Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Σε απόγνωση οι κάτοικοι της Φλώρινας, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή

Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου κατέθεσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, θέτοντας το θέμα της τηλεθέρμανσης και γενικότερα της θέρμανσης στο νομό Φλώρινας.
Αναλυτικά η ερώτηση:

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν ολόκληρη τη χώρα, προξένησαν τα μεγαλύτερα προβλήματα σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και κυρίως στο νομό Φλώρινας, ο οποίος και κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Χωριά αποκλείστηκαν, το ηλεκτρικό ρεύμα διακόπηκε και αρκετές περιοχές βρέθηκαν χωρίς νερό εξαιτίας, της ψύξης του δικτύου ύδρευσης.
Οι πολικές θερμοκρασίες που «χτύπησαν» την ευρύτερη περιοχή και άγγιξαν τους -17ο C, δημιούργησαν τρομακτικά προβλήματα στους κατοίκους ενώ η δημοτική αρχή παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλλε, εξαιτίας της έλλειψης πόρων και εξειδικευμένου προσωπικού, αδυνατούσε να επιλύσει τα πολλά προβλήματα που εμφανίστηκαν.
Παρότι ακούστηκαν διάφορες προτάσεις, από το καλοκαίρι του 2011 όπως, η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης και η επιδότηση των δημοτών, με έκπτωση 80%, στα τιμολόγια της ΔΕΗ, όπως ισχύει και για τους εργαζομένους της εταιρίας, προκειμένου να ανακουφιστεί η τοπική κοινωνία από υψηλές υποχρεώσεις, σε μια περίοδο που ειδικά στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας καταγράφεται μεγάλη ύφεση και ο υψηλότερος δείκτης ανεργίας πανελλαδικά, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν υιοθέτησε καμία πρόταση, αφήνοντας τους κατοίκους απροστάτευτους.
Παράλληλα, σε τέλμα βρίσκεται και το έργο κατασκευής της τηλεθέρμανσης στην περιοχή. Δράση με την οποία, θα μειώνονταν τα έξοδα των νοικοκυριών κατά 40% σε σχέση με το σημερινό κόστος θέρμανσης. Αυτή τη στιγμή, ο φάκελος του προαναφερθέντος έργου, έχει αποσταλεί στα αρμόδια κοινοτικά όργανα, προκειμένου να αποφασιστεί το ύψος της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, αδιευκρίνιστο παραμένει το ύψος και ο τρόπος χρηματοδότησης της εθνικής συμμετοχής, που θα προέλθει από τη ΔΕΥΑΦ.
Πρόταση του δήμου Φλώρινας, είναι να εξασφαλίσει μια εγγυητική επιστολή από το υπουργείο Περιβάλλοντος, για το ποσό του Τοπικού Πόρου, που του αναλογεί για την πενταετία, προκειμένου να διατεθεί για την ιδία συμμετοχή της ΔΕΥΑΦ στην κατασκευή της τηλεθέρμανσης.
Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός :
1.Σκοπεύει να προχωρήσει σε επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης και επιδότηση των δημοτών, με έκπτωση 80%, στα τιμολόγια της ΔΕΗ, όπως ισχύει και για τους εργαζομένους της εταιρίας, προκειμένου να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά από το δυσβάστακτο οικονομικό βάρος της κατανάλωσης που προκαλείται από τις συνθήκες πολικού ψύχους που αντιμετωπίζει η περιοχή;
2.Ποιός είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν, σχετικά με την ολοκλήρωση της διαδικασιών έγκρισης και χρηματοδότησης του έργου της τηλεθέρμανσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.