Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Στ. Κωνσταντινίδης: Έλλειψη κινήτρων για τη βιομάζα καύσης pellets

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κατέθεσε ο βουλευτής Φλώρινας της Ν.Δ. Στάθης Κωνσταντινίδης με θέμα την «έλλειψη κινήτρων για τη βιομάζα καύσης pellets».
Αναλυτικά η ερώτηση:

Σε ερώτηση που είχα καταθέσει για τη βιομάζα pellets είχα επισημάνει τις ευνοϊκές συνέπειες από τη χρήση της για τους καταναλωτές, για την Ελληνική οικονομία και για την υλοποίηση του δεσμευτικού στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των ρύπων κατά 20%, για αύξηση της συμμετοχής κατά 20% των Α.Π.Ε. στην παραγωγή ενέργειας και για αύξηση 20% της ενεργειακής απόδοσης.
Παρά ταύτα, αντί να παρέχονται κίνητρα για την παραγωγή της και για τη χρήση της από τους καταναλωτές, η θέσπιση ΦΠΑ 23% μειώνει την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος, ενώ άλλες πηγές όπως το φυσικό αέριο, το οποίο μάλιστα δεν ανήκει στις Α.Π.Ε., διακινείται στην αγορά με 11% Φ.Π.Α.
Ο π. Υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου στην απάντηση του με ενημέρωνε, ότι σύμφωνα με την οδηγία 2006/112/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον καθορισμένο πίνακα αγαθών και υπηρεσιών για τα οποία τα κράτη-μέλη δύνανται να εφαρμόσουν μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. δεν συμπεριλαμβάνεται η βιομάζα pellets και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, με δεδομένο ότι οι διατάξεις του κώδικα ΦΠΑ αποτελούν ενσωμάτωση των διατάξεων της παραπάνω κοινοτικής οδηγίας στο εσωτερικό δίκαιο και οποιαδήποτε παρέκκλιση θα αποτελούσε κοινοτική παράβαση.
Η απάντηση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, διότι για τις ΑΠΕ οι χώρες έχουν δικαίωμα να έχουν χαμηλό Φ.Π.Α. Ενδεικτικά η Γαλλία έχει 5.5% συντελεστή, η Γερμανία 7%, η Αυστρία κα η Ιταλία 10%.
Η συστηματική ανάπτυξη των Α.Π.Ε., μαζί με τη βιομάζα, μπορούν να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας και να αναπτύξουν σημαντική οικονομική δραστηριότητα. Η βιομάζα μάλιστα, αν υπάρξει σοβαρό σχέδιο, μπορεί να αποτελέσει εξαγώγιμο προϊόν, με ότι αυτό συνεπάγεται και όλα αυτά σε μία δύσκολη και κρίσιμη οικονομική περίοδο για τη χώρα μας.
Η χρήση της βιομάζας pellets, πολύ περισσότερο σε περιοχές με παρατεταμένο και βαρύ χειμώνα, όπως η Φλώρινα, μπορεί να αποτελέσει μία καλή λύση για να αντικατασταθεί το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο με την ακριβή τιμή του έχει δημιουργήσει συνθήκες εξαθλίωσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Προτίθεται το Υπουργείο Οικονομικών να μειώσει τον Φ.Π.Α.της βιομάζας pellets;
2. Προτίθενται ταυτοχρόνως να επιδοτήσουν την εγκατάσταση καυστήρων pellets
σε αντικατάσταση των καυστήρων πετρελαίου, ώστε να ανακουφιστούν οικονομικά,
νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά και να μειωθούν οι ρύποι στην ατμόσφαιρα, που βρίσκονται σε δραματικά υψηλό επίπεδο;
3. Μελετάται η εφαρμογή προγραμμάτων ως κινήτρων για τη δημιουργία επενδύσεων με
αντικείμενο τη βιομάζα pellets;
4. Εντάσσεται η βιομάζα στην πολυδιαφημιζόμενη «πράσινη ανάπτυξη», έστω και αν αυτή
παραμένει ακόμα στα χαρτιά;

3 σχόλια:

  1. για τα φρουτακια θα μας πει κατι ο βουελυτης;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΘΑ ΣΑΣ ΔΟΣΕΙ ΤΗΝ ΜΠΑΝΑΝΑ ΣΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ρε Ανώνυμε Jan 25, 2012 07:57 AM
    ποιός είναι ο .."βουελυτης"... και για ποιά φρουτάκια θέλεις να σου πεί?Μου φαίνεται σε λάθος θέμα σχολιάζεις και αναφέρεσαι σε οπώρα.Σειντονύσου και ροθογκαρφίσου!!!!μας μεπρδέυεις!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.