Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Διαμαρτυρία της Ένωσης Φιλολόγων Φλώρινας

Η Ένωση Φιλολόγων Π.Ε. Φλώρινας διαμαρτύρεται έντονα για τη διαφαινόμενη υποβάθμιση του ρόλου των Φιλολόγων και των φιλολογικών μαθημάτων στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τη φημολογούμενη πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων να εκχωρήσει τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, ως δεύτερη ανάθεση, στους καθηγητές Ξένων Γλωσσών.
Πιστεύουμε, κατά πρώτον, ότι η ενδεχόμενη υλοποίηση αυτού του μέτρου θα ζημιώσει τους ίδιους τους μαθητές καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να περιοριστεί από μέρους τους η γνώση της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και, παρεπόμενα, της Νεοελληνικής Γλώσσας. Κατά δεύτερον, αν αναλογισθούμε ότι ήδη έχει από καιρού προηγηθεί θεσμικά η δυνατότητα ανάθεσης και του μαθήματος της Ιστορίας σε άλλες ειδικότητες, είναι φανερό ότι ορισμένοι Φιλόλογοι κινδυνεύουν άμεσα ή να περιφέρονται στα σχολεία της περιοχής τους για να συμπληρώσουν ωράριο (άραγε μόνο με Αρχαία και Λατινικά;) ή να μείνουν χωρίς ωράριο. Επιπλέον, ελαττώνονται απελπιστικά οι πιθανότητες εξεύρεσης εργασίας στα σχολεία για τους χιλιάδες νέους άνεργους Φιλολόγους.
Εν τέλει, για όλους τους παραπάνω λόγους, είμαστε σθεναρά αντίθετοι στην εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου που φαίνεται να έχει ως μοναδικό στόχο την περιστολή των δαπανών και όχι τη βελτίωση της εκπαδευτικής διαδικασίας ή την πρόσκτηση περαιτέρω γνώσεων από τους μαθητές και ευελπιστούμε ότι το Υπουργείο Παιδείας θα επανεξετάσει το όλο θέμα.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Φιλολόγων Π.Ε. Φλώρινας
http://enosifilologonflorinas.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.