν μακριά από την εξουσία. Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ να τους χαίρεστε. Καθίστε τώρα να αντιπολιτεύεστε. Το που και σε ποιούς θα κάνετε αντιπολίτευση, είναι άλλη πονεμένη για την χώρα ιστορία.

    Περαστικά σε όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλά του τα λες πιπέρι. μόνο τα κομματόσκυλα του πΑΣΟΚ ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΑΝ ΑΦΟΥ ΟΛΑ ΠΗΓΑΝ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ.
    ΔΥΟ - ΤΡΙΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΦΑΕΙ. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΓΛΥΨΑΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΦΤΥΝΑΝ ΜΕΧΡΙ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΑΙΔΙΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΑΛΩΝΟΥΜΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΑΣ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΠΟΥ ΣΤΟΝ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ ΠΑΜΕ ΚΑΤΑ ΔΙΑΟΛΟΥ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ...ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΣ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ...Υ.Γ Η ΑΠΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗΤΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΧΡΗΜΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ...ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΠΙΤΟΛΙΑΝΟΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΚΑΝΑ ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟΥΣ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΕΣ...Η ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ ΞΕΠΟΥΛΗΘΗΚΕ ΚΑΙΡΟ ΠΡΙΝ...ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΟΙΝΟ ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΡΥΠΩΣΟΥΝ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΔΟΥΛΙΤΣΑ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ Η ΝΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΣΑΝ ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΤΩΜΑ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.