Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Κοινή δήλωση Καρασμάνη – Κωνσταντινίδη για τις αποζημιώσεις παραγωγών που επλήγησαν από το βακτήριο E.coli

Ο Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Πέλλας, Γιώργος Καρασμάνης, και ο Αναπληρωτής Γραμματέας, βουλευτής Φλώρινας, Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, μετά την κατάθεση ερώτησης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία ζητούν να αποζημιωθούν και οι Έλληνες παραγωγοί κηπευτικών που επλήγησαν από τη διατροφική κρίση με το βακτηρίδιο E.coli, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
«Η διατροφική κρίση με το βακτήριο E.coli, έπληξε σοβαρά και τους Έλληνες παραγωγούς κηπευτικών. Είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των πωλήσεων κηπευτικών στις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και στην ελληνική, καθώς και την κάμψη στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων. Παρά το γεγονός ότι τα κηπευτικά μας παράγονται με όλες τις προδιαγραφές της ορθής γεωργικής πρακτικής και είναι απόλυτα ασφαλή και υγιεινά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε ένα πρόγραμμα έκτακτων αποζημιώσεων, συνολικού ύψους 210 εκατ. ευρώ, για την εν μέρει αντιστάθμιση της απώλειας εισοδήματος των ευρωπαίων αγροτών που παράγουν αγγούρια, ντομάτες, κολοκύθια, πιπεριές, μαρούλια και αντίδια.
Όμως, οι όροι εφαρμογής του εν λόγω προγράμματος, όπως αυτοί διατυπώνονται στο σχετικό κανονισμό, σε καμία περίπτωση δεν είναι ευνοϊκοί για τους Έλληνες παραγωγούς, καθώς:
- Αποκλείεται ο τομέας των φρούτων.
- Η καταγραφή των ζημιών, η απόσυρση των προϊόντων από την αγορά και η χορήγηση των αποζημιώσεων πρέπει να γίνει υποχρεωτικά από τις Ομάδες Παραγωγών, που στην περίπτωση της χώρας μας είναι μηδαμινές.
- Δεν αποζημιώνονται οι παραγωγοί που διέθεσαν τα προϊόντα τους στην αγορά, έστω και σε εξευτελιστικές τιμές, ενώ δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση για τα προϊόντα που είχαν στην κατοχή τους, το κρίσιμο χρονικό διάστημα, εμπορικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Μετά τις διαπιστώσεις αυτές σε ερώτηση που καταθέσαμε στη Βουλή ζητούμε από τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει το Σώμα:
1) Για τις διαδικασίες που προτίθεται να δρομολογήσει προκειμένου και οι Έλληνες παραγωγοί κηπευτικών να ενταχθούν στον κοινοτικό κανονισμό για τις έκτακτες αποζημιώσεις. Και
2) Για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να εφαρμόσει τις διατάξεις περί δωρεάν διανομής των προς απόσυρση προϊόντων σε ευπαθείς οικονομικά ομάδες πληθυσμού, καθώς για τις διευκολύνσεις που δικαιούνται οι παραγωγοί που υπέστησαν απώλειες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.