Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Η πιπεριά Φλωρίνης πάει στην... Ευρώπη

Καλλιεργείται εδώ και πολλές δεκαετίες στη Φλώρινα και μάλιστα, η ποικιλία αυτή πήρε το όνομά της από τον νομό που την ανέδειξε. H παραδοσιακή καλλιέργεια της κατακόκκινης πιπεριάς ήταν αντικείμενο συζήτησης για πολύ καιρό στην Φλώρινα και πάντα υπήρχε ενδιαφέρον να κατοχυρωθεί ως προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ).
Σύμφωνα με το Γεωπονικό Σύλλογο Φλώρινας αυτές τις ημέρες ξεκινά η διαδικασία συγκέντρωσης στοιχείων, προκειμένου να σταλεί εμπεριστατωμένος φάκελος στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και να πάρει το δρόμο προς τις Βρυξέλλες, για την τελική έγκριση.
Τα επιστημονικά δεδομένα υπάρχουν και είναι αποτέλεσμα ερευνών των μελών του Γεωπονικού Συλλόγου.
Η έρευνα αυτή περιλαμβάνει γεωπονικά δεδομένα και στοιχεία που θα αποδεικνύουν χωρίς αμφιβολία την καλλιέργεια του φυτού, κατά τις τελευταίες δεκαετίες στον νομό.
Το πετυχημένο παράδειγμα άλλων πιστοποιημένων προϊόντων της περιοχής όπως είναι τα φασόλια Πρεσπών ΠΓΕ, έδωσε αφορμή στον Γεωπονικό Σύλλογο να ξεκινήσει τις προσπάθειες σύνταξης φακέλου. Παράλληλα, η πιστοποίηση θα δώσει υπεραξία στο προϊόν, και οι καλλιεργητές και οι μεταποιητές της Φλώρινας θα έχουν ένα πάρα πολύ καλό όπλο στα χέρια τους.
Αξίζει να επισημανθεί ότι η πιπεριά Φλωρίνης είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στο μικροκλίμα της περιοχής ενώ διαθέτει καταπληκτικά οργανοληπτικά στοιχεία όπως το γλυκό της άρωμα, την ωραία γεύση και το έντονο κόκκινο χρώμα. Επίσης, στα θετικά των στοιχείων την καθιστούν ξεχωριστή είναι και το ότι μπορεί να μεταποιηθεί εύκολα.
Μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος θα επιχειρήσει να συνδέσει τον κοινωνικό ιστό της Φλώρινας, με το φυτό, μέσα από τη συλλογή παραδοσιακών συνταγών.

Πηγή: protothema.gr

2 σχόλια:

  1. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΕΣ ΤΡΩΝΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΙΤΟΛΑ.
    ΨΕΜΑΤΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι!Όλοι αγοράζουν πιπεριές ΦΛΩΡΙΝΗΣ από τα Μπίτολα!

      Διαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.