Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Πρόταση Κωνσταντινίδη για «λιγνιτόσημο» υπέρ των ενεργειακών δήμων

Κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Ποινική προστασία του περιβάλλοντος – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ – Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης για τη διαχείριση αποβλήτων – Εναρμόνιση με την οδηγία 2008/98/ΕΚ – Ρύθμιση θεμάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φλώρινας κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης για το θέμα, που έχει θέσει, εδώ και πολύ καιρό, το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων και αφορά την επιβολή τέλους ανά παραγόμενης μεγαβατώρας ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.
Επειδή σήμερα, ο μόνος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη είναι η ΔΕΗ και ο λιγνίτης εξορύσσεται σε συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες, δηλ., Φλώρινας, Κοζάνης, Αρκαδίας, ο κ. Κωνσταντινίδης ανέλαβε πρωτοβουλία να συνεννοηθεί με όλους τους Βουλευτές των εν λόγω Π.Ε.Φ., ώστε να κατατεθεί πρόταση και να συζητηθεί κατά τη δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου. Η πρόταση κατατέθηκε και συνυπογράφεται από τους Βουλευτές Λιάνη Γεώργιο, Αθανασιάδη Αλέξανδρο, Βλατή Ιωάννη, Κασαπίδη Γεώργιο, Παπαδόπουλο Μιχαήλ, Κωνσταντινόπουλο Οδυσσέα, και Λυκουρέντζο Ανδρέα.
Επίσης, την πρόταση στηρίζουν οι Υπουργοί κ.κ. Ρέππας Δημήτριος και Κουκουλόπουλος Παρασκευάς, οι οποίοι εκλέγονται στις Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας και Κοζάνης αντίστοιχα.
Η πρόταση έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ
Τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου

Θέμα: Πρόταση Βουλευτών για την τροποποίηση της παρ. 7, του άρθρου 52, του σχεδίου νόμου «Ποινική προστασία του περιβάλλοντος – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ – Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης για τη διαχείριση αποβλήτων – Εναρμόνιση με την οδηγία 2008/98/ΕΚ – Ρύθμιση θεμάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής».

Κύριε Πρόεδρε,

Κατά τη 2η ανάγνωση του ως άνω σχεδίου νόμου του ΥΠΕΚΑ, οι υπογράφοντες Βουλευτές προτείνουμε τη τροποποίηση της παρ. 7, του άρθρου 52, ώστε να περιγράφεται ρητά από το νόμο η διαδικασία απόδοσης του επιβαλλόμενου τέλους.
Συγκεκριμένα, στον ειδικό διαχειριστικό λογαριασμό του άρθρου 40 του ν.2773/1999, υπέρ του οποίου επιβάλλεται, με το παρόν σχέδιο νόμου και σε βάρος των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, ειδικό τέλος δύο (2) ευρώ ανά ΜWh παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, να καθοριστεί μέρος του ειδικού τέλους, ήτοι 50%, δηλ. ένα (1) ευρώ, υπέρ των ενεργειακών Δήμων της Χώρας, Φλώρινας, Κοζάνης, Αρκαδίας, δηλ. των Δήμων που, εντός των γεωγραφικών τους ορίων, δραστηριοποιούνται λιγνιτικές μονάδες.
Η απόδοση του ημίσεως του λιγνιτικού τέλους έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τη δραστηριοποίηση λιγνιτικών μονάδων στις συγκεκριμένες περιοχές. Αποτελεί ανάγκη η άμεση έναρξη δράσεων για την προετοιμασία της μεταλιγνιτικής εποχής, η οποία θα αφήσει στην κυριολεξία «κρανίων τόπους» στις περιοχές όπου εξελίχθηκε η εξόρυξη του λιγνίτη, δηλαδή στα ορυχεία, για να λειτουργήσουν οι λιγνιτικές μονάδες, παράγοντας φθηνή ενέργεια και συμβάλλοντας τα μέγιστα στην Εθνική Οικονομία και στην ανάπτυξη της πατρίδας μας.
Είναι αδήριτη ανάγκη να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές μέσω του ειδικού τέλους με τη συμβολή και των ενεργειακών Δήμων, για την υλοποίηση επενδύσεων Α.Π.Ε., ώστε οι περιοχές παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη να συνεχίσουν να αποτελούν ενεργειακούς πόλους αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στους τοπικούς επενδυτές να καταστούν παραγωγοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ταυτόχρονα, στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας, θεωρούμε επιβεβλημένη την εξαίρεση των κατοίκων των Περιφερειακών Ενοτήτων παραγωγής λιγνίτη, δηλ. Φλώρινας, Κοζάνης, Αρκαδίας, από την υποχρέωση πληρωμής του ειδικού τέλους δύο (2) ευρώ ανά ΜWh παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, καθόσον θεωρείται βέβαιο, ότι το τέλος αυτό θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές μιας και ο μοναδικός παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη είναι η ΔΕΗ Α.Ε.

1 σχόλιο:

  1. Φτάνει ρε ΣΤΑΘΗΚΑ όλο προτάσεις και επερωτήσεις είσαι,λες και σου δίνει κανένας σημασία. ΕΛΕΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.