Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Αύριο η εορτή του τοπικού Αγίου νεομάρτυρος Αγαθαγγέλου

Τη μνήμη του τοπικού Αγίου νεομάρτυρος Αγαθαγγέλου τιμά αύριο 29 Μαΐου, η Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας. Πριν από λίγο τελέστηκε πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, ενώ αύριο το πρωί θα τελεστεί, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία. Στο τέλος θα ψαλεί μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων κατά την προάσπιση της Κωνσταντινουπόλεως την 29η Μαΐου 1453.
 
Άγιος Νεομάρτυς Αγαθάγγελος ο εν Μοναστηρίω της Πελαγονίας
Ο άγιος Αγαθάγγελος, ήταν ένας νέος και γενναίος Έλληνας, που καταγόταν από τη Φλώρινα της Μακεδονίας και ασκούσε το επάγγελμα του υποδηματοποιού στο Μοναστήρι (σημερινή πόλη Μπίτολα).
Στις μέρες του οι μουσουλμάνοι της περιοχής μετά το Ραμαζάνι γιόρταζαν τριήμερο Μπαϊράμι και μέσα στις ευωχίες, τις μέθες και τους χαμαίζηλους πανηγυρισμούς είχαν την συνήθεια να συλλαμβάνουν όποιον Χριστιανό έβλεπαν μπροστά τους και να τον εξαναγκάζουν σε εξισλαμισμό.
Ο Άγιος Αγαθάγγελος αγανακτώντας για το βάρβαρο αυτό έθιμο και την απαράδεκτη συμπεριφορά των μουσουλμάνων, ξεκίνησε και πήγε μέχρι την Κωνσταντινούπολη, εξέθεσε την κατάσταση στους αρμοδίους της Υψηλής Πύλης, ζητώντας προστασία του ορθοδόξου πληθυσμού. Πράγματι, βρήκε κατανόηση από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και επέτυχε να εκδοθεί ακόμη και φιρμάνι, που απαγόρευε στους Τούρκους της περιοχής τέτοιες συμπεριφορές και πρακτικές.
Μόλις το πληροφορήθηκαν αυτό οι επιτόπιοι Τούρκοι έγιναν έξαλλοι, τον συνέλαβαν και αφού τον βασάνισαν άγρια τον αποκεφάλισαν με ξίφος στις 17 Φεβρουαρίου του 1727.
Για την Αγία Κάρα του κατασκεύασε πολύτιμη λειψανοθήκη ο Μητροπολίτης της περιοχής Γρηγόριος Πελαγονίας με συνεργάτες του ιερείς, που αναγράφονται επάνω στη Λειψανοθήκη μαζί με την ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου 1825. Αυτός ο θησαυρός βρίσκεται σήμερα στη Μονή Αγίου Γεωργίου Μαυροβουνιώτη (Ηγούμενος Συμεών, τηλ: 00 357 24 64 94 00 & fax: 00 357 24 64 94 52), κοντά στο χωριό Τρούλοι της Λάρνακος.
Η μορφή του αγιογραφήθηκε πρόσφατα με πολλή επιτυχία και εκφραστικότητα από τις αδελφές της Μονής Χρυσοπηγής Χανίων και ευρίσκεται στην Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης. Το έτος 2009 η Ιερά Μητρόπολη το αφιέρωσε στον Νεομάρτυρα αυτόν με πολλές και ποικίλες θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

5 σχόλια:

  1. Θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο ζήτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. προσωπικά είχα την απορία, αν ο Άγιος Αγαθάγγελος ήταν ντόπιος ή βλάχος. ΤΏΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι θαύμα έκανε ακριβός και αγίασε δεν κατάλαβα???
    Ρε μας δουλεύετε??? Αμάν με την βιομηχανία άγιων και όσιων…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ποιος είναι άγιος και ποιος όχι, αυτή τη στιγμή δεν έχει σημασία. "Μακάριοι όσοι πιστεύουν". Ήταν όμως "ενεργός πολίτης", έτρεξε, προσπάθησε ... ας τον μιμιθούμε, το κεφάλι δεν πρόκειτε να μας το πάρουν... για όλα τα άλλα επιφυλάσσομαι. Ας βγούμε στις πλατείες, είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο καθένας. Σήμερα 18:30 στην πλατεία όλοι οι αγανακτισμένοι! Γιατί ως γνωστών "συν Αθηνά και χείρα κίνει".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.