Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Ευρεία σύσκεψη στο Αμύνταιο για τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων

Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο Αμυνταίου με θέμα τις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων. Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του προέδρου Δ.Σ. Γιάννη Λιάση και με τη συμμετοχή του δημάρχου Μάκη Ιωσηφίδη, εκτός από το δημοτικό συμβούλιο Αμυνταίου, συμμετείχαν ο βουλευτής Φλώρινας Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Δημήτριος Ηλιάδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι ΠΕ Φλώρινας Ιωάννης Κιοσές και Νίκος Σαμαράς, φορείς της περιοχής, εκπαιδευτικοί και γονείς, ενώ μήνυμα απέστειλε ο βουλευτής Φλώρινας Γιώργος Λιάνης.
Στη εισήγησή του ο δήμαρχος Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφίδης ανέφερε τα εξής: «ως δημοτική αρχή έχουμε συναντηθεί με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας και ζητήσαμε το αυτονόητο: να μην γίνει καμία κίνηση σε ότι αφορά τις συγχωνεύσεις των σχολείων της περιοχής, εάν δεν υπάρξει διαβούλευση και εκτενής διάλογος με την τοπική κοινωνία. Η τοπική αυτοδιοίκηση ως εκπρόσωπος της τοπικής κοινωνίας κανονικά πρέπει να έχει λόγο για τόσο σοβαρά ζητήματα και σε αυτό ήμασταν ανυποχώρητοι.
Παρά τις διαβεβαιώσεις γι’ αυτή μας την απαίτηση το Υπουργείο επέλεξε το δρόμο του αιφνιδιασμού! Εγώ το λέω και δεν θα συνεχίσω να το φωνάζω: είμαστε όλοι μας από την ίδια πλευρά. Όλοι μας παλεύουμε για το συμφέρον και την ανάπτυξη της χώρας, ο καθένας από το δικό του μετερίζι.
Για το λόγο αυτό δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν ερωτηθήκαμε, γιατί δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να πούμε τη γνώμη μας, γιατί οι τοπικές κοινωνίες γι’ άλλη μια φορά απλώς υφίστανται τις συνέπειες των αποφάσεων των Αθηνών; Πρόκειται για ανακολουθία και ασυνέπεια της κεντρικής διοίκησης και πρέπει να το σημειώσουμε και να το τονίσουμε.
Το βασικό όμως είναι ότι οι συγχωνεύσεις δημιουργούν πάρα πολλά προβλήματα. Πρόκειται για βιαστικές αποφάσεις! Οι αποφάσεις αυτές έχουν ληφθεί χωρίς να έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες υποδομές στα σχολεία υποδοχής.
Επίσης, δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι τοπικές συνθήκες. Τα Γυμνάσια Βαρικού και Λεχόβου είναι χαρακτηρισμένα ως δυσπρόσιτα. Κανείς από αυτούς που πήραν τις αποφάσεις δεν μπήκε στον κόπο να δει στον χάρτη που είναι το Βαρικό και που το Λέχοβο, με τι δρόμο συνδέονται και τι κατάσταση επικρατεί τους χειμερινούς μήνες;
Η πραγματικότητα είναι πως οι συγχωνεύσεις έγιναν για οικονομικούς λόγους. Συμφωνώ απόλυτα ότι πρέπει να εξοικονομηθούν πόροι. Κι εμείς θέλουμε να στηρίξουμε τη μεγάλη εθνική προσπάθεια. Αλλά η εκπαίδευση χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και σεβασμό, γιατί αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον του τόπου.
Σας καλώ να τοποθετηθείτε και να εκδώσουμε ένα ομόφωνο εάν είναι δυνατόν ψήφισμα για την ανάκληση της απόφασης περί συγχώνευσης των σχολείων. Πρέπει να γίνει διάλογος με την κοινωνία, αλλιώς όλες οι αποφάσεις δεν έχουν τη νομιμοποίηση που πρέπει να έχουν».
Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν πολλές απόψεις για το θέμα των συγχωνεύσεων των σχολείων, κοινή συνισταμένη όμως όλων ήταν πως αφενός δεν προηγήθηκε διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες και αφετέρου πως ενώ όλοι θέλουν να στηρίξουν το έργο της Κυβέρνησης και τη μεγάλη εθνική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση, επιβάλλεται η απόσυρση της απόφασης του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου μάθησης και Θρησκευμάτων για να προηγηθεί ενδελεχής διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης.
Το κοινό ψήφισμα που εκδόθηκε από όλους και συνυπογράφηκε από το δήμαρχο Μάκη Ιωσηφίδη, το βουλευτή Φλώρινας Ευστάθιο Κωνστατνινίδη και τον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Δημήτριο Ηλιάδη έχει ως εξής:
«Όλοι εμείς που συγκεντρωθήκαμε- το Δημοτικό Συμβούλιο Αμυνταίου, ο Βουλευτής Φλώρινας κ. Κωνσταντινίδης Ευστάθιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Ηλιάδης Δημήτριος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Π.Ε. Φλώρινας κ. Κιοσές Ιωάννης, Σαμαράς Νικόλαος και φορείς του Δήμου μας, σήμερα Σάββατο 19/3/2011 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Αμυνταίου:
Διαπιστώνουμε ότι:
Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις & καταργήσεις σχολικών μονάδων, με τον τρόπο που επιχειρήθηκε – αφήνοντας απ’ έξω την Τοπική  Κοινωνία και τους εκφραστές της – ενισχύει το διάχυτο προβληματισμό και την αμφισβήτηση σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της κεντρικής διοίκησης για την καλύτερη μάθηση και την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου.
Ακριβώς επειδή κατανοούμε πως η πατρίδα μας περνάει δύσκολους καιρούς, επισημαίνουμε πως η αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση του κράτους δεν έρχεται μέσα από στείρες οικονομίστικες πρακτικές περικοπών, αλλά μέσα από την προοπτική ανάπτυξης και τη δημιουργία οράματος για καλύτερες ημέρες.
Αυτό το αποδεικνύουμε και με τη θέση μας, κατανοώντας σε μεγάλο βαθμό τις συγχωνεύσεις Δημοτικών σχολικών μονάδων που θα γίνουν στο Δήμο μας.
Δηλώνουμε όμως:
Είναι το λιγότερο άστοχο, να καταδικάζεται σε μαρασμό μία ήδη «ευαίσθητη» περιοχή της Ελλάδας, που αναζητά απεγνωσμένα νέα πνοή για να κρατήσει τους νέους της και αντιμετωπίζει τα προβλήματα εγκατάλειψης και απομόνωσης. Επειδή πιστεύουμε ότι το Δημοτικό Σχολείο πρέπει να παρέχει εκπαιδευτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, έτσι ώστε να αποτελεί το κύτταρο της ζωής για ανάπτυξη των κοινωνιών και κάθε οικισμού, εκφράζουμε την αγωνία μας εάν εφαρμοστεί αυτός ο σχεδιασμός θα ερημώσει πλήρως τα χωριά μας.
Αυτήν την παιδαγωγική πολιτική την απορρίπτουμε.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατάργηση στο Δήμο μας του δυσπρόσιτου και ορεινού Γυμνασίου Βαρικού και των Νηπιαγωγείων χωρίς να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα κλιματολογικά, οδικά και γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της Τοπικής Κοινότητας.
Το κόστος της μεταφοράς θα βαρύνει πρωτίστως τις οικογένειες σε περίοδο που τα εισοδήματα έχουν υποστεί μεγάλη μείωση λόγω της κρίσης και των μέτρων που έχουν παρθεί.
Ο Δήμος μας αδυνατεί να αναλάβει το κόστος μεταφοράς λόγω ασφάλειας και λόγω έλλειψης πόρων.
Πιστεύουμε ότι:
Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις απαιτούν ουσιαστικό διάλογο και καθολική αποδοχή πράγμα που δεν ισχύει σήμερα με τις μεθοδεύσεις που γίνονται.
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στην ανάκληση της απόφασής τους, καλώντας σε διάλογο από μηδενική βάση την Τοπική Κοινωνία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση λαμβάνοντας υπόψη και την υλικοτεχνική υποδομή της κάθε Σχολικής Μονάδας του Δήμου μας. Σε αντίθετη περίπτωση θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας.
Είμαστε υπέρ της βελτίωσης της ποιότητας στην παροχή της Παιδείας και δημιουργία ποιοτικότερου Σχολείου».

9 σχόλια:

  1. Όταν οι βουλευτές αυτού του τόπου, οι δημοτικοί και περιφεριακοί άρχοντές του είναι ανίκανοι να εγγυηθούν την ασφάλεια των μετακινήσεων των και τους πόρους που αυτές απαιτούν τότε καλύτερα να παραιτηθούν.

    Έτσι ο καθένας θα μπορούσε να ασκήσει πολιτική. Μόνο με καταγγελτικό λόγο.

    Όμως όσα χρόνια αλλού (και δεν μιλώ μόνο για την πατρίδα μας) έκαναν οδικούς άξονες ασφαλείς για τους πολίτες, δημιουργούσαν αστικές δημοτικές συγκοινωνίες οι δικοί μας "άρχοντες" ασχολούνταν με σπουδαιότερα θέματα...

    Τώρα το παίζουν πάλι τιμητές των πάντων "μπροστάρηδες" στον αγώνα... κρίμα. Πάντα κατόπιν εορτής... γιαούρτια που θέλουν και αυτοί!!!

    Και κάτι ακόμα. Το Βαρικό, ένας τόπος που γεωμορφολογία του μπορεί κάλλιστα να το κατατάξει στο νομό Κοζάνης γιατί θα πρέπει να ανήκει στο Ν. Φλώρινας εκπαιδευτικά αλλά και διοικητικά...; Ξέρω... ξέρω... ψηφουλάκια για να κάνουν παιχνίδι τα κομματόσκυλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσο ξεδιάντροπος πασόκος είσαι εσύ ρε φίλε. Την ασφάλεια των μετακινήσεων εγγυάται το Υπουργείο και η κεντρική κυβέρνηση αρκεί να έχει τη βούληση να διαθέσει σχολικά λεωφορεία και να προσλάβει συνοδούς. Όσο για το ιστορικό Βαρυκό ΑΝΗΚΕΙ στο Νομό Φλώρινας από τη δημιουργία του Νομού. Τώρα η βλακεία του Πασόκου θέλει να το πάει στην Κοζάνη. Τι να πει κανείς; Ας ανατρέξει ο σχολιαστής αυτός στη δήλωση του Βουλευτή του Γ. Λιάνη. Του πάει γάντι. Είπε λοιπόν ο Λιάνης ¨Η βλακεία είναι ανίκητη".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ΑΝΗΚΕΙ συμβολίζει κάτι...; υπάρχει μήπως η έννοια των νομών...; περιφερειακές ενότητες υπάρχουν και ως τέτοιες πρέπει να οργανωθούνε. Και αν το Βαρικό για την εξυπηρέτηση των πολιτών του (και μόνων αυτών) πρέπει διοικητικά και εκπαιδευτικά να υπαχθεί σε άλλη ενότητα να γίνει. Θα χάσει μήπως την ιστορικότητα του; Αγκυλώσεις φασιστικές. Όσο για την βλακεία ... φυσικά είναι εφάμιλλη της ηλιθιότητας και της στασιμότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θέλεις να το πούμε περιφερειακή ενότητα θα το πούμε έτσι. Στο όνομα των κατοίκων θέση όπως ο 8:51 δε μπορεί να πάρει κανείς. Αυτή τη περιφερειακή ενότητα δε θα τη συρρικνώσει κανένας και δε θα τη καταδικάσει σε στασιμότητα. Θέλω να συμφωνήσω με τον 5:58 λέγοντας κάτι που ισχύει και για τον 8:58. Και εγώ δε θα ψηφίσω τους άρχοντες του τόπου φίλε 5:58 αφού δε μπορουν να εγγυηθούν την προστασία μας από τη ρύπανση της βλακείας που εκπέμπετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγχαρητηρια στο δημο Αμυνταιου και στον καινουριο Δήμαρχο ο οποιος ειναι ο τελευταιος που ευθυνεται για το καταντημα του νομου μιας και και ο ιδιος τωρα μπηκε στα πραγματα. Εσυ πρώτε ανωνυμε μαλλον δεν εχεις μικρα παδια και δεν σε ενδιαφερει αν σηκωνεται απο τισ 7 η ωρα το 5χρονο για να παει στο νηπιαγωγειου αλλου χωριου που απεχει 10 και 15 χιλιομετρα απο το δικο του ουτε και σε ενδιαφερει αν σαρδελοποιηθει σε μια ταξη 30 μαθητων. οσο αφορα την "ασφαλη" μεταφορα για να δω ποιος θα βάλει το κεφαλι στον τουρβα.... Ασ μην εξεταζουμε την Παιδεια με κομματικα κριτηρια. Για το χαλι της ευθυνονται όλοι αυτοι που μας κυβερνουν τα τελευταια 30 χρονια........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝ Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΒΑΡΥΚΟΥ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΕΝΑ ΝΟΜΟ Ή ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΌΤΙ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ -ΟΛΑ ΝΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ- ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΓΟ ΥΠΑΡΞΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΜΕ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΜΕ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ;ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ ΣΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ.ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΥΖΗΤΙΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΜΑΣ ΝΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΠΙΟ ΕΓΚΑΙΡΑ;ΤΩΡΑ ΤΟ ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ;ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ!!!ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ (ΒΑΡΙΚΟ,ΥΔΡΟΥΣΑ κ.λ.π) ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΝ!ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΤΩΝ ΗΓΕΣΙΩΝ ΤΟΥΣ...ΟΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΛΑΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟΣ ΑΛΛΑ ΟΛΙΣΘΗΡΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ.ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ: 11.26: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΖΕΙΤΕ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΠΕΙΣΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΥΣ ΣΑΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥΣ. ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΕΡΗΜΩΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΗΚΑΤΕ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΟΝΟΜΑΖΕΣΤΕ "ΑΣΤΟΙ". ΣΙΓΑ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΠΡΟΤΑΣΗ:

    1. Να γίνει (και) Λύκειο στο Βαρικό. Αλήθεια σε ποιο Λύκειο πηγαίνουν τα παιδιά του Βαρικού;

    2. Να γίνει και ένα τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ στο Βαρικό.

    δεν πάμε καλά μου φαίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.