Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Χρήσιμα για την εκλογική διαδικασία

Για την εκλογική διαδικασία οι ψηφοφόροι, πρέπει να γνωρίζουν ότι δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί έως και το έτος 1994, είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο του δήμου και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.
Για την συμμετοχή των ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία απαιτείται η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας, ενώ εάν δεν την διαθέτουν θα πρέπει να προσκομίζουν το διαβατήριό τους ή το δίπλωμα οδήγησης. Αν δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό έγγραφο, θα πρέπει να απευθύνονται στα γραφεία έκδοσης ταυτοτήτων και διαβατηρίων των αστυνομικών διευθύνσεων, οι οποίες θα λειτουργήσουν από τις 7 το πρωί έως στις 7 το απόγευμα. Ανοιχτά κατά την ημέρα των εκλογών θα είναι και τα δημοτολόγια για την χορήγηση των απαραίτητων πιστοποιητικών.
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους, όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών καθώς και εκλογείς που για λόγους υγείας δεν μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος.
Για να εντοπίσουν οι ψηφοφόροι το εκλογικό τους τμήμα μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών στην υποενότητα «Μάθε που ψηφίζεις», ενώ μπορούν να ενημερώνονται και στο τηλέφωνο 213 136 1500. Αν παρ' όλη την προσπάθειά δεν βρίσκουν το όνομά τους, τότε να απευθύνονται στον δήμο στον οποίο τα δημοτολόγια είναι εγγεγραμμένοι έως και το πέρας της ψηφοφορίας.
Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα.

Πηγή: ΕΡΑ Κοζάνης
Σύνταξη Κώστας Δαβάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.