Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Management και Ηγεσία

Της Δόμνας Γκίνη, Project Manager

Ζούμε σε μια εποχή στην οποία η διεθνοποίηση και η τεχνολογική πρόοδος έχουν φέρει τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις πιο κοντά από ποτέ, έχουν δηλαδή ανοίξει τις παγκόσμιες αγορές και παρέχουν προοπτικές επικοινωνίας και διάχυσης της γνώσης σε όλες τις άκρες του πλανήτη μας. Τα νέα δεδομένα της νέας "παγκόσμιας δικτυακής οικονομίας" προσφέρουν σήμερα τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και εξέλιξης για τα άτομα, τις επιχειρήσεις και τους λαούς. Όμως, αναπόφευκτα, προκαλούν και σημαντικά προβλήματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τρέχουσα κρίση στην παγκόσμια οικονομία.
Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, προκαλούν σημαντικές αλλαγές στην οργάνωση των επιχειρήσεων και στους στόχους τους οποίους καλούνται να υπηρετήσουν οι managers και οι ηγέτες. Ταυτόχρονα, αναδεικνύουν ανάγλυφα την ανάγκη αναθεώρησης βασικών αρχών και πρακτικών του σύγχρονου management στο ολοένα και πιο σύνθετο και απαιτητικό επιχειρησιακό περιβάλλον.
Η σημερινή εποχή των συνεχών εξελίξεων χρειάζεται ηγέτες οι οποίοι θα καθοδηγήσουν τις ομάδες και θα λειτουργούν για την ομάδα ως καταλύτες που θα μεγιστοποιούν την απόδοση, την αυτοπεποίθησή και την αυτο-ενεργοποίηση της ομάδας για την εξεύρεση αποτελεσματικών και γρήγορων διαδρομών που θα την οδηγήσουν με μεγάλη πιθανότητα στο όραμα του ηγέτη.
Ηγεσία και management είναι δύο έννοιες φανερά παρόμοιες, αλλά όχι ταυτόσημες. Πολλοί συγχέουν την ηγεσία με το management. Το management, δεν έχει αρχηγούς αλλά ομάδες, όπου στόχος τους είναι η επίτευξη του επιθυμητού στόχου. Σε αντίθεση, η Ηγεσία είναι η ιδιότητα ενός ατόμου που διευθύνει μια ομάδα ανθρώπων, ενώ το management είναι η δραστηριότητα με την οποία ολοκληρώνεται κάποιο έργο μέσω άλλων ανθρώπων.
Η ηγεσία είναι ένα σημαντικό κομμάτι της διοίκησης. Ειδικότερα σήμερα περισσότερο από ότι στο παρελθόν χρειάζεται ικανή, αποτελεσματική και ποιοτική ηγεσία έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να επιβιώσουν και να είναι ανταγωνιστικές. Και επειδή υπάρχει διαφορά μεταξύ ηγεσίας και διοίκησης, ένας ικανός ηγέτης μπορεί να είναι κακός μάνατζερ και το αντίστροφο. Ευτυχώς όμως, η ηγεσία είναι μια ικανότητα που μπορεί να καλλιεργηθεί μέσω της παρατήρησης, εκπαίδευσης και της εργασιακής εμπειρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.