Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Θα υπάρξει «Συνήγορος του Δημότη» στη Φλώρινα;

Στο άρθρο 77 του Ν.3852/2010 προβλέπεται η υποχρέωση σε δήμους άνω των είκοσι χιλιάδων (20.000) κατοίκων να επιλέξουν το αργότερο έως 28/2/2011 Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Πρόκειται για νέο θεσμό εσωτερικής διαμεσολάβησης μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και Ο.Τ.Α., για την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης. Ο συμπαραστάτης έχει ως αποστολή, πέραν από την έγκαιρη καταπολέμηση της κακοδιοίκησης, τη διασφάλιση της αμεροληψίας των δημοτικών αρχών, τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, καθώς και την αποσυμφόρηση του δημάρχου και άλλων αιρετών οργάνων του δήμου από τη συσσώρευση αιτημάτων και παραπόνων των πολιτών.
Και ενώ στους περισσότερους δήμους της χώρας έχουν βγει οι σχετικές προκηρύξεις, στο δήμο Φλώρινας παρατηρείται μία σημαντική καθυστέρηση καθώς μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει αναρτημένη στο διαδίκτυο και στην ιστοσελίδα του δήμου η σχετική προκήρυξη.
Θα πρέπει να τονιστεί πως ως συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης επιλέγεται πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας, δεν μπορεί να επιλεγεί αιρετός δήμου, περιφέρειας ή βουλευτής και ως προς το αξίωμα ισχύουν τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα που προβλέπονται στο άρθρο 14 του Ν.3852/10.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση με γραπτή τους δήλωση προς το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου κατά την έναρξη της διαδικασίας επιλογής. Η επιλογή θα λάβει χώρα σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, όπου και απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 του σώματος. Η θητεία του συμπαραστάτη ακολουθεί τη θητεία της δημοτικής αρχής ήτοι έως την 31η Αυγούστου 2014.
Κύρια αρμοδιότητα του ΣΔΕ είναι η εξέταση καταγγελιών για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του Δήμου από θιγόμενους πολίτες και επιχειρήσεις και η διαμεσολαβητική επίλυση των διαφορών αυτών, δηλ. ο θεσμός του ΣΔΕ λειτουργεί όπως ο Συνήγορος του Πολίτη. O ΣΔΕ έχει υποχρέωση να απαντά στον πολίτη εγγράφως ή ηλεκτρονικώς εντός τριάντα (30) ημερών.
Μια άλλη αρμοδιότητα είναι η δυνατότητα αυτεπάγγελτης παρέμβασης του ΣΔΕ με τη διατύπωση προτάσεων για τη βελτίωση των παρεχόμενων δημοτικών υπηρεσιών. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε κατά περίσταση είτε με την Ετήσια Έκθεση, που συντάσσει ο ΣΔΕ και η οποία πρέπει να συζητείται υποχρεωτικά στα δημοτικά συμβούλια και να αναρτάται στις ιστοσελίδες τους. Ο ΣΔΕ υποστηρίζεται διοικητικά από τις υπηρεσίες του Δήμου, που πρέπει να διασφαλίζουν ότι του διαθέτουν το αναγκαίο προσωπικό και τα απαιτούμενα μέσα για την αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων του.
Τέλος, ο συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης συντάσσει ετήσια έκθεση. Η ετήσια έκθεση παρουσιάζεται από τον ίδιο και συζητείται στην ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό της δημοτικής αρχής κατά τις διατάξεις του άρθρου 217 του Κ.Δ.Κ., εντός τριάντα (30) ημερών από την υποβολή της.

12 σχόλια:

  1. ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΙ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΕΣ ΟΤΙ ΤΑ "ΣΥΝΕΤΑΙΡΑΚΙΑ" ΜΟΥΣΙΟΥ-ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΤΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΝ Ή ΠΟΙΑ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΑΠΟ ΕΔΩ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε μου (11:09μ.μ.)
    Δεν καταλαβαίνω που βρίσκεις το κακό!
    Η Όλγα σαν πολιτισμένος άνθρωπος, που αποδεδειγμένα είναι, συζήτησε πριν από τις επαναληπτικές εκλογές, με τον κ. Βοσκόπουλο και τα βρήκαν στις διαπραγματεύσεις.
    Οφείλουμε να της αναγνωρίσουμε ότι έκανε την μεγάλη υπέρβαση και τον στήριξε με πάθος, παραμερίζοντας τις ιδεολογικές της διαφορές και παραβλέποντας ακόμα και το γεγονός ότι ήταν ο επίσημος υποψήφιος της Ν.Δ.
    Είναι πιστεύω απολύτως λογικό και δίκαιο η συνεργασία αυτή να μην διαταράσσεται τώρα και ο Δήμαρχος να επενδύει σε αυτήν αλλά και να της το ανταποδίδει.
    Τώρα αν εσύ θέλεις να τα βλέπεις αυτά τα αυτονόητα σαν συνεταιρισμό, το πρόβλημα δικό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μην αφήσετε κανέναν να σας ξεγελάσει. Τη θέση θα πάρει πρώην Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου επί Δημαρχιακής θητείας ξαδέλφου του, μέλος γνωστής οικογένειας που θεωρεί ιδιοκτησία της τη Νέα Δημοκρατία και όλα τα μέλη της συμπεριφέρονται ανάλογα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ.ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ.ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Η ΠΑΡΟΙΜΙΑ "ΕΔΩ ΣΕ ΘΕΛΩ ΚΑΒΟΥΡΑ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΑΣ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θέλετε να σας πω ποιός θα είναι "ο εκλεκτός"; Υπ όψη, μπορεί να είναι και γένους θηλυκού. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία, ούτε και το όνομα. Σημασία έχει να πληρούν "οι εκλεκτοί" τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Κύρος και εμπειρία. Και το μεν κύρος συνεπάγεται κομματική ένταξη η δε εμπειρία σημαίνει να είσαι μέσα στο σύστημα και να έχεις εκλεγεί έστω και μία φορά.Οπότε, ο συνδυασμός αυτός καλύπτει τους πάντες και τα πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν φτάνουν!! θέλουν 22 ψήφους στους 33 και εχουν μαζί 21. Το ΚΚΕ αποκλείεται άρα λειπει ένας. Ισως γι αυτό η καθυστέρηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΘΑ ΜΑΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΟΥ. Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΑ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΠΟΛΛΑ.ΙΔΩΜΕΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμε 12:03...

    μήπως έχει και δυσύλλαβο επίθετο; χαχα.. μήπως ελπίζει και στην ψήφο του συναδέλφου του ΚΚΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. απαντηση στους ανώνυμους θα γ12.3 και 8.45.

    καλά,ο υποψήφιος δεν είναι ο συνήγορος της εξουσίας; Ξαφνικά θα γίνει ο συνήγορος του δημότη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το ΚΚΕ δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να ψηφίσει κάποιον απο αυτούς. Άρα τους λειπει μία ψήφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΕΧΕΙ Ο ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. EKEI ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΚΑΣΟΥΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΨΗΦΟ, ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΤΡΙΠΛΕΣ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ. ΕΙΝΑΙ ΜΑΘΗΜΕΝΟΙ ΣΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.