Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Η προσφώνηση του Περιφερειάρχη Γ. Δακή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο

Παναγιώτατε, Μακαριώτατε, Σεβασμιώτατοι,
κύριε Υπουργέ, αξιότιμοι άρχοντες,
εκλεκτoί φίλοι και φίλες,

Oι Δυτικομακεδόνες καλωσορίζουμε με πηγαία αισθήματα χαράς και πάλιν στον τόπο μας και για πρώτη φορά στην πόλη της Κοζάνης τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη.
Παναγιώτατε,
Σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα του επιχωρίου Επισκόπου μας κ. Παύλου και σύσσωμης της τοπικής μας κοινωνίας, μέσω της Περιφέρειας και των Δήμων, για να εγκαινιάσετε το αναπαλαιωμένο ιστορικό Επισκοπείο της Κοζάνης, καθώς και να ευλογήσετε τα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βελβεντού.
Με αυτόν τον τρόπο επισφραγίζεται μία σύντονη ομόψυχη ενέργεια των αρμοδίων τοπικών φορέων προς την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση και μία παράλληλη, εκ του υστερήματος, γενναιόδωρη χορηγία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Παναγιώτατε,
είναι συμβολικός ο χώρος μέσα στον οποίο σας απευθύνουμε τούτον τον χαιρετισμό.
Οι Κοζανίτες αγαπούμε τον Άγιο Νικόλαο ως μέλος της οικογενείας μας. Είναι όπως τον αποκαλούμε ο σεβάσμιος «πάπος» και γι αυτό προστρέχουμε στο ναό του από γενεά σε γενεά, για να του πούμε τις δυσκολίες μας, τις αγωνίες μας και τις προσδοκίες μας. Στη δική του προστασία κατέφυγαν «πένητες και γυμνητεύοντες» και οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες.
Ο Ιερός Nαός του Αγίου Νικολάου με το καμπαναριό του, που είναι το σύμβολο της πόλης, το Επισκοπείο και οι θησαυροί των βιβλίων που φυλάσσονται στην παρακείμενη βιβλιοθήκη, υπομνηματίζουν την ευλάβεια των κατοίκων, το εκκλησιαστικό τους ήθος, τη φιλομάθειά τους, αλλά και την πρόοδο, την προκοπή και τη φιλοπατρία τους στη διάρκεια του Οθωμανικού ζυγού, κυρίως στις χώρες της Μεσευρώπης.
Αποτελούν όμως και τη στέρεα κρηπίδα, όπου στηρίχθηκαν οι νεώτεροι μέχρι και σήμερα, για να διακριθούν στα γράμματα, τις τέχνες, τις επιστήμες, στις εμπορικές δραστηριότητες και στο δημόσιο βίο.
Παναγιώτατε,
η ιστορία μας, η παραδοσιακή ευλάβεια, τα αισθήματα αλληλεγγύης και το ανήσυχο πνεύμα αποτελούν τα δικά μας αντισώματα στην παρούσα κρίση, για την υπέρβαση της οποίας, μαζί με όλες τις δικές μας αναγκαίες προσπάθειες, επικαλούμαστε και τις δικές σας πατρικές ευχές.
Καλώς ορίσατε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.