Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Στο «σφυρί» ο ΑΗΣ Αμυνταίου

Δύο λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ σχεδιάζει να πουλήσει η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Η πώληση των δύο μονάδων, που βρίσκονται στο Αμύνταιο και τη Μεγαλόπολη, θα πραγματοποιηθεί προκειμένου η ΔΕΗ να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ανταγωνισμού και στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της κυβέρνησης που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο, υποστήριξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το άνοιγμα της αγοράς αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες.
Άλλωστε, η Κομισιόν ασκεί εδώ και χρόνια πιέσεις στην Ελλάδα για άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στην παραγωγή λιγνίτη, ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να απελευθερώσει το 40% της αγοράς λιγνίτη.
Στα πλαίσια αυτά, η ελληνική πλευρά έχει προτείνει την πώληση των δύο μονάδων, δηλαδή του Αμύνταιου και της Μεγαλόπολης, που διαθέτουν συνολική ισχύ 900 MW. Πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να πωληθεί το σύνολο της ισχύος των δύο μονάδων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το χρόνο πώλησής τους.
 
Παραχώρηση άδειας λειτουργίας κοιτασμάτων
Πέραν της πώλησης των δύο μονάδων, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο παραχώρησης της άδειας λειτουργίας ενός νέου κοιτάσματος λιγνίτη στη Βεύη, καθώς και να προχωρήσει σε ανταλλαγές ισχύος μεταξύ της ΔΕΗ και ανταγωνιστών της.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι ενέργειες αυτές θα επιτρέψουν να ικανοποιηθεί ο στόχος για άνοιγμα του 40% της αγοράς λιγνίτη.
Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε την δέσμευση της κυβέρνησης για πώληση ποσοστού έως 17% της ΔΕΗ το 2012, κατά προτίμηση σε στρατηγικό επενδυτή και όχι μέσω του Χρηματιστηρίου. Μια άλλη επιλογή, ανέφερε, θα ήταν να εκχωρήσει ποσοστά επιμέρους θυγατρικών της ΔΕΗ σε επενδυτές.

Πηγή: newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.