Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

ΚΝΕ: «Οι διακοπές είναι δικαίωμα του λαού και των παιδιών του και όχι πολυτέλεια»

Όνειρο θερινής νυκτός αποτελούν οι καλοκαιρινές διακοπές για την πλειοψηφία των εργαζομένων και της νεολαίας. Μπορεί, ημερολογιακά, να είναι καιρός για ανάπαυλα και αναψυχή, σε μια χώρα που ο ήλιος, το βουνό, η θάλασσα και ο πολιτισμός περισσεύουν, όμως οικονομικά «δεν βγαίνει»! Με μισθούς πείνας, ανεργία και αυξήσεις «φωτιά», το κόστος των διακοπών είναι απλησίαστο για τους εργαζόμενους, τους νέους και, πολύ περισσότερο, τους ανέργους. Αν το καλοκαίρι του 2010 το 29% των λαϊκών οικογενειών δεν πήγε ούτε μία μέρα διακοπές, φέτος, που βρισκόμαστε στην καρδιά της καπιταλιστικής κρίσης, το ποσοστό αυτό θα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Μια ακόμα κοινωνική αδικία για τους πολλούς και προνόμιο για τους λίγους. Ένα ακόμα σύμπτωμα της σαπίλας του καπιταλιστικού συστήματος.
Η τουριστική ανάπτυξη, οι υποδομές, δεν αφορούν τους νέους των λαϊκών στρωμάτων, τις λαϊκές ανάγκες για φτηνές ποιοτικές διακοπές, αλλά τις τσέπες των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού. Τα περί «ο τουρισμός πρέπει να είναι ο πρωταγωνιστής της οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας, το κλειδί της ανάπτυξης», αφορούν τα κέρδη των ισχυρών ομίλων του κλάδου. Είναι κοροϊδία, δεν έχουν καμιά σχέση με τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, όταν μιλάνε για τουριστική ανάπτυξη, εννοούν την κερδοφορία των τουριστικών - ξενοδοχειακών επιχειρηματικών ομίλων και παραδίδουν τα δάση, τις ακτές, φιλέτα γης για να θησαυρίζουν.
Για τους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες οι συνέπειες της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι ένας ατέλειωτος Γολγοθάς! Με «αντάλλαγμα» την …απασχόληση, οι εργαζόμενοι βιώνουν την εντατικοποίηση και την κατάργηση δικαιωμάτων, σε έναν κλάδο που ήδη χαρακτηρίζεται από τη στυγνή εκμετάλλευση σπουδαστών και την εκτεταμένη ανασφάλιστη εργασία. Για τους «μικρούς» του τουρισμού, η σαρωτική δράση των μεγάλων ομίλων δημιουργεί καθεστώς «ασφυξίας».
Τα μονοπώλια και το πολιτικό τους προσωπικό βγάζουν αφρούς με τους αγώνες των ναυτεργατών, των μικροϊδιοκτητών ταξί και των εργαζομένων του κλάδου, γιατί θέλουν να περιφρουρήσουν τα συμφέροντά τους, τα οποία βρίσκονται σε ανειρήνευτη αντίθεση με αυτά των εργαζομένων, που δουλεύουν σαν σύγχρονοι σκλάβοι, των εργαζομένων που στερούνται του δικαιώματος των διακοπών.
Η ΚΝΕ δηλώνει το αυτονόητο: Είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των εργαζομένων, των νέων και των οικογενειών τους το δικαίωμα στον τουρισμό, στις διακοπές, στην ανάπαυση, στην προαγωγή της υγείας τους, στην αναψυχή. Αποτελεί σύγχρονη ανθρώπινη ανάγκη και είναι καθολικό λαϊκό δικαίωμα.
Π α λ ε ύ ο υ μ ε γ ι α:
* Δικαίωμα για διακοπές και αναψυχή για όλους τους εργαζόμενους, μέσα από την εξασφάλιση μηνιάτικης άδειας και του 14ου μισθού για τις διακοπές.
* Να υπάρχει δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα μνημεία, μουσεία, σε όλους τους φυσικούς και πολιτιστικούς χώρους της χώρας. – Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις ακτές.
* Να παρέχονται προγράμματα κοινωνικού τουρισμού στους ανέργους και για όλους τους εργαζόμενους με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης και τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες. – Δωρεάν διακοπές για τους συνταξιούχους.
* Να δημιουργηθούν δημόσιες και δωρεάν παιδικές κατασκηνώσεις για τα παιδιά όλων των εργαζομένων και των ανέργων, που θα λειτουργούν όλο το καλοκαίρι. – Φτηνές διακοπές για όλα τα παιδιά των εργαζομένων.
* Να δημιουργηθούν δωρεάν οργανωμένοι χώροι αναψυχής (κάμπινγκ) για όλους τους νέους, με προσιτές τιμές ή και δωρεάν για τα νέα ζευγάρια και τους ανέργους. – Να δημιουργηθούν δημόσιοι και δωρεάν οργανωμένοι χώροι αναψυχής, με ειδικό εξοπλισμό, υποδομές και εκπαιδευμένο προσωπικό για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ).
* Οι μαθητικές εκδρομές να ενταχθούν στο σχολικό πρόγραμμα, είναι δημόσιες και δωρεάν, να πληρώνονται από το κράτος.
Τα αιτήματα αυτά είναι αναγκαία και ρεαλιστικά. Ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι είναι τεράστιος, όμως τον καρπώνονται μια χούφτα κεφαλαιοκράτες.
Σήμερα είναι μεγαλύτερες οι δυνατότητες για να εξασφαλιστεί μόνιμη και σταθερή δουλιά, φτηνές λαϊκές διακοπές. Εμπόδιο αποτελούν τα μονοπώλια, τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Αξίζει να παλέψεις για ν’ αλλάξεις αυτήν την κατάσταση
Αναγκαία προϋπόθεση για να γίνουν οι διακοπές κοινωνικό αγαθό για όλους είναι
η ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, η εργατική - λαϊκή εξουσία.
Απαιτείται η μετατροπή σε κρατική - κοινωνική ιδιοκτησία όλων των μεγάλων ξενοδοχειακών και τουριστικών εγκαταστάσεων, σε συνδυασμό με την κατάργηση της εμπορευματοποίηση της γης. Η γη, τα δάση, οι παραλλίες θα αποτελούν λαϊκή περιουσία. Με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, με παραγωγή που οργανώνεται στα πλαίσια του κεντρικού σχεδιασμού, με εργατικό - λαϊκό έλεγχο και με γνώμονα την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε όφελος του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.