Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

"Παρχάρια 2011" στον Άγιο Βαρθολομαίο

Ο Σύλλογος Ποντίων Κολχικής Φλώρινας “Αργοναύτες” και η “Εύξεινις Λέσχη Φλώρινας” συνδιοργανώνουν την εκδήλωση “Παρχάρια 2011″, στην τοποθεσία του Ιερού Ναού “Αναλήψεως του Κυρίου” στον Άγιο Βαρθολομαίο Φλώρινας.
Κατά την εκδήλωση θα υπάρξει Εκκλησιασμός, Ομιλίες και ενημέρωση για το έθιμο των Παρχαρίων, Δημιουργία και επίδειξη κατασκευής διαφόρων ποντιακών εδεσμάτων και σειρά από διάφορα πολιτιστικά δρώμενα. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν εθελοντικά καλλιτέχνες του νομού όπως Καλπατσινίδης Κώστας, Σεβαστόπουλος Τάκης, Σεχίδης Θεόφιλος, Παναγιωτίδης Κώστας, Ξανθόπουλος Μπάμπης, Παναγιωτίδης Νίκος, Πολατίδης Κώστας κ.ά.
Κυριακή, 26 Ιουνίου · 8:00 π.μ. – 9:30 μ.μ.

ΤΟ ΕΘΙΜΟ
Παρχαρομάνα λάλεσε,
ας έρχουν οι ρομάνες,
Έγω τα χιόνια έλυσα
και την χλοάδαν έγκα.

Με αυτό το δίστιχο η παρχαρομάνα κήρυσσε την έναρξη της θερινής περιόδου και καλούσε τους παρχαρέτες στο παρχάρ’ όπου θα περνούσαν το καλοκαίρι.

Μετά τον ερχομό τους στην Ελλάδα οι έλληνες του Πόντου ξεπερνώντας τις αρχικές δυσκολίες και προσαρμοζόμενοι στις νέες συνθήκες ζωής στη νέα τους πατρίδα προσπάθησαν να επαναφέρουν στην καθημερινότητά τους τις συνήθεις που είχαν και στον Πόντο. Ξεκίνησαν λοιπόν και στην Ελλάδα να εμφανίζονται σε ορεινές θέσεις πλησίον κτηνοτροφικών κοινοτήτων παρχάρια. Επρόκειτο για την επιβίωση του θεσμού λόγω πραγματικών αναγκών. Οι κτηνοτροφικές οικογένειες που προέρχονταν από τον Πόντο απλά συνέχισαν μια ωφέλιμη για την οικιακή τους οικονομία πρακτική μεταφέροντας κατά τη θερινή περίοδο τα κοπάδια τους σε θέσεις με ευνοϊκές για την εκτροφή τους συνθήκες. Τα παρχάρια διατήρησαν τον αρχικό τους χαρακτήρα και δεν διέφεραν αρχικά σε τίποτε από αυτά του Πόντου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.