Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΣΥ: η κυβέρνηση «βάζει χέρι» στις αγροτικές επιδοτήσεις

Η κυβέρνηση «βάζει χέρι» στις αγροτικές επιδοτήσεις, προκειμένου να εισπράξει τα τσουχτερά ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, τα οποία οι μικρομεσαίοι αγρότες δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν. Χιλιάδες αγρότες που επισκέπτονται τα καταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας για να πληρωθούν την προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης, διαπιστώνουν ότι τα χρήματα που τους καταβάλλονται είναι λιγότερα από αυτά που δικαιούνται, καθώς γίνεται παρακράτηση μέρους της Ενιαίας Ενίσχυσης για την εξόφληση των οφειλών τους για τα διογκωμένα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ.
Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που η μικρομεσαία αγροτιά βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση και τα χρήματα των επιδοτήσεων είναι άκρως απαραίτητα για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών αναγκών του αγροτικού κόσμου.
Οι τσουχτερές αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ επιβλήθηκαν στο πλαίσιο του εκτρωματικού νόμου για τον ΕΛΓΑ, που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις μέσα στους αγρότες. Με βάση αυτό το νόμο, τα ασφάλιστρα για τον ΕΛΓΑ εκτοξεύονται στα ύψη, χωρίς, μάλιστα, να παρέχεται εγγύηση πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης σε περίπτωση ζημιάς.
Ταυτόχρονα, αυθαίρετα και εκβιαστικά, υποχρεούνται οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι, μαζί με τις αιτήσεις για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της Ενιαίας Ενίσχυσης, καθώς και για τη σύνταξη του Μητρώου Αγροτών, να υπογράψουν χρέωση λογαριασμού - εξουσιοδότηση προς τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να εισπράξει από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές. Μάλιστα, εκβιάζονται να το κάνουν με την απειλή της εφορίας, καθώς, στα σχετικά χαρτιά που τους στάλθηκαν, αναφέρεται πως «σε περίπτωση μη καταβολής της ειδικής υπέρ ΕΛΓΑ ασφαλιστικής εισφοράς...», τότε «το οφειλόμενο ποσό αποστέλλεται για βεβαίωση και είσπραξη στη ΔΟΥ και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων»!
Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών δεν πλήρωσε τα αυξημένα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ. Παρά τις απειλές και τους εκβιασμούς, λίγοι ήταν αυτοί που δέχτηκαν να υπογράψουν εξουσιοδότηση προς τον ΕΛΓΑ για είσπραξη των οφειλών τους από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Όμως, όπως αναφέρουν καταγγελίες αγροτών, η ΑΤΕ έκανε παρακρατήσεις από την Ενιαία Ενίσχυση, όχι μόνο από εκείνους που υπέγραψαν, αλλά και απ' αυτούς που δεν έχουν υπογράψει την εξουσιοδότηση! Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι οι κοινοτικοί κανονισμοί, σαφώς και κατηγορηματικώς, δεν επιτρέπουν παρακρατήσεις από τις αγροτικές επιδοτήσεις για την απόδοση οφειλών.
Η «Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΠΑΣΥ) είχε προειδοποιήσει τους αγρότες ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει την αρπαγή του «χαρατσιού» των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ, μέσω της παρακράτησης των επιδοτήσεων, καταγγέλλοντας ότι σ' αυτή τη μεθόδευση θα έχει τη συνδρομή της ΠΑΣΕΓΕΣ και των Ενώσεων Συνεταιρισμών, καθώς και του ΟΠΕΚΕΠΕ και της ΑΤΕ. Και πράγματι, έτσι έγινε:
Η ΠΑΣΕΓΕΣ, οι Ενώσεις και ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησαν τις μηχανογραφικές και ηλεκτρονικές διαδικασίες για την «παγίδευση» των αγροτών και η ΑΤΕ προχωράει στην αρπαγή των αγροτικών επιδοτήσεων, με αυθαίρετο και παράνομο τρόπο.
Η ΠΑΣΥ δεν είχε μείνει στις καταγγελίες και τις προειδοποιήσεις, αλλά προχώρησε σε αγωνιστικές παρεμβάσεις, όπως η παράσταση διαμαρτυρίας προς Διεύθυνση του ΕΛΓΑ στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη, ενώ αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου καλούσε τους μικρομεσαίους αγρότες ν' αγωνιστούν, διεκδικώντας:
* Να παγώσουν οι διαδικασίες για το «χαράτσι».
* Να μην ισχύσει ο νόμος - έκτρωμα.
* ΕΛΓΑ, κρατικό φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα αποζημιώνει στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους.
* Να καταβληθούν οι επιδοτήσεις άμεσα σε όλους τους αγρότες χωρίς γραφειοκρατικές και άλλες ψευτοδικαιολογίες.
Η ΠΑΣΥ καλεί και τώρα τους μικρομεσαίους αγρότες να αντιδράσουν αγωνιστικά στην κυβερνητική επιχείρηση κλοπής των επιδοτήσεών τους, συνεχίζοντας, ταυτόχρονα, την πάλη για την ανατροπή της ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων. – Μια αγροτική ανάπτυξη που θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης, με τη συνεταιριστικοποίηση της διάσπαρτης αγροτικής γης και παραγωγής, τη δημιουργία των παραγωγικών συνεταιρισμών, που θα προωθούν κοινές καλλιεργητικές εργασίες με κρατική στήριξη, για την παραγωγή φτηνών και ασφαλών τροφίμων για τη διατροφή του λαού και των αναγκαίων πρώτων υλών για τη μεταποιητική βιομηχανία.

2 σχόλια:

  1. και οχι μονο ,καλλιεργιτικο δανειο που πληρωνεις μονο τους τοκους και κεφαλαιο οποτε εχεις τους ηρθε να κρατησουν τωρα με τετοια αφραγγεια που εχει πεσει μερος του κεφαλαιου . ΑΙ ΣΙΧΤΙΡ ΡΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συγνωμη αλλα πως βγαινει το κκε και διαμαρτυρεται για κοινοτικες ενισχυσεις ενω εχει σαν πολιτικη γραμμη την εξοδο απο την ε.ε ? δεν ειναι εντελως αντιφατικο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.