Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Τα σημαντικότερα γεγονότα του 2011 στη Φλώρινα

Λίγες μόνο ώρες απομένουν μέχρι το 2011 να παραδώσει τη σκυτάλη του χρόνου στο 2012 και επιχειρούμε μία μικρή ανασκόπηση των σημαντικότερων γεγονότων που απασχόλησαν τη Φλώρινα κατά τη διάρκεια της χρονιάς που μας αποχαιρετά (ίσως και κάποια να μας ξέφυγαν, όχι πάντως ηθελημένα).

Στις 29 Ιανουαρίου πραγματοποιείται το τελευταίο δρομολόγιο του τρένου μεταξύ Θεσσαλονίκης – Φλώρινας, καθώς η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποφάσισε την κατάργηση της γραμμής, η οποία μέχρι και σήμερα δεν έχει επαναλειτουργήσει.

15 χρόνια παράδοσης έκοψε με το σπαθί του ο Δημήτρης Δούδος, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο ατομικό του Ξίφους Ασκήσεως Εφήβων στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που έλαβε χώρα στην Αθήνα στις 30 και 31 Ιανουαρίου.

Στις 20 Φεβρουαρίου η Γενική Γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επισκέφτηκε τη Φλώρινα, ως η κεντρική ομιλήτρια εκδήλωσης με θέμα τη συμμετοχή των γυναικών στον ένοπλο λαϊκό αγώνα, μέσα από τις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού.

Πολλές και ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσαν στη Φλώρινα οι συγχωνεύσεις σχολείων. Από τον Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο σε πολλές κοινότητες οι κάτοικοι αντέδρασαν έντονα, όμως τελικά το σχέδιο των συγχωνεύσεων εφαρμόστηκε.

Εγκαινιάστηκαν στις 9 Μαρτίου οι νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις του συνοριακού σταθμού Νίκης, από τον υφυπουργό Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά.

Πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα, στις 12 και 13 Μαρτίου, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ξιφασκίας Νέων Ανδρών – Γυναικών.

Ψηφίστηκε στις αρχές Μαρτίου το τελικό κείμενο της τροπολογίας που προβλέπει τη μετεγκατάσταση του οικισμού των Αναργύρων. Οι κάτοικοι του οικισμού, σε δημοψήφισμα της 13ης Νοεμβρίου, επέλεξαν την Ολυμπιάδα για τον τόπο μετεγκατάστασης τους.

Τρίτη στον κόσμο αναδείχτηκε τον Μάρτιο η 16χρονη Σταυρούλα Δήμκου, που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στη σπάθη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων/νεανίδων στην Ιορδανία.

Πρωταθλητής Ευρώπης στο τζούντο αναδείχτηκε στις 22 Απριλίου, για δεύτερη φορά στην καριέρα του, ο Ηλίας Ηλιάδης στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Κωνσταντινούπολης.

Στις 29 και 30 Απριλίου, ο Βασίλης Χατζηπαναγής παρακολούθησε το 1ο Τουρνουά Ακαδημιών Ποδοσφαίρου Φλώρινας, στο Αμμοχώρι.

Πραγματοποιήθηκαν από τις 6 έως 8 Μαΐου στη Φλώρινα, τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Εφήβων – Νεανίδων και Παίδων – Κορασίδων της άρσης βαρών.

Το χρυσό μετάλλιο στο Γκραν Σλαμ της Μόσχας κατέκτησε τον Μάιο ο Ηλίας Ηλιάδης, στο τζούντο, και έκανε αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση στην ολυμπιάδα του 2012 στο Λονδίνο.

Το κίνημα των Αγανακτισμένων Πολιτών ενάντια στην κρίση φτάνει και στη Φλώρινα, καθώς την Τετάρτη 1 Ιουνίου πραγματοποιείται η πρώτη συγκέντρωσή τους στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Οικογενειακή τραγωδία εκτυλίχθηκε στις 6 Ιουνίου στη Βεγορίτιδα, καθώς ένα ηλικιωμένο αντρόγυνο από το Φαράγγι πνίγηκε στα νερά της λίμνης.

Το τριήμερο 11-13 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε ο ποδηλατικός αγώνας DrosopigiRace 2011, με τη συμμετοχή δεκάδων αθλητών.

Την ανεξαρτητοποίησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε στις 14 Ιουνίου, ο βουλευτής Φλώρινας Γιώργος Λιάνης, αντιδρώντας στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Η Φλώρινα υποδέχτηκε στις 14 Ιουνίου τη Φλόγα των Παγκόσμιων Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2011, Special Olympics.

Πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα, στις 18 και 19 Ιουνίου η Σύνοδος Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Ελληνικών ΑΕΙ.

Την πρώτη θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, που διεξήχθη στις 18 Ιουνίου, κατέκτησαν οι μαθητές της Δ’ τάξης του 2ου δημοτικού σχολείου Αμυνταίου Βαλάντης Ελευθεριάδης, Κωνσταντίνος Ηλιάδης και Γεώργιος Ελευθεριάδης. Στον ίδιο διαγωνισμό, την τέταρτη θέση κατέκτησαν οι μαθητές της β’ τάξης του ΕΠΑΛ Αμυνταίου Στέφανος Χασάπης, Πέτρος Φορτομάρης και Στέφανος Παπανικολάου. Προπονητές των ομάδων ήταν οι καθηγητές Ηλεκτρολογίας Κωνσταντίνος Παπαγιάννης και Παύλος Ηλιάδης.

Πραγματοποιήθηκε από τις 8 μέχρι τις 10 Ιουλίου το 1ο Παγκόσμιο Αντάμωμα των Απανταχού Πισοδεριτών.

Ιστορική ημέρα ήταν η 12η Ιουλίου για το πανεπιστημιακό τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας, καθώς παρέλαβαν τα πτυχία τους οι πρώτοι απόφοιτοι.

Με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης στις 15 Ιουλίου, ο Θόδωρος Σουμπάσης τοποθετήθηκε στη θέση του προέδρου της Δ.Ε.Θ.

Τη Φλώρινα και το Αμύνταιο επισκέφτηκε στις 15 Ιουλίου ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Ποικίλες αντιδράσεις από φορείς και πολίτες προκάλεσαν δηλώσεις του προέδρου της Μελίτης Π. Αναστασιάδη σε εφημερίδα των Σκοπίων, στις 20 Ιουλίου. Ο κ. Αναστασιάδης φέρεται να αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη δημιουργία κρατικού ραδιοφώνου της «Μακεδονίας» που θα λειτουργεί από τη Φλώρινα, να δήλωσε πως στη Μελίτη ζουν 2.300 Μακεδόνες και μερικοί Τούρκοι, Αλβανοί και Γραικομάνοι, να ζήτησε να διδάσκεται στα σχολεία η Σλαβομακεδονική γλώσσα, ενώ είπε πως εκλέχτηκε πρόεδρος από το «Ουράνιο Τόξο» και όχι από το ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος πάντως διέψευσε αυτές τις δηλώσεις.

Στις 26 και 27 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις «Πρέσπες». Η εκδήλωση της πρώτης μέρες είχε τον τίτλο «Από τον Παπαδιαμάντη στον Ελύτη», ενώ τη δεύτερη βραδιά ο Σταμάτης Κραουνάκης τραγούδησε στον Άγιο Αχίλλειο.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, επισκέφτηκε το νομό Φλώρινας στις 28 και 29 Αυγούστου.

Πραγματοποιήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου το 1ο Φεστιβάλ Βεγορίτιδας, στις γραφικές όχθες της λίμνης, με τη συμμετοχή της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου.

Την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο στη Σπάθη, στο Πανελλήνιο Κύπελλο Εφήβων – Νεανίδων (κάτω των 17 ετών) που έγινε στο Ο.Α.Κ.Α., κατέκτησε τον Οκτώβριο η πρωταθλήτρια Ελλάδος και χάλκινη παγκόσμια πρωταθλήτρια Σταυρούλα Δήμκου.

Η ανάγκη δημιουργίας ειδικού σχολείου στη Φλώρινα οδήγησε τον Σπύρο Καρατζούλη στο να ξεκινήσει ένα ποδηλατικό ταξίδι από την ακριτική πόλη της Φλώρινας με τελικό προορισμό την Αθήνα, προκειμένου να προβάλλει το πρόβλημα. Το ταξίδι ξεκίνησε στις 2 και ολοκληρώθηκε στις 4 Νοεμβρίου. Η συνολική διαδρομή ήταν 610 χιλιόμετρα.

Το 2ο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ξίφους Ασκήσεως Εφήβων «Florina Eurocup» πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του κλειστού γυμναστηρίου Φλώρινας στις 29 και 30 Οκτωβρίου.

Ένας 38χρονος αρχιπυροσβέστης από την Καστοριά σκοτώθηκε το πρωί της 19ης Νοεμβρίου στην περιοχή της Πρέσπας, όταν το πυροσβεστικό όχημα που οδηγούσε ανετράπη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και έπεσε σε χαράδρα.

Ο Σάββας Σαπαλίδης εξελέγη νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης εκλογικής αναμέτρησης (9/10 Δεκεμβρίου). Ο συνδυασμός «Επιμελητηριακή Συνεργασία» με επικεφαλής τον Σάββα Σαπαλίδη έλαβε 817 ψήφους και συνολικά 18 έδρες, ενώ ο συνδυασμός «Επιμελητηριακή Ανανέωση» με επικεφαλής τον Βασίλη Μπούτση 204 ψήφους και 3 έδρες.

Η κοινωνία του Αμυνταίου και της Φλώρινας θρήνησε στις 15 Δεκεμβρίου το χαμό ενός 29χρονου από το Αμύνταιο στην άσφαλτο. Το τραγικό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε, στην παλαιά Ε.Ο. Φλώρινας – Έδεσσας, όταν το Ι.Χ. του 29χρονου συγκρούστηκε μετωπικά με νταλίκα.

Περισσότερες από 70 φωτιές άναψαν τα μεσάνυχτα της 23ης Δεκεμβρίου στη Φλώρινα και στις τοπικές κοινότητες του δήμου, στην αναβίωση του παραδοσιακού χριστουγεννιάτικου εθίμου.

Το 2011 μας αποχαιρετά με «πολικές» θερμοκρασίες και χιόνι.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

7 σχόλια:

  1. Ειμαι Φλωρινιωτης

    ΑΛΛΑ ...γιατι απο ολα αυτα ΚΑΝΕΝΑ δεν ειναι σημαντικο για εμενα????πχ..////Στις 29 και 30 Απριλίου, ο Βασίλης Χατζηπαναγής παρακολούθησε το 1ο Τουρνουά Ακαδημιών Ποδοσφαίρου Φλώρινας, στο Αμμοχώρι./// εε και..σημαντικη αρπαχτη εκανε και αυτος οπως πολλοι αλλωστε και εαν το καλοδειτε μαλλον ολοι και κατι θελουν στο τελος απο αυτα τα..σημαντικα του 11

    Σημαντικο θα ηταν να ειχαν γινει αυτα που χρονια δεν εγιναν αλλα να γινουν εστω μια χρονια..

    ( σχεδιοο πολης-εγνατια οδος-φθσικο αεριο και τηλεθερμανση πολυκεντρο Mall agora
    ΕΑΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑΝ απο αυτους που τα παιρνουν επαιζε μια μονο φορα ///SIMCITY/// στο PC θα εβλεπε πια εργα και ημερες ειναι σημαντικες

    Τι με νοιαζει εαν καποιος πηρε μεταλλιο και καποιος εγινε προεδρος και καποιος μιλησε και αλλος το εξυσε???....

    0,93 το πετρελαιο απο 0,68 το 10
    250 τα τελη απο 180 το 10
    860 ο μισθος απο 1200 το 10
    1.70 η βενζινη απο 1,20 το 10

    και η αναπτυξη κατω
    κλεινουν μαγαζια ,φευγουν τρενα, και φευγουν φοιτητες
    0 εργοστασια
    0 παραγωγη
    0 σε ολα

    αντε για παω σε μερη με θαλασσα και ηλιο μπας και ζησω
    θα ερθετε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ μαζί σου 11:56μμ εγώ πάντως έρχομαι!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΡΧΟΜΑΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΑΝ ΕΧΕΙ ΘΑΛΑΣΣΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ego palli oxi den erxome mazi sas.kala einai kai edo xalaraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ξεχάσατε επίσης να αναφέρετε οτι το 2011 τα τμήματα του ΤΕΙ αφέθηκαν χωρίς εισακτέους και τον Φεβρουάριο οργανώθηκε μια πρωτοφανής για την Φλώρινα αντίδραση ενάντια στην διακοπή της Σιδηροδρομικής σύνδεσης.

    Επίσης το 2011 ο Δήμος και οι υπόλοιπες αρχες της Φλώρινας επέδειξαν πρωτοφανή αδιαφορία για τα δύο παραπάνω προβλήματα. Για την ακρίβεια σήμερα 31/12 εχουν περασει 229 μέρες απο τις 17/5 οπότε και αποφασίστηκε η συγκρότηση "επιτροπής αγωνα" η οποία ακόμα "οργανώνεται". Καλά κρασιά κυρίες και κύριοι..

    Αλλα θα μου πείτε, εδω φτάσαμε σε σημείο να μην οργανώσουμε γιορτή τσίπουρου, για το τρενο και το ΤΕΙ θα νοιαζόμαστε.. ;

    Καλη χρονιά με όρεξη και υγεία για νέους αγωνες γιατι θα μας χρειαστεί !

    Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ftanoi pia na klegesteeeeeeeeeeeeeeeee mizeroi e moizeroi!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα συμφωνισο και εγω, η φλωρινα ειναι μονο για μερικους , για αυτους που περνουν καλους μησθους ,που περνουν δυο μησθους ,για αυτους που η πατεραδες αφησαν κομποδεμα,και αυτη που εκμεταλευτικαν καταστασις με κοματα θεσις αρπακτες ,λοβητουρες ,βρεθηκαν με περιουσιες απο το μηδεν ,ειμαι 59 χρονων την μονι συμβουλη που μπορω να δωσο, στους νεους και νεες ,στα παιδια μας ,οχι μεταναστες στην ξενιτια παλι ,φτανι ποναμε για τα αδελφια μας που χαθηκαν ,τα χιλαδες αδελφια μας ,μονο εσωτερικη μεταναστευση,εδω στην ελλαδα μας ,στην πατριδα μας ,που μηλαμε την ειδια γλωσσα ,σε οποιοδηποτε μερος που εχει περισοτερες δουλειες τουρισμο ,λιγοτερο χειμωνα ,θαλασσα ,στην πατριδα μας ,οχι στην ξενιτια, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ σε ολους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.