Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Επίσκεψη του Περιφερειάρχη Γιώργου Δακή σε έργα της Φλώρινας

Το φράγμα Τριανταφυλλιάς επισκέφτηκε χθες, Τετάρτη 24 Αυγούστου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας κ. Δημήτριο Ηλιάδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Γιάννη Αντωνιάδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας κ. Πασχάλη Χαρούμενο, τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Χρήστο Ευαγγέλου και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Ο κ. Δακής, είχε αρχικά συνάντηση με τους εργαζόμενους, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι επί πολλούς μήνες, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη στάση εργασιών του έργου. Κατόπιν ενημερώθηκε για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την πορεία του.
Σε δηλώσεις του ο κ. Δακής τόνισε: «Είναι ένα μεγάλο έργο για την Π.Ε. Φλώρινας με πολυεπίπεδη σημαντική αξία και χρηστικότητα όταν ολοκληρωθεί. Δυστυχώς έχει σταματήσει. Σε στενή συνεργασία όλων των τοπικών φορέων θα συζητήσουμε με την κυβέρνηση για να βρούμε τρόπους χρηματοδότησης, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο με τις αναγκαίες υποδομές και να δώσει επίλυση σε μεγάλα ζητήματα άρδευσης και ύδρευσης.
Βέβαια, σε όλο αυτό και ο σχεδιασμός και η μελέτη αρδευτικού που είναι σε εξέλιξη είναι ιδιαίτερα θετικά και ελπίζουμε ότι, παρά τις μεγάλες δυσχερείς συνθήκες, στα πλαίσια αναθεώρησης όλων των χρηματοδοτήσεων και επικαιροποιήσεων, λόγω της ωριμότητας και του γεγονότος ότι ένα μεγάλο κομμάτι έχει ήδη κατασκευαστεί, να μπορέσουμε να βρούμε πηγή χρηματοδότησης.
Στο σημείο αυτό θέλω να εκφράσω και τη μεγάλη αγωνία μου για το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας στην Περιφέρεια μας η οποία, εκτός από το ότι μας φέρνει σε επίπεδο πρωταθλητισμού, αποσαθρώνει τον κοινωνικό ιστό. Και βέβαια, οι χρηματοδοτήσεις μεγάλων δημοσίων έργων, πέραν του συγκριτικού πλεονεκτήματος που θα επιφέρουν μετά την ολοκλήρωση των υποδομών, βοηθούν και στην απασχόληση και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Είναι ένα ζήτημα που εδώ, στο φράγμα της Τριανταφυλλιάς, έχει ιδιαίτερη επικαιρότητα λόγω του προβλήματος μεγάλου αριθμού συμπατριωτών που εργάζονταν εδώ πριν διαλυθεί η προηγούμενη σύμβαση και των εκατοντάδων χιλιάδων οφειλών που έχουν από την ανάδοχη εταιρεία. Και όλο αυτό δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα βιοπορισμού και επιβίωσης όλων αυτών των συμπατριωτών μας.
Είναι ζητήματα αλληλένδετα, τα αντιμετωπίζουμε με όρους ευθύνης, σύνεσης και παρέμβασης για να βρεθούν θετικές λύσεις».
Το φράγμα Τριανταφυλλιάς είναι χωμάτινο, ύψους περίπου 75 μ., και με την ολοκλήρωσή του θα μπορεί να αρδεύσει λεκάνη 45.000 στρεμμάτων, ενώ θα συμβάλλει και στην ύδρευση του δήμου Φλώρινας.
Αμέσως μετά, ο κ. Δακής επισκέφτηκε και τον ταμιευτήρα Παρορίου, όπου και ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών.
«Είναι ένα έργο πολύ σημαντικό για την περιοχή, το οποίο εκτελεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ευελπιστούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε λιγότερο από ένα χρόνο, να έχει ολοκληρωθεί και να βοηθήσει τα αρδευτικά δεδομένα της περιοχής.
Έχουμε πάρει απόφαση και έχουμε εντάξει στους ΚΑΠ της Περιφέρειας τη δημοπράτηση του αρδευτικού έργου οπότε, δεδομένου ότι υπάρχει ο αγωγός του φράγματος, πιστεύουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα πολύ σημαντικό έργο για την Π.Ε. Φλώρινας θα είναι πραγματικότητα, που θα βοήθησε την αγροτική οικονομία, αλλά και θα δημιουργήσουμε - με τις παρεμβάσεις και το σχεδιασμό μας - έναν πνεύμονα όασης και οικοτουριστικής αξιοποίησης στην περιοχή. Είναι έργο γέφυρα, χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και οι εργασίες προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δακής.
Η κατασκευή του έργου έχει ως σκοπό την πλήρη εκμετάλλευση του υδάτινου δυναμικού των χειμάρρων Παρορίου και Κρατερού, για την ικανοποίηση των αναγκών της περιοχής με την άρδευση γεωργικής γης έκτασης μέχρι και 7.000 στρεμμάτων. Ο ταμιευτήρας αναμένεται να είναι έτοιμος μέχρι το Νοέμβριο, εάν το επιτρέψουν και οι καιρικές συνθήκες.
Ολοκληρώνοντας την περιοδεία του σε έργα της Π.Ε. Φλώρινας, ο Περιφερειάρχης επισκέφτηκε και το Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας - Πισοδερίου, προκειμένου να διαπιστώσει την ετοιμότητα ενόψει της χειμερινής περιόδου.

1 σχόλιο:

  1. Δεν βλέπω πουθενά τον δήμαρχο Φλώρινας (κ. Βοσκόπουλο) η έστω κάποιο εκπρόσωπό του!
    Να εικάσω ότι εκεί στο δήμο Φλώρινας δεν ενδιαφέρονται για τα τεράστια αυτά έργα, που βρίσκονται στην δική τους χωρική αρμοδιότητα και όταν και αν ολοκληρωθούν, ωφελούμενοι θα είναι αποκλειστικά κάτοικοι-δημότες Φλώρινας;
    Εκτός και αν πιστέψουμε όλους αυτούς που λεν ότι, ο δήμαρχος ενδιαφέρεται μόνο για έργα με προϋπολογισμούς μέχρι 12.000 ευρώ, για να μπορεί να τα αναθέτει σε ημετέρους και τα συγκεκριμένα κοστίζουν πολλά εκατομμύρια ευρώ!
    Εκτός αυτού, δεν πληρώνονται και από τον ίδιο και χρήματα του δήμου, αλλά βαραίνουν τους προϋπολογισμούς άλλων φορέων και αυτός θα έπρεπε να είναι, ακόμα ένας πρόσθετος λόγος για έντονη ενεργοποίηση του δημάρχου!
    Θα μου πείτε τώρα τι σας λέω, δεν ξέρω τι δήμαρχο έχουμε;
    Έλα ντε, αλλά εγώ ο κακομοίρης όσο ζω ελπίζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.